Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

17 Temmuz 2022 Pazar

PEYGAMBERLERE ÎMAN

 


PEYGAMBERLERE ÎMAN

Türkçe’mizde kullandığımız "peygamber" kelimesi Farsça’dır Allah tarafından haber getiren, Allah’ın emir ve yasaklarını in­sanlara haber veren demektir. Arapça'daki "resul" kelimesinin karşılığıdır. Bu kelime de "risâlet’’masdarından gelir. Dînî ıstılahı­mızda ise risâlet, “Allah Teâlâ İle, onun mahlûkatından akıl sahi­bi olan İnsanlar (ve cinler) arasında, (peygamber olan) bir insa­nın sef irlik-elçilik etmesidir.” (Hâşiyetü’l-Kestelî alâ Şerhi'l-Akâid, s. 164) “Allâh’ın, halka İlâhî hükümleri tebliğ için gönderdiği İnşana resûl denir.” (a.g.e., s. 35-40)

İnsan, akıl-idrâk-şuur ve cüz’î (sınırlı) irâde gücüne sahip bir varlıktır. Yaratılanlar içerisinde en şerefli bir mevKİe sahiptir. Dün­yaya Rabb'ine kulluk etmek ve bir imtihan devresi geçirmek üzere gelmiştir. O bakımdan başıboş bırakılmamış, Allâhî, onun emir ve yasaklarını duyup öğrenmesi için zaman zaman peygamberler gönderilmiştir. Çünkü insanlar, bunları doğrudan veya melek vâsı­tasıyla Allan Tealâ’dan alamazlar, bu âdetullâha aykırıdır. Hâl böyle olunca, yine insanlardan birinin. Cenâb-ı Hakk'la insanlar arasında vâsıta olmasına ihtiyaç vardır. İşte, vâsıtalık yapan, vesîle olan bu insanlara “peygamber” denilmektedir.

Allah Teâlâ, peygamberler göndermek suretiyle, insanların dün­ya ve âhirette meşhut ve bahtiyar olacakları hususları öğretmiştir. Çünkü insan, her zaman kendi menfaatine olan şeyleri lâyıkıyla anlamak ve takdir etmekten âcizdir. Cenâb-ı Hakk’ın vahyine maz- har olan peygamberler, İlâhî hükümleri insanlara bildirmiş ve öğret­mişlerdir. Onların Allah'tan tebliğ ettiklerine inanan ve mûcibınce amel edenlere Allâh’ın rızâsını, cennet ve cemâlini müjdelemişler; bunları kabul etmeyenleri de, cehennem ve onun azâbı ile korkut­muşlardır. Kısacası Hz. Allah, peygamberleri sırf kendi lütuf ve hik­meti gereği, insanları cehâlet ve zulmün karanlığından kurtarmaları ve onlara iyi birer örnek olmaları için göndermiştir.

Hazret-I Allah, insanlık âlemine pekçok peygamber göndermiş­tir. Kur’ân-ı Kerim de yalnızca yirmi beşinin ismi geçmektedir. Bunlardan başka Kur'ân da kendilerine dair mâlumat verilen Uzeyir, Lokman ve Zülkarneyn (aleyhimûsselâm) adında üç zât daha vardır. Peygamber mi yoksa birer velî mi oldukları hakkında ihtilaf vardır. Ancak bunların da büyük zâtlar olduklarında şüphe yoktur.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder