Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

17 Temmuz 2022 Pazar

PEYGAMBERİMİZİN (S.A.V.) VASİYETİ

 


PEYGAMBERİMİZİN (S.A.V.) VASİYETİ

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) Efendimiz, ağır hastalı­ğına rağmen tebliğ, tâlim ve Irşad vazifelerini hiç aksatma- mışlardır. Bu cümleden olarak yine hastalığı esnasında îrad utbelerinden birinde, İslâmiyet’in öğrenilip öğretilmesi hususunu ashâbına pek güzel bir surette derli toplu olarak şöyle anlatmıştır:

“Ey İnsanlar!

Bilmiş olun kİ; bu dünyadan göçme zamanının geldiği bana haber verildi. Allah’ıma Kavuşacağıma seviniyo­rum. Ümmetimden ayrılacağım İçin de mahzûnum.

** Ey İnsanlar!

Vasiyetimi dinleyin, belleyin; burada bulunanlar, bu­lunmayanlara tekrarlasın. Allah (c.c.), gönderdiği Kitap’ta size, helâl ve haram kıldığı şeyleri, yapacağınız ve sakınacağınız şeyleri bildirdi. Siz, o Kltâb’ın akıllara hayranlık veren hükümlerine İtaat ediniz. Saydığı örnek ve misâllerden İbret alınız.

 Sizi cennetten uzaklaştıran, cehenneme yaklaştı­ran heveslerden ve şehvetlerden çekininiz. Cemaatten (topluluktan) ve doğruluktan ayrılmayınız.

 Emânete hıyânet etmekten sakınınız ve Allah’tan korkunuz.

Kölelerinize ve hanımlarınıza eziyet etmeyiniz. On­ların haklarını gözetiniz.

Çoluğunuza-çocuğunuza İlim ve edep öğretiniz. Onlar sizin yoldaşınızdır ve size emânettirler.

Ey insanlar!

 Âl ve Ehl-j Beyt’ime ve Kur’ân’ı bilenlere sevgiden ayrılmayınız. Alimlere saygı gösterin, onlara kin gütme­yin, onları kıskanmayın. Bilmiş olun kİ; onları seven, beni sevmiş olur.

Ey halk!

Taharete riâyet ederek namaza devam edin. Malınızın zekâtını verin, zekât vermeyenin namazı da yoktur. Na­mazı olmayanın İse orucu, haccı, cihâdı ve dîni yok demektir.

Ey İnsanlar!

✓ Dilinizi tutun, gurûru bırakın, büyük İşler başa­rın, vücutlarınızı İşletin, tembel olmayın.

7 Düşmanlarınızla savaşın, mescitlerinizi mâmûr tutun. îmânınızı kuvvetlendirin.

✓ Önce kendi nefsinize, sonra kardeşlerinize nasi­hat edin.

✓ Nâmusunuzu koruyun, malınızdan sadaka verin, birbirinizin nâil olduğu şerefi kıskanmayın, kendinizi esirlikten kurtarmaya çalışın, zulmetmeyin. Allah he­sap gününde zâlimi bizzat muhâkeme edecektir.

✓ Ben haberimi aldım; Allah’a gidiyorum. Dininizi ve emânetinizi Allah’a ısmarladık.

* Ey ashabım ve ey cemaat!

Sîzlere selâmetler dilerim. Allah’ın rahmeti ve be­reketi sizin üzerinize olsun.”




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder