Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

17 Temmuz 2022 Pazar

MELEKLERE ÎMAN

 


MELEKLERE ÎMAN

Allah Teâlâ melekleri nurdan yaratmıştır. Gözle görülemeyen bu nûrânî ve latif varlıklara inanmak, îmânın ikinci şartıdır.

Meleklerin yaratılması, insandan öncedir. Nitekim Kur’ân-ı Ke- rim'de Rabb’imiz, bu hususa işâreten şöyle buyurumuştur: “Hatırla kİ; Rabb'ln meleklere,

 Muhakkak ben yeryüzünde (benim emirlerimi tebliğ ve infâza me­mur) bir halîfe (bir insan, âdem) yaratacağım, buyurmuştu. Onlar da,

— Blzler hamdinle sana tesbîh ve seni takdis edip dururken, yeryüzünde fesat çıkaracak, orada kan dökecek insanı mı halîfe kılıyorsun? demişlerdi. Allah (c.c.) da onlara,

— Şüphesiz ben, sizin bilmediklerinizi bilirim, buyurmuştu." (S. Bakara, 30)

Malum olduğu üzere Cenâb-ı Hakk, Hz. Âdem’i yarattı. Sonra da meleklerin içindeki bu düğümü çözmek, yani yarattığı şeyin basit bir varlık olmadığını göstermek için onları karşılıklı imtihan etti.

Allah Teâlâ peygamberlerine vahyini, melek vâsıtasıyla gönderdiği içindir ki, meleklere îman, peygamberlere îmandan öncedir. Kur’ân-ı Kerim’de de, “Peygamber, Rabb’i tarafından kendisine indirilene îman etti; mü’minler de îman ettiler. Onlardan her biri Allah’a, onun meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine îman ettiler” (S. Bakara, 285) buyurularak bu sıralamaya dikkat çekilmiştir.

Melekler günah işlemezler, nefsânî ve şehvânî hislere sahip değil­lerdir. Onlarda erkeklik ve dişilik yoktur. İnsanlar gibi yiyip içmezler, uyumazlar. Bununla birlikte insan sûretinö girebilirler. Nitekim Kur’ân-ı Kerim’de Meryem sûresinin 16-17'nci âyetlerinde, Hz. Meryenie Ceb­rail aleyhisselâmın; kezâ Hz. İbrâhlrrte de bir melekler topluluğu­nun insan süratinde geldiği bildirilmiştir. Ve yine Sahîhân’da bildiril­diğine göre, Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)'e Hz. Cebrâll'vn insan süratinde geldiği, sahâbe-i kiramdan bazılarının da onu gördükleri sahih hadîs-i şeriflerle sâbittir.

Melekler Allah Teâlâ’ya ibâdet ve itaat ederler. Onlar için isyan ba­his mevzuu değildir, emrolundukları hususları yerine getirirler. Dâima iyinin ve iyiliklerin yanında ve arkasındadırlar. Bunlardan Cebrail, Az- râll, İsrafil ve Mîkâil aleyhimûsselâm en büyükleridir. Bu dört büyük meleğin her birinin ayrı ayrı vazifeleri vardır. Inşâallah yarınki yazı­mızda da bunların vazifeleriyle alâkalı bilgiler vermeye çalışacağız.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder