Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

17 Temmuz 2022 Pazar

KUR’ÂN-I KERÎM

 


KUR’ÂN-I KERÎM

Fıkıh usûlüne dâir ilimler ıstılâhında, “Kitap” adıyla da anılan Kur'ân-ı Kerlm’in târifi şöyledir:

“Allah Teâlâ’dan Hz. Muhammed (s.a.v.)’e Arapça ola­rak İndirilmiş, Mushaflar’da yazılı, ondan bize tevatür yoluyla nakledilmiş, okunması İle İbâdet edilen, beşerin benzerini getirmekten âciz kaldığı, Fâtiha sûresi He baş­layıp Nâs sûresi ile sona eren nazm-ı İlâhîdir.”

Aslında Kur'ân-ı Mecîd’in tarife bile ihtiyacı yoktur. Zira Kur’an denilince ne kastedildiğini hemen herkes bilir. Ancak Usûl-i fıkıh âlimleri; namazda neyin okunmasının câiz olup olmadığı, hüküm istinbâtında (ortaya koymakta) ne­yin kaynak sayılıp sayılmayacağı, neyi İnkâr edenin küf­re girip girmeyeceği belli olsun diye, “Kltâb”ın târifi üze­rinde hassâsiyetle durmuşlardır.

Kur’ân-ı Kerim, Resûlüllah (s.a.v.) Efendimiz’in peygam­berliği süresince, 23 yılda parça parça indirilmiştir. 13 yıl ka­dar süren Mekke devrinde, daha çok İnançla alâkalı mev- zûlar, şirkle mücâdele ve ibretli kıssalar ağırlıkta olmak üzere Kur’ân'ın üçte birinden az eksiği inmiştir.

Milâdî 622 yılında Mekke'den Medine’ye hicret vuku' bul­muş, şeriî hükümlerle alâkalı âyetler daha çok orada inmiş­tir. Bir yandan ibâdetler, cihad, âile, mirasla alâkalı hü­kümler; diğer yandan da cezâ, muhâkeme usûlü, muâ- melât ve devletler arası münâsebetlerle İlgili esaslar bu­rada nâzil olmuştur. Çünkü artık Medine’de bu hükümleri tatbik edecek bir Islâm Devleti vücuda gelmiştir.

Kur’ân-ı Hakîm, Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)'in, bir benzeri ortaya konulamayan en büyük mûcizesidir. Nitekim şöyle buyurmuşlardır: “Hiçbir peygamber yoktur kİ, İnsan­ların kendisine İnanmasına vesile olacak bir mûcize ve­rilmiş olmasın. Bana verilen en büyük hârika da, Allâh’ın bana vahyettiği Kur’an’dır." (Buhârî, Sahih, Fezâilü'l- Kur'ân 1) 

... Cenâb-ı Mevlâ-yi zû’l-Celâl, Inkârcıların, Kur’ân’ın benzeri bir tek sûre bile meydana getiremeyeceklerini şöyle beyan etmiştir:

“Eğer kulumuz (Muhammed)’e indirdiklerimizden herhangi bir şüpheye düşüyorsanız, haydi onun ben­zeri bir sûre getirin; şayet Iddlânızda sâdıksanız, Allah’tan gayri şâhltterinizi (yardımcılarınızı) da ça­ğırın." (S. Bakara, 23)

Aradan 15 asır gibi bir zaman geçmesine rağmen, bu meydan okuma devam etmektedir. Münkirlerden ise, henüz cevap veren birileri çıkmamış ve bundan sonra da şüphesiz ki çıkmayacaktır.

Diğer semâvî kitaplardan her biri muayyen bir kavme, muayyen bir zamana mahsus olmak üzere peygamberlere verilmişti. Kur’ân-ı Kerim ise, topyekûn insanlanlık âlemi­ne ve bütün asırlara mahsus olmak üzere Peygamberi­miz (s.a.v.)’e inzâl buyurulmuştur. Ve kıyâmete kadar bü­tün beşeriyeti bir îman ve İslâm kardeşliği, bir selâmet ve saâdet dairesinde toplanmaya dâvet etmektedir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder