Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

17 Temmuz 2022 Pazar

KİTAPLARA ÎMAN

 


KİTAPLARA ÎMAN

Âlemlerin Rabbi olan Allah Teâlâ, İnsanların, dünyevi w uhrevi saâdetlerini temin etmeleri için, peygamberleri vâsıtasıyla bir takım kitaplar göndermiştir. Bunlara “İlahî kitap” veya “semâvî kitap” de­nilir. Semâvî kitapların tamamına inanmak bizim için farzdır. Hepsi de Allah Teâlâ’nın kelâm sıfatının tezâhürü ve vahiydir. Vahiy; Allah ile peygamberi arasında cereyan eden konuşmadır. Allah’tan vahiy alma hadisesine ashâb-ı kiram şâhit olmuşlardır. Vahiy alma hâli ge­çince de, Resûlüllah (s.a.v.) Efendimiz’den onu dinleyerek yazmışlar ve ezberlemişlerdir. Böylece bugünkü elimizde bulunan Kur’ân-ı Ke­rim meydana gelmiştir.

Mevlâ-yi zû'l-Celâl ve’l-Kemâl hazretleri, ilk insan ve peygamber olan Hz. Âdem’den itibaren kitaplar göndermiştir. Bunlar bazan say­falardan ibaret, bazan da elimizdeki Mushaf gibi kâmil mânâda ki­taplar olarak gelmiştir.

Âdem aleyhisşelâma 10 sayfa inmişti.

10 sayfa Hz. İbrâhinie,

50 sayfa Hz. Şife,

30 sayfa da Hz. İdrîste gönderilmiştir. Cem'an 100 sayfadır.

Kitaplar İse 4 adettir. Bunlardan;

Tevrat Hz. Mûsâ’ya,

Zebûr Hz. Dâvûd’a,

İncil Hz. îsâ’ya,

Kur’ân-ı Kerim de Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafâ (salavâtullâhi ve selâmühû aleyhim ve alâ Nebiyyinâ hâs- safya gönderilmiştir.

İlâhî kitap ve sayfaların aslı “Levh-I Mahfûz’Mr. “Korunmuş Jevha” mânâsına gelen bu tâbir, Kur’ân-ı Kerim’de söyle yer alır: “İn- karcıların yalanladıktan o kitap, hakikatte, aslı Levh-I Mahfûz’da bulunan çok şerefli bir Kur'an’dır. " (S. Bûrûc, 21-22)

İmâm Gazâlî (k.s.) hazretleri bu mevzûda şunları söylemektedir: “Âlemlerin yaratılışından sonuna kadar ne olup bitecekse, Allah hep­sinin kazâ ve kaderini yazmıştır. Kur’ân-ı Kerim’de geçtiği üzere buna, bazan “Levh-I Mahfûz’’, bazan “Kltâb-I Mübfn", bazan “İmâm-lMü- bîn"\âbw edilir. Ayrıca Levh-i Mahfûz mânâsında, Kltâb-I Müeccel", “Kltâb-I Ma'lûm, “Kltâb-I Hafik", “Kltâb-I Meknûn"veya “Ümmû’l- Kltâb" isimleri de kullanılmıştır. (Elmalılı, Hak Dini Kur’an Dili, 4/1012)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder