Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

17 Temmuz 2022 Pazar

T E V R A T

 


T E V R A T 

Tevrat, İslâm itikâdına göre inanılması gereken dört İlâ­hî kitaptan birisidir. Tevrat Yahûdiler’e tebliğ edilmek üzere Hz. Mûsâ’ya indirilmiştir. Buna “Ahd-I Atik" de denilir. Tev­rat’ta İsrâiloğullan’na tatbik edilmesi îcap eden hükümlerin bulunduğu Kur’an’da şöyle bildirilmiştir:

"Muhakkak kİ Tevrat’ı biz İndirdik. Onda bir hidâyet (doğruya rehberlik) ve bir nûr vardı. (İsrâiloğullan ’ndan) Allah’ın emrine râm olan peygamberler, onunla Yahûdi­ler’e hükmederlerdi. Âlimler, faklhler de Allah’ın kitâbını korumaya memur olmaları ve üzerine şâhlt bulunmaları İtibariyle (onunla hükmederlerdi). O halde (ey İsrâiloğul- ları, Tevrat’taki âhir zaman peygamberine âlt vasıfları açıklamak hususunda) İnsanlardan korkmayın, benden korkun. Benim âyetlerimi az bir bedel (değersiz dünya metâı) karşılığında satmayın t Kim Allâh’ın İndirdiği (hü­kümler) İle hükmetmezse, İşte onlar kâfirlerin ta ken­dileridir.” (S. Mâide, 44)

“(Yahûdiier) de Allâh’ın kadrini hakkıyla takdir etme­diler (ona lâyık olacak tarzda ve gereği gibi anlayamadı­lar). Çünkü, ‘Allah hiçbir, insana hiçbir şey indirmedi’ dediler. Onlara söyle kİ: Öyle ise Mûsâ’nın insanlara bir nûr ve hidâyet olarak getirdiği ve sizin de parça parça kâğıtlar hâline koyup açıkladığınız (fakat İşinize gelme­diği İçin de) çoğunu gizlediğiniz o Kltâb’ı kim indirdi? Sizin de atalarınızın da bilmediğiniz şeyler (Kur’an’da) size öğretilmiştir. (Resulüm yâ Muhammed)! Sen ‘Allah’ de; sonra onları bırak, daldıkları bataklıkta oynayadur- sunlar!” (S. En'âm, 91)


... Ahd-I Atîk ismiyle anılan Tevrât’ın üç nüshası meşhur olmuştur. Bunlar;

1. Yahûdiler ve Protestanlar’ca kabul edilen İbrânice nüsha,

2. Roma ve Doğu Hıristiyan kiliselerince kabul edilen Yu­nanca nüsha,

3. Sâmirîler’ce kabul edilen Sâmirîce nüshadır.

Bu nüshalar karşılaştırıldığında, aralarındaki önemli farklar hemen göze çarpar. Bunların, uzun ve karışık Yahûdi tarihi boyunca insanlar tarafından kaleme alındığı açıkça belli olur. Nitekim Hz. Mûsâ, yaklaşık M.Ö. 13. yüzyılda yaşamış olma­sına rağmen, elde bulunan en eski Tevrat nüshası M.Ö. 7. veya 10. yüzyılda yazılmış bir kitap olarak bilinir. Bu sebeple, bizzat Yahûdi ve Hıristiyanların da kabul ettiği gerçek, Tev- rât’ın Hz. Mûsâ’ya Allah katından indirilen asıl nüshanın bu­gün elde mevcut olmadığıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder