Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

17 Temmuz 2022 Pazar

DÖRT BÜYÜK MELEĞİN DIŞINDAKİ MELEKLER

 


DÖRT BÜYÜK MELEĞİN DIŞINDAKİ MELEKLER

Dört büyük melekten başka, çeşitli işlerle, ibâdet, tâat, teşbih tehlil ve tekbirle vazifeli daha pek çok melekler vardır. Binâenaleyh;

-Savaşlarda mü’mlnlere yardım etmeleri,

-Yapılan amelleri yazmaları,

-Nebi (s.a.v.) üzerine salevât getirmeleri,

-İnsanları gözetlemeleri,

-Mü'mlnler İçin duâ etmeleri, bu İşler ve vazifeler arasında zikredilebilir.

Bu işleri gören meleklere vazifelerinin keyfiyet ve ev­sâfına uygun İsimler verilmiştir. Meselâ llllyyûn, Mukar- rabûn, Hafeza, Hamele-I Arş, Münker ve Nekîr, Cen­net Hâzinleri ve Cehennem Zebânllerl, Klrâmen Kâti­bin gibi isimler bunlar arasında sayılabilir.

Velhâsıl, bütün peygamberler ve şemâvî kitaplar me­leklerin varlığını haber vermişlerdir. İnanılması zarûrldlr, inkâr eden kâfir olur.

Meleklerin, var olmalarına rağmen görülmemeleri ise, gözlerimizin onları görebilecek güç ve istidada sahip ol­mayışındandır. Nitekim ruh, akıl, nefis gibi fizikî kesâfetl bulunmayan mânevî varlıkları da göremeyiz. Bununla bir­likte varlıklarından da şüphe etmeyiz. Keza, çıplak gözle mikroplar da görülmüyor ama, mikroskopla pekâla görü­lebiliyor. Mikroskop keşfedilmezden önce, mikrobun varlı­ğını da inkâr edenler mevcuttu. Fakat bugün görülüyor ve inkâr edilemiyor. Bu sebeple beden gözümüzün göreme­diği bazı mânevî varlıkları, basîreti (kalp gözü) açık olan kimselerin görmesi mümkündür.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder