Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

20 Haziran 2022 Pazartesi

İLK STANDARTLAR



 İLK STANDARTLAR

Bugünkü mânâda standartlar ilk defa 1502 yılında devrin pâdişâhı Sultan İkinci Bayezid Han tarafından “Kânûnnâ- me-i Ihtisâb-ı Bursa” (Bursa Belediye Kanunu) ismiyle ilân edilmiş, bütün Osmanlı topraklarında tatbik edilmiştir. Bu vesîka hâlen Topkapı Sarayı'nda muhâfaza edilmektedir.

Avrupa Birliği ne girebilmenin olmazsa olmaz şartların­dan olan binlerce klasörlük standartların bugünkü modern dünyâdaki geçmişi 60-65 yıla dayanır. Türklerde; insan, çevre, hayvan, bitki sağlığı ve güvenliği ile tüketicinin ko­runması gibi hususlarda standardizasyon ve düzenlemeler, 500 yıllık bir geçmişe sahiptir. Standardizasyonun gayesi ve faydası; ürün ve hizmetlerin gayelerine uygunluklarının geliştirilmesi, ticarete mevzû olan malların temel husûsiyet- lerinin benzeştirilmesi, ülkeler arasındaki teknolojik işbirliği ve ticaretin geliştirilmesidir.

Kanunnâme-i İhtisâb-ı Bursa ile yapılan düzenlemeler:

1. Tarım, hayvan ve (o günün) sanâyî mahsûllerinin tamâ­mına yakınının husûsiyetleri ve fiyatları tasnif edilmiş, stan­dart esaslara bağlanmış ve dâimi kontrol altına alınmıştır.

2. Mahsuller, meslekler ve hizmetlerin standartları ve fi­yatlarının tespitinde, alâkalı herkesin (müstahsilin, esnafın, ehl-i vukûfun -bilirkişi-, müşterinin) fikirleri alınarak cemiye­tin ortak menfaati korunmuş ve yazılı bir belge hâline getirilmiştir.

3. Mevsimine göre üretim imkânları ve maliyetleri deği­şen mahsuller; cins ve çeşitleri ile üretim zamanları (turfan­da veya mevsiminde) göz önünde bulundurularak fiyatlan­dırılmış ve bu ürünlerin dayanıklılık süreleri standart halde bu târihî belgede yer almıştır (1. gün, 3. gün, ilk hafta vs.)

Sanayi mamullerinde, hammadde ve işçiliğin ihtiyâca ve evvelden beri bilinen tekniklere uygun olması lüzûmp kayıt altına alınmış; birçok sanayi mamullerinde kullanılacak olan hammade sayısı belirtilmiş ve o mamulün olması gere­ken asgarî ve a’zamî ebat ve ağırlıkları tespit edilmiştir



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder