Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

26 Mayıs 2022 Perşembe

KAZA NAMAZI ve NAFİLE NAMAZLAR

 


KAZA NAMAZI ve NAFİLE NAMAZLAR

Kaza namazı kılmak, nafile namaz kılmaktan evlâ ve daha mühimdir. Fakat farz namazların sünnetleri -müek- ked olsun olmasın- bundan müstesnadır.

Bu sünnetleri terk ederek bunların yerine kazaya niyet edilmesi doğru değildir.

Hatta kuşluk ve teşbih namazları gibi, haklarında hadîs-l şerîr bulunan nafile namazlar da böyledir.

Çünkü bu sünnetler, farz namazları İkmâl eder; ta­mamlar. Bunların telafisi mümkün değildir. Kaza na­mazlarının İse, muayyen vakitleri olmadığı için telafileri mümkündür.

Bununla beraber namazları kazaya bırakmak günah­tır. Bu günahdan mümkün mertebe kurtulmak için sün­netleri feda etmek uygun olmaz.

Böyle bir günahı İşleyen kimsenin fâzla İbadette bulunarak İlâhı affa ilticâ etmesi Icabederken, Peygam­ber Efendimizin (ş.a.v.) şefâatlne vesile olacak sün­netleri, nafileleri nasıl terk edebilir.

Hem bir kısım vakit namazlarını kazaya bırakmak, hem de diğer bir kısım vakit namazlarını, kendilerini tamamlayan sünnetlerden ayırmak iki kat kusur olmaz mı? Buna aykırı plan bazı nakiller muteber değildir, müftâbih olan fetvaya aykırıdır.

Hem sünnetleri, hem de kaza namazlarını kılmaya müsait vakit bulamadıklarını iddia edenler, insaflı sayıl­mazlar. Beyhude yere en kıymetli zamanlarını zayi eden İnsanlar, böyle bir iddiaya ne yüzle, cüret edebilirler? (Ömer Nasuhl Bilmen, Büyük İslam İlmihali)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder