Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

26 Mayıs 2022 Perşembe

HZ. ÖMER (R.A.) VE NİL

 


HZ. ÖMER (R.A.) VE NİL

Nil nehri taşarak faydalı olur ve belli zamanlarda taşardı. Hz. Ömer’in (radıyallâhu anh) halifeliği devrinde Hicretin 21. senesinde Hz. Amrübnü’l-Âs’ın Mısır’ı feth­ettiği sene Nil nehri âdeti üzere taşmadı. Mısır halkı,

“Yâ Amr eskiden beri âdetimiz odur ki, Nil taşmadan bir gün evvel her sene bir kızı yakût ve cevherlerle süsleyip, kilolarca şeker, zahîre ve binlerce ekmek ve peksimet ile birlikte Nil’e bırakırız. Ertesi gün veya o gün Nil taşmağa başlar”, dediler, Hz. Amrübnü'l-Âs:

“Hâşâ, Nil’in taşması için kız atmak ve Allâh’ın bu kadar nimetlerini isrâf etmek dînimizde yoktur.” diye cevap verdi.

Kırk gün geçti Nil taşmadı. Mısır içinde insanların arasında dedikodufoldu. Bazıları da erzakları sakladı, Mısır’da kıtlığa sebep oldu. Mısır’da halk perişan olmuş ve nice kimseler hicret edip gitmişlerdi.

Amr hazretleri Hpzret-i Ömer’e Mısırlıların yaptıkla­rını tafsilatıyla yazıp gönderdi. Hazret-i Ömer Amrüb- nü’l-Âs'a, “Nil’e kız atma bâtıl âdetini kaldırman iyi oldu” diye cevap yazdı. Ayrıca Nil’e atması için bir mektup gönderdi:

“Besmele’den sonra: Ey Nil, eğer kendi kuvvet ve kudretinle akıyorsan sâna ihtiyacımız yoktur. Allâh’ın emri ve kudreti ile akıyorsan yükselerek ak.”

Mektubun sonunda da Nuh aleyhisselamın gemiye binerken Müslümanlara okumalarını emrettiği “Bismil- lâhi mecrâha ve mürsâha inne Rabbî le-Gafûru’n-Ra- hîm.” (Hûd, 41.) âyet-i kerimesini yazıp gönderdi.

Hz. Amr, Hz. Örrfer'in mektubunu aldı, okudu ve Mısır ileri gelenleri ile gidip Kiil’e Hz. Ömer'in selâmını söy­leyip mektubu Nil’e bıraktı: Altmış günden beri taşma­yan Nil Allah’ın izni ve besmelenin bereketiyle taşıp cümle Mısır ahâlîsi sevindiler.

Allah’a hamd olsun ki o zamandan beri Nil hep ak­maktadır. (Evliya Çelebi, Seyahatname)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder