DONDURULMUŞ GIDALAR NE ADAR SÜREDE TÜKETİLMELİ
Uzmanlara göre, derin dondurucudaki gıdaları saklama süresi 1 yılı geçmemelidir.
Bazen küçük paketlerimiz yıllarca derin dondurucuda bekliyor.
Dürüst olmak gerekirse, vicdanımızın çöpe atmaya elvermediği gıdaları derin dondurucuya atıyoruz. Burası birçok gıdanın çöpe gitmeden önceki park yeri
en büyük problem gözden uzak olanın hafızadan da uzak olması. Aynı problem baharat dolabının dibinde unutulan minik kavanozcuklar için de geçerli.
İster baharat dolabı ister derin dondurucu olsun baştan aşağı bir temizlik gerekiyor ve bir sene içerisinde tüketilmemiş olan gıdaların atılması gereiyor. “Aynı giyim eşyalarında olduğu gibi, 12 ay boyunca kullanılmayan bir şey kullanılmayacak demektir ve atılmalıdır
Peki bu radikal değişime cesaret edemeyenlerimiz için, o lezzetli balık veya onca sevgiyle hazırlanmış olan köfte halâ yenilebilir mi, yani yıllarca depolandıktan sonra acaba sağlık için bir risk taşıyor mu?
• “En kötüsü gıdanın kalitesi düşmüştür ve lezzeti bozulmuştur.”
• Kaz artıkları veya somon balığı gibi yüksek yağ içeren gıdalar kokuşabilir, rengi gri-kahverengi olur ve kenarları buzlanmıştır
• “Gıdanın kenarları dondurucu yanığı olmuştur, ancak ne zehirli ne de bozuk değildir, sadece görüntüsü ve tadı kötü olur, iştah kapatabilir .Tavsiyeler arasında gıdaların çiğ yerine pişmiş olarak, küçük paketlere bölünmüş halde dondurulması öneriliyor. Yemekleri pişirdikten hemen sonra buzdolabı torbalarına koymak ve buz kristalleri oluşmasını engellemek için torbaları iyice bastırarak içindeki tüm havayı çıkartmak gerekiyor. “Tencereyi dondurduğunuzda, çözülme aşamasında içindeki tüm yemeğin sulanarak bozulması söz konusu olabilir. Bunun dışında vitaminleri öleceği gibi, 20 derecenin üzerinde mikroplar da üremeye başlayacaktır”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder