Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

19 Ekim 2020 Pazartesi

EBÛ DAMDAM

 


Resûlullah [sallallahu aleyhi vesellem], “Ebû Damdam gibi olamıyor musunuz?” diye sordu. Sahabiler, “Ebû Damdam ne yapardı? diye sordular. Peygamber Efendimiz: “0 her sabah şöyle derdi: Bana zulmedene, gıybeti­mi yapıp haksızlık edene hakkımı bağışladım. Bana vurana vurmayacağım, sövene sövme­yeceğim, zulmedene zulmetmeyeceğim” (Ebû Oavud).

f Dünyadaki alacağından vazgeçmek de mü­min ahlâkındandır. Bu konudaki bir hadiste şu güzel örnek anlatılır: “Sizden öncekiler içinde yaşamış bir adam hesap için İlâhî huzurda durduruldu. Kendisinin hayır sayılacak hiçbir ameli yoktu. Ancak o zengin biriydi, insanla­rın arasına karışır onlara borç para verirdi. Hizmetçilerine de, ‘Borcu almak için gittiğiniz kimseyi zengin bulursanız verdiğimizi alın. Eğer eli darda ise almaktan vazgeçin. Belki bu sebeple Allah da bizim kusurlarımızdan vazgeçer’ diye talimat verirdi.

Onun bu ameline karşılık olarak Allah Teâlâ meleklerine, ‘Biz bağışlama konu­sunda ondan daha fazla hak sahibiyiz; onun kusurlarından vazgeçin!’ buyurdu” (Müslim; Tirmizî; Hâkim).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder