Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

5 Ekim 2017 Perşembe

HZ. ÜMMÜ RÛMÂN BİNTİ ÂMİR (R. Anhâ)



HZ. ÜMMÜ RÛMÂN BİNTİ ÂMİR (R. Anhâ)
Hz. Ebûbekir (r.a.)’ın zevcesi, Hz. Âişe ile Abdurrah- man'ın anneleridir. Hz. Ümmü Rûmân, Peygamber Efen- dimiz'e kayınvâlide olma şerefine nâil olmuştur.
Kendisi Mekke’de ilk Müslüman olanlardandır.
Hz. Âişe vâlidemiz hicretlerini şöyle anlattı:
“Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) hicret ettiklerinde bizle- ri ve kızlarını geride bırakmıştı. Medîne-i Münevvere’ye yerleşince, Zeyd bin Hârise ve Ebû Râfi’i (r.anhümâ) iki deve ve 500 dirhemle Mekke-i Mükerreme’ye gönderdi. Hz. Ebûbekir de onlarla kölesi Abdullah bin Üraykıt’ı iki yahut üç deve ile gönderdi ve oğlu Abdullah’a vâlidem Ümmü Rûmân, ben ve kızkardeşim Esmâ’yı Medine'ye getirmesini emretti. Resûlullâh Efendimizin kızları Fâtı- ma, Ümmü Gülsüm ve zevceleri Şevde binti Zem'a, azadlısı Ümmü Eymen ile birlikte Mekke’den çıktık. Tal- ha (r.a.) da hicret etmek üzere olduğundan Zeyd ve Ebû Râfi'e katıldı.
Medîne-i Münevvere’ye geldiğimizde Resûlullâh (s.a.v.) mescidini ve onun etrafında evler bina ediyordu. O evlere âilesini yerleştirdi.”
Hz. Ümmü Rûmân sâliha bir hanım idi. Hicretin altıncı senesinde Resûlullâh’ın saâdet asrında vefât etti. Kabri­ne bizzat Resûl-i Ekrem (s.a.v.) tarafından konulmuştur.
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.):
“Her kimi, Cennet hûrilerinden bir hanım görmek se­vindirirse işte o Ümmü Rûmân’dır" buyurmuşlar cennet ehlinden olduğu müjdelenmiştir. Allah ondan râzı olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder