Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

5 Ekim 2017 Perşembe

MÜSLÜMANLAR MUKADDESÂTA HÜRMET İLE MÜKELLEFTİR



MÜSLÜMANLAR MUKADDESÂTA HÜRMET İLE MÜKELLEFTİR
Allah (c.c.) ile alakalı olan, dînî, manevî kıymeti olan şeylere mukaddesât denir. Allâhü Teâlâ mukaddestir, onun bütün isimleri de mukaddestir. Bütün müslüman- lar, mukaddesata son derece hürmet etmekle mükelleftir. Allâhü Teâlâ’nın kitapları, peygamberleri, velîleri mukad­destirler. Namaz, oruç vesair ibadetler birer mukaddes vazifedir. İslam mâbetleri; mescitler, câmiler de mukad­des ve mübarek yerlerdir.
Mukaddesâta hürmet ve ta’zim etmeyen kimse, rûhu sönmeye başlamış, yüksek duygulardan mahrum kal­mış, gâfil demektir.
Biz müslümanlar herhangi bir ibâdete veya hayırlı bir işe başlayacağımız zaman, besmele okuruz. Bir hadîs-i şerîfte; “Herhangi hayırlı bir işe Bismillah sözü ile başlanmazsa, o iş bereketsizdir.” buyurulmuştur.
Kur’ân-ı Kerîm veya bir âyet-i kerîme ele alınarak oku­nacağı zaman abdestli bulunmak lazımdır. Bu esnada kıbleye yönelmeli, derli toplu ve hürmetli bir vaziyet al­malıdır. Abdestsiz olan bir kimse Mushaf-ı Şerîf’i kı­lıfsız olarak eline alamaz. Mukaddes bir kitabı ancak temiz, nezih olan eller tutabilir. Okumaya Eûzü Besme­le ile başlanır.
Kur’ân-ı Kerîm temiz yerlerde avret mahalleri örtülü ve Kur’ân-ı Kerîm’i hürmetle dinleyecek vaziyette bulunan kimselerin yanlarında açıkça okunabilir. Kirli, pis yerlerde veya avret mahalleri açık veya başka bir işle meşgul kim­selerin yanında Kur’ân ayetleri sesli okunamaz, mekruhtur.
Okunan Kur’ân-ı Kerîm’e karşı hürmetli bir vaziyet al­mayacak kimselerin işitecekleri bir sesle, açıkça Kur’an okunması câiz değildir. Bu hal, Kur’ân-ı Kerîm e -hâşâ- ihanettir ve dinlemeyip saygısızlık yapanlar manen me­sul olurlar.
Kur’ân-ı Kerîm’i, namazın haricinde okurken, ilim öğ­renirken en güzel elbiseleri giyip kıbleye dönmek ona hürmet için müstehapfır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder