Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

30 Nisan 2017 Pazar

SİRKE





Sirke (hail, acetum); hurma, şeker, bal, incir, yaş üzüm, elma, kuruüzürh gibi meyvelerin şırasının; arpa, buğday ve pirinçin suyunun çıkarılıp ekşitilmesi sûretiyle elde edilir. Hem gıda maddesi olarak, hem temizlikte ve hem de hekimlikte kullanılır.

Elbiselerdeki mürekkep lekesi ve daha başka lekeleri sirke, sudan daha iyi temizler. Sirke hem soğutucu ve hem de ısıtıcı hususiyete sahiptir. Soğutuculuğu, harâret vermesinden daha kuvvetlidir.


Üzüm şırasından yapılan sirke, iltihaplı mideye faydalıdır, safrayı keser, zararlı ilaçların zararını giderir, vücutta katılaşan süt ve kanı çözer, dalağa faydalıdır, mideyi temizler, bağırsakları tutar, susuzluğu keser. Yeni meydana gelmekte olan şişliklerin büyümesine engel olur, hazma yardım eder,fıbal-gama karşı faydalıdır, katı gıdâları yumuşatır ve kanı inceltir.


Sirke tuz ile karıştırılarak içilirse, mantar zehirlenmesine karşı faydalıdır. Sıcak olarak ağızda gargara yapılacşk olursa, diş ağrılarına karşı faydalı olup, diş etlerini de kuvvetlendirir. Parmakların uçlarında ve tırnak diplerinde menfana gelen dolama, ekzama, harâretli şişlikler ve ateş yatığına karşı faydalıdır. Sirke iştahı açar, mideye hoş gelir, -sn


Sirke; diş etine, yaralara, kaşıntıya, haşerat sokmasına, ateş yanığına ve diş ağrısına karşı faydalıdır. Ateşte sıtılarak elde edilen sirkenin buharı kulak uğuldama$lia!fçın-lamasına ve ağır işitmeye karşı gâyet iyi gelir.


Çıban, yara, ekzama, sivilce, uyuza faydalıdır. Gülsuyu veyâ gülyağı ile birlikte kullanılırsa, baş ağrısı için çok iyidir. Sirke bal ve pekmez şerbetlerine de katılır, buna sirke şurubu; sekencebîn denir. Midede gastrit, yanma varsa sirke alınmaz. Çünkü yanmayı arttırır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder