Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

19 Eylül 2023 Salı

KIRK HADİS 28

Resulullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Muhakkak kim benden sonra unutulmuş (terk edilmiş) sünnetlerimden bir sünnetimi ihyâ ederse, elbette onun için o sünnetle amel edenlerin ecri kadar ecir vardır ki onların ecrinden hiçbir şey eksilmez.” (Sünen-i Tirmizî)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "Üç kimse Allâhü Teâlâ’mn muhâfazası altındadır: Allâhü Teâlâ’mn mescitlerinden bir mescide gitmek için yola çıkan kimse, Allah yolunda gaza etmek için yola çıkan kimse ve hac için yola çıkan kimsedir.” (FeyzuT-Kadîr)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem)buyurdular: "Muhakkak Allâhü Teâlâ bir takım şeyleri farz kıldı, sakın onları (terk ederek) zâyi etmeyin. Bir takım şeyleri de haram kıldı, sakın onlara da yaklaşmayın.” (Sünen-i Dârekutnî)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular “Sizin en hayırlınız Kur’ân-ı Kerîm'i öğrenen ve öğreteninizdir.” (Sahîh-i Buhârî)

Hârise bin Nu’mân’dan (radıyallâhü anh) rivâyet olundu: Peygamber Efendimizin (sallallâhü aleyhi ve sellem) şöyle buyurduklarım işittim: "Hiçbir şeyi olmayan yoksulu yedirmek; sadaka vermek, kötü ölümden muhâfaza eder.” (Taberânî, el-Mu'cemü'l-Kebîr)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular “Yeryüzünden kaldırılmadan önce ilmi öğreniniz.

Muhakkak ilmin kaldırılması âlimlerin kaldınlmasıdır. Ve muhakkak ilim öğrenen ve öğreten ecirde müsâvîdirler.” (îmam Mâlik, Muvattâ)

"Bir kadın, şu dört şey için nikâhlanır: Malı için, soyluluğu için, güzelliği için yahut da dindarlığı için. Siz dindar olanını tercih edin ki eliniz dert görmesin." (Buhârî, Nikâh, 15)

 "Dürüst ve güvenilir tüccar, peygamberler, sıddîklar ve şehitlerle beraberdir." (Tirmizî, Büyû’, 4)

 "Birbirinizin satışı üzerine satış yapmayın ve müşteri kızıştırmayın!" (Müslim, Büyû’, 11)

"Allah’ım! Gazabından rızana, cezandan affına sığınırım. Senden sana sığınırım. Sana tüm övgüleri saysam yine de bitiremem. Sen kendini nasıl övdüysen öylesin." (Müslim, Salât, 222)

"Biriniz dua ettiği zaman, Allah’a hamd ve sena ile başlasın, sonra Peygambere salât ve selam etsin, sonra dilediği duayı yapsın." (Ebû Dâvûd, Salât, 358)

"Kulun Rabbine en yakın olduğu (an) secde hâlidir. Öyleyse (secdede iken) çokça dua ediniz." (Müslim, Salât, 215)

"Akıllı kişi, nefsine hâkim olan ve ölümden sonrası için çalışandır." (Tirmizî, Sıfâtü’l-kıyâme, 25)

"Ben, (sadece) (iyi), güzel ahlakı tamamlamak (uygulamak) için gönderildim." (İbn Hanbel, Müsned, II, 381)

"Müminin durumu ne hoştur! Allah’ın takdir ettiği her şey mutlaka onun hayrına olur." (İbn Hanbel, Müsned, V, 25)

 "Yemin, alışverişte kâr getirir (ama) bereketi götürür." (Ebû Dâvûd, Büyû’, 6)

"Huşû duyan gençler, (namaz kılarak) rükû eden yaşlılar, emzikli bebekler ve otlayan hayvanlar olmasaydı mutlaka başınıza azap yağardı." (Ebû Ya’lâ, Müsned, XI, 287)

Haksız yere öldürülen her insandan dolayı Âdem’in ilk oğluna bir pay (günah) ayrılır. Çünkü o, öldürme işini ilk defa başlatan kişidir. (Buhârî, Enbiyâ, 1)

 "Allah’tan başka ilah yoktur, O’nun ortağı da yoktur. Mülk ve hamd O’na aittir. O her şeye kâdirdir. Güç ve kuvvete ancak Allah’ın yardımı ile erişilir." (Müslim, Mesâcid, 139)

 "Yüce Allah âcizliği kınar. Hâlbuki akıllı olmalısın! Bir işin üstesinden gelemediğin zaman, ‘Allah bana yeter, O ne güzel vekildir.’ de." (Ebû Dâvûd, Kadâ, 28)

"Müslüman’ın Müslüman üzerindeki hakkı beştir: Selamını almak, hastalandığında ziyaretine gitmek, cenazesine katılmak, davetine icabet etmek ve aksırdığında ona rahmet dilemek." (Buhârî, Cenâiz, 2)

 "Allah’ım, senden hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliği istiyorum." (Müslim, Zikir, 72)

24 VAR

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular "Kim bir mescide sadece bir hayrı öğrenmek veya öğretmek maksadıyla giderse onun için makbul bir hac yapan hacımn ecri gibi ecir vardır.” (Taberânî, el-Mu’cemü'l-Kebîr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder