Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

19 Eylül 2023 Salı

KIRK HADİS 20

 Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Günahından (ihlas ve samimiyetle) tevbe eden, hiç günahı olmayan kimse gibidir.” (Sünen-i İbn-i Mâce)

Osman bin Affân’dan (r. anh) şöyle rivâyet olundu: “Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem Efendimizin şöyle buyurduğunu işittim: “Kim sırf Allâhü Teâlâ’nın rızâsı için bir mescit bina ederse Allâhü Teâlâ da onun için Cennet’te bir mislini yaratır.” (Sahîh-i Müslim)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Üzerime bir gün gelir de o günde, beni Allah Azze ve Celle’ye yaklaştıracak ilmimi artırmazsam, o günün güneşinin doğmasında benim için bereket yoktur.” (Süyûtî, Câmiu’s-Sağîr)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kime hayırdan bir kapı açılmışsa, onu fırsat bilsin (ondan hemen faydalansın). Çünkü o kapının, kendisine ne zaman kapatılacağını bilemez.” (Kuzâî, Müsnedü’ş-Şihâb)

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Muhakkak şu (cuma) gün(ü), Allâhü Teâlâ’nın Müslümanlar için bayram kıldığı bir gündür. O hâlde cuma namazına gelecek olan, gusletsin ve eğer güzel kokusu varsa ondan sürünsün. (O günde) misvak kullanmanızı da tavsiye ederim.” (Sünen-i İbn-i Mâce)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Âhir zamanda ümmetimde bulunacak en az şey, helâl para ve kendisine güvenilecek (sadık din) kardeşidir.” (Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kıyamet gününde insanların en çok günah sahibi olanları, mâlâyanîyi (dinine ve dünyasına faydasız şeyleri) çok konuşanlarıdır.” (Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Bir iş yapacağın zaman (istişare ve istihâre yaparak) âkıbetini iyi düşün. Hayırlı (meşrû ve faydalı) ise onu yap, şer ise onu terk et.” (Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Bir adam “İşi sağlama almak nedir, yâ Resûlallâh?” diye sual etti. Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem: “Akıl ve basiret sahibi kimse ile istişare edip sonra ona itaat etmendir.” buyurdular. (Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Mîraç gecesi Cennet içerisinde aynı seviyede yükseltilmiş birtakım köşkler gördüm. ‘Yâ Cebrâîl, bunlar kim içindir?’ diye sordum. Dedi ki: ‘Kızdıklarında öfkelerine hâkim olanlar ve insanların kusurlarını affedenler içindir.” (Kenzü’l-Ummâl)

Abdullah bin Mes’ûd (r.a.) dedi ki: “…(Mîraç Gecesi’nde) Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem’e üç şey verildi: Beş vakit namaz, Bakara Sûresi’nin son iki âyeti (Âmenerrasûlü...) ve ümmetinden, hiçbir şeyi Allâh’a şirk (ortak) koşmayanların büyük günahlarının bağışlanacağı (müjdesi).” (Sahîh-i Müslim)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü teâlâ aleyhi ve sellem buyurdular: “Evlerinizi namaz kılarak ve Kur’ân-ı Kerîm okuyarak nurlandırınız.” (Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Allâhü Teâlâ’nın, sizden birinizin tevbe etmesine olan rızası, birinizin kaybettiği bir şeyi bulduğu zamanki sevincinden elbette daha fazladır.” (Sahîh-i Müslim)

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Receb ayının birinci günü oruç tutmak, üç senelik, ikinci günü oruç tutmak, iki senelik, üçüncü günü oruç tutmak, bir senelik (günahlara) keffârettir, sonra her bir gün oruç tutmak ise bir aylık (günahlara) keffârettir.” (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Beş gece vardır ki bu gecelerde yapılan dualar reddolunmaz; cuma gecesi, Receb ayının ilk gecesi, Şâban ayının on beşinci (yani Berât) gecesi, Ramazan Bayramı gecesi ve Kurban Bayramı gecesi.” (Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “İki ahlâk vardır ki Allâhü Teâlâ onları sever; iki ahlâk da vardır ki Allâhü Teâlâ onlara buğzeder. Allâhü Teâlâ’nın sevdiği iki ahlâk; cömertlik ve müsâmaha (kolaylaştırmak)dır. Allâhü Teâlâ’nın buğzettiği iki ahlâk; kötü ahlâk ve cimriliktir.” (Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Sizden birinizin (farz) namazından eksik yaptığı şeyi, elbette Allah Azze ve Celle, o kimsenin (kıldığı) nafile namazlarından tamamlar.” (Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Evlerinizde (nâfile) namaz kılınız. (Nâfile namaz kılmayarak) evlerinizi kabirlere çevirmeyiniz.” (Sünen-i Tirmizî)

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Büyük bir sıkıntı içine düştüğünüz zaman ‘Hasbünallâhü ve ni‘me’l-vekîl’ deyiniz.” (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kim ‘Kul hüvellâhü ehad’ı (İhlâs Sûresi’ni) her gün iki yüz defa okursa -üzerinde borç (yani kul hakkı) olmadıkça- elli senelik günahları silinir.” (Sünen-i Tirmizî)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak sadaka, yetmiş kötülük kapısını kapatır.” (Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Her sabah ve akşam üç defa ‘Bismillâhillezî lâ yezurru mea‘smihî şey’ün fi’l-arzı velâ fi’s-semâi vehüve’s-semîu’l-alîm’ duasını okuyan bir kula hiçbir şey aslâ zarar vermez.” (Sünen-i İbn-i Mâce)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kabir azâbı haktır, (vardır). Buna inanmayan kimse azâp olunur.” (Kenzü’l-Ummâl)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Bir kişi öldüğü zaman, melekler ‘(âhiret için sâlih amel olarak) ne hazırladı?’ derler. İnsanlar da ‘(mal, mülk olarak dünyada) ne bıraktı?’ derler.” (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kullar, Allâhü Teâlâ’ya itaat gibi bir şeyle kendi nefislerine ikramda bulunmamışlardır. Allâhü Teâlâ’ya isyan gibi bir şeyle de kendilerine ihanet etmemişlerdir.” (Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Amellerin en faziletlisi, sâdık niyettir.” (Kenzü’l-Ummal)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Büyüklerimize hürmet göstermeyen, küçüklerimize merhamet etmeyen, bizden değildir.” (Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Hiç kimse (eline): ‘Bismillâhirrahmânirrahîm. Bu, Allah tarafından, falan oğlu falana verilen yazıdır. Onu, meyveleri aşağıya sarkan yüksek Cennet’e koyun!’ (yazılı) berâtı almadan Cennet’e giremez.” (Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “İlm(-i hâlini) öğrenmek (erkek kadın) her Müslüman üzerine farzdır.” (Sünen-i İbn-i Mâce)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak Allâhü Teâlâ, kendisine ibadet eden genç ile, meleklerine karşı iftihar eder ve ‘Şu kuluma bakınız, benim için nefsinin arzu ve isteklerini terk etti’ buyurur.” (Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Yıldızlar, yeryüzündekilere nasıl parlak görünüyorsa, Kur’ân-ı Kerîm okunan ev de sema ehline (meleklere) öyle parlak görünür.” (Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak Allâhü Teâlâ’ya en sevimli (makbul) olan söz, ‘Sübhânallâhi ve bihamdihî’ sözüdür.” (Sahîh-i Müslim)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Helâl olan şeylerin Allâhü Teâlâ’ya en sevimsiz olanı, talak (boşamak)’tır.” (Sünen-i İbn-i Mâce)

İbn-i Abbâs radıyallâhü anhümâ’dan rivâyet olundu, o dedi ki: “Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, yiyeceği ve içeceği şeye üflemezdi, su içtiği kaba da solumazdı.” (Sünen-i İbn-i Mâce)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Cömert ve güzel ahlâklı bir genç; cimri, ibadet eden kötü ahlâklı bir ihtiyardan, Allâhü Teâlâ’ya daha sevimlidir.” (Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ümmetimin en faziletlileri, Ashâbım’dır.” (Müsnedü’l-Hâris)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Bir kimse bir bidat ihdâs etse (dinde olmayan bir şeyi ibadet olarak çıkarsa) ve onunla da amel olunsa, işleyenlerin günahından hiçbir şey eksilmeden, aynı günah, bidati çıkarana da yazılır.” (Sünen-i İbn-i Mâce)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kıyamet gününde şefaatim haktır. Kim ona inanmazsa şefaat ehlinden olamaz (yani şefâate nâil olamaz).” (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Kim kalbinden tasdik ederek Allah c.c. tan başka ilah olmadığına ve Muhamed s.a.v. in Allah c.c. ın Resulü olduğuna şehadet ederse Allah c.c. ona cehennemi haram kılar 

Kim Allah c.c. rızasını dileyerek bir mescid yaparsa Allah c.c. da ona cennette benzeri bir ev inşa eder


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder