Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

20 Haziran 2023 Salı

RAMUZ 2

1. Koyun edinin. Zira o hayırla gelir; hayırla gider. Hz. Aişe r.anha'dan rivayette ise: "Koyun temin edin. Zira o berekettir."
Ravi: Hz. Ümmühani (r.anha)

2. Ümmetim üzerine şirk ve gizli şehvetten korkarım. Denildi ki: "Ya Resulallah, ümmetin Senden sonra şirk eder mi?" Buyurdu ki: "Evet, ama onlar ne güneşe, ne aya, ne taşa ve ne de puta taparlar. Lakin onlar insanlara amellerle riyakarlık yaparlar. Gizli şehvete gelince: Onlardan biri oruçlu olarak sabahlar, sonra ona, hevai arzularından bir şehvet arız olur. Ve isteğine uyarak orucunu terk eder.
Ravi: Hz. Şeddat İbni Evs (r.a.)

3. Ümmetim üzerine iki şeyden korkarım: Bolluk olan (ve rahat) yerlere göçüp, şevhetlerine tabi olurlar ve namazı ve Kur'an'la ilim ehliyle mücadele ederler.
Ravi: Hz. Ukbe (r.a.)

4. Bilir misiniz gıybet nedir? Kardeşini hoşlanmadığı şeyle zikretmendir. Denildi ki: "Dediğim şey kardeşimde mevcut olsa da mı öyle görürsün?" Buyurdu ki: "Söylediğin onda varsa gıybet ettin. Eğer onda yoksa ona iftira ettin."
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

5. Bilir misiniz insanların Cennete girmelerini en çok sağlayan şeyler nelerdir? Allah korkusu ve güzel ahlaktır. Bilir misiniz, insanların cehenneme girmelerine en çok sebeb olan şey nedir? İki aralıktır; Ağız ve bacak arasıdır.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

6. Bilir misiniz İzzet ve Celal sahibi Allah'ın gölgeliğine ilk koşacaklar kimlerdir? Şu kimselerdir ki: Hakkı verildiğinde onu kabul ederler. Kendilerinden hak istendiğinde de onu bezlederler (verirler). Ve insanlar için, kendi nefislerine hükmettikleri gibi hükmederler.
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)

7. Bilir misin seninle niçin bu şekilde yürüdüm? Namaza giderken adımlarının sayısı artsın için.
Ravi: Hz. Zeyd İbni Sabit (r.a.)

8. Bilir misin, nimetin tamamı nedir? Nimetin tamamı Cennete girmek ve Cehennemden kurtulmaktır.
Ravi: Hz. Muaz (r.a.)

9. (Ey ümmetim) Cennet ehlinin dörtte biri olmaya razı olur musunuz? Cennet ehlinin üçte biri olmaya razı olur musunuz? Cennet ehlinin yarısı olmaya razı olur musunuz? Muhakkak ki Cennete ancak Müslüman kimse girer. Sizler ehli şirkin içinde sadece siyah bir öküzün cildi üzerindeki beyaz bir tüy, veya kırmızı bir öküzün cildi üzerindeki kara bir tüy kadarsınız.
Ravi: Hz. İbni Mes'ud (r.anhüma)

10. İnsanlar onu tanıyacak diye faciri anmaktan çekiniyor musunuz? Facirden, bulunduğu hal üzere bahsedin ki, insanlar ondan sakınsınlar.
Ravi: Hz. Behz İbni Hakim (r.a.)


11. Habeşiler sizi bıraktıkça siz de onları bırakınız. Zira Kabe'nin hazinesini ancak Habeşilerden iki bacağı ince bir kimse çıkaracaktır.
Ravi: Hz. Ebû Zerr (r.a.)

12. Dünyayı ehline terkediniz. Zira kim ki dünyadan, kendisine yetecek olandan fazlasını alacak olursa, farkına varmadan ölüm sebebini almış olur.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

13. Çocuğuna çok merhametli olan şu kadını görüyorsunuz değil mi? Nefsim (kudret) elinde olan Allah'a yemin ederim ki, Allah Teala mü'minlere, şu kadının çocuğuna olan merhametinden çok daha merhametlidir.
Ravi: Hz. İbni Ebi Evfa (r.a.)

14. Nerede olursan ol Allah'tan kork. Bir kötülük yaptığında arkasından onu giderecek bir iyilik yap. İnsanlarla güzel ahlak sahibi olarak muâşeret et.
Ravi: Hz. Ebû Zerr (r.a.)

15. Allah'tan kork. Bir mecliste bulunup da, oradan kalktığında hoşuna gidecek şeyler söylendiğini işitmişsen oraya tekrar git. Şayet hoşuna gitmeyen şeyler söylendiğini işitmişsen (bir daha) oraya gitme.
Ravi: Hz. Darğâme İbni Uleybeh (r.a.)

16. Allah'tan kork. Namazı dosdoğru kıl, zekatı ver. Beytullah'a hac ve umre yap, ana ve babana iyilik yap, yakınlarını ziyaret et, misafirine ikram et, emri bil marut nehy'i anil münker yap. Hak nerede ise sen de onunla beraber ol.
Ravi: Hz. Essülemi (r.a.)

17. Binada haram taş kullanmaktan sakınınız. Zira haram taş harabiyet sebebidir.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

18. Benden, bildiğinizin haricinde hadis naklinden sakının. Zira her kim kasden yalan bir hadis söylerse ateşten oturacağı yeri hazırlasın. Ve her kim de, Kur'an'ı kendi rey'i ile tefsir ederse, gene ateşten oturacağı yeri hazırlasın.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

19. Dünyadan sakının. Kadınlardan da sakının. Zira şeytan çok aldatıcı, yanıltmak için gözetici ve netice alıcıdır. O, takva sahiplerini avlamakta kadınlardan daha uygun bir tuzağa sahip olmamıştır.
Ravi: Hz. Muaz (r.a.)

20. Haramlardan sakın ki, insanların en abidi olasın. Allah'ın taksimine razı ol ki, halkın en zengini olasın. Komşuna iyilik yap ki, ( Kamil) mü'min olasın. Nefsin için sevdiğini insanlar için de sev ki, (halis) müslüman olasın. Bir de sakın çok gülme. Zira fazla gülme kalbi öldürür.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

21. Allah'tan korkun. Aranızı ıslah edin. Muhakkak ki Allah Teala müslümanların arasını ıslah eder.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

22. Şu sabırlı ve mütehammil hayvanlar hakkında Allah'tan korkun. Onlara salih olarak binin ve onları salih olarak yeyin.
Ravi: Hz. Sehl ibni Hanzele (r.a.)

23. Allah'tan korkun. Evladınız arasında adaletle muamele edin. Diğer rivayette, Allah'tan korkun. Çocuklarınızın sizlere itaatli olmalarını istediğiniz gibi siz de onların aralarında adaletle davranınız.
Ravi: Hz. Numan (r.a.)

24. Namaz husususunda Allah'tan korkun. Namaz hususunda Allah'tan korkun. Namaz hususunda Allah'tan korkun. Köleleriniz hakkında da Allah'tan korkun. Şu iki zaif hakkında da Allah'tan korkun; Dul kadın ve yetim çocuk.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

25. Zulümden sakının. Zira zulüm, kıyamet gününde karanlıklardır. Cimrilikten de sakının. Zira cimrilik, sizden öncekileri helak etmiş, onları birbirilerinin kanlarını akıtmağa ve haram olan haklarını helal saymaya sevketmiştir.
Ravi: Hz. Câbir İbni Abdullah (r.a.)

26. Gücünüz yettiği ölçüde zulümden sakının. Zira bir insan kıyamet günü hasenatı ile gelir ve öyle zanneder ki, bir hasenatı onu kurtaracaktır. (O sırada) denir ki: "Filanın senin üzerinde hakkı vardır." Bunun üzerine buyurulur ki: "Onun hasenatından silin." Öyle ki, hiçbir hasenatı kalmaz. Bunun misali, bir çöle inen yolcuların hali gibidir ki, yanlarında odunları yoktu. O insanlar ateş için odun toplamak üzere dağıldılar. Derledikleri odunları yakıp istediklerini pişirdiler. İşte günahlar da böyledir. (Hasenatı yakar kül eder.)
Ravi: Hz. İbni Mes'ud (r.anhüma)

27. Allah'tan korkun. Beş vakit namazınızı kılın. (Ramazan) ayınızda orucunuzu tutun. Malınızın zekatını eda edin. Emir sahiplerinize itaat edin ve Rabbinizin Cennetine girin. (Hulaî, Fevaid adlı kitabında şu ilaveyi zikretmiştir: Ve Rabbinizin Beytini hac edin. Zekatınızı nefsiniz razı olarak eda edin.)
Ravi: Hz. Ebû Ümâme (r.a.)

28. Dünyadan sakının. Nefsim kudret elinde olan Allah'a kasem ederim ki, muhakkak O, Harut ile Marut'tan daha büyüleyicidir.
Ravi: Hz. Abdullah ibin Büsr el Mazini (r.a.)

29. Laneti celbedici iki şeyden sakının; İnsanların yolları üzerine veya gölgelenecekleri yerlere def'i hacet yapmaktan sakının.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

30. Laneti celbedici şu üç şeyden sakının; İnsanların gelip geçeceği yerlere, yol ortasına ve gölgelere def'i hacetten sakının.
Ravi: Hz. Muaz İbni Cebel (r.a.)

31. Velev ki bir yarım hurma ile de olsa, ateşten korununuz. Eğer (onu da) bulamazsanız bir güzel sözle.
Ravi: Hz. Adiy İbni Hâtim (r.a.)

32. Sultan ve maiyetindekilerin kapılarından sakının. Çünkü insanlardan onlara en yakın olanı, Allah'tan en uzak olanıdır. Her kim Sultanı, Allah Teala üzerine tercih ederse, Allah o kimsenin kalbinde gizli ve açık fitne yaratır. Ondan Vera'ğı giderir. Ve o kimseyi şaşkınlık içinde terkeder. (Verağ, takvanın ileri derecesidir.)
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

33. Allah yolundaki mücahide eza etmekten sakının. Zira Allah Teala, Peygamberine eza edenlere gadap ettiği gibi, onlara eza edenlere de gadap eder. Ve (Peygamberlerinin) dualarına icabet ettiği gibi (mücahidlerin) dualarına da icabet eder.
Ravi: Hz. Ali (r.a.)

34. Alimin sürçmesinden sakının ve onun hatasından dönmesini bekleyin.
Ravi: Hz. Amr İbni Avf (r.a.)

35. Mü'minin ferasetinden sakınınız. Çünkü O, Allah'ın nuru ile bakar.
Ravi: Hz. Ebû Said (r.a.)

36. Mazlumun bedduasından sakının. Zira o bulutlara yüklenir. Allah Teala buyurur ki: "İzzetim ve Celalim hakkı için, bir müddet sonra da olsa muhakkak sana (mazluma) yardım ederim."
Ravi: Hz. Huzeyme bin Sabit (r.a.)

37. Mazlumun bedduasından sakının. Zira o bir şerâre gibi semaya yükselir.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

38. Kafir de olsa, mazlumun bedduasından sakının. Zira o bedduanın (ulaşmasına mani olacak) bir perde yoktur.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

39. Ey Fatıma! Allah'tan takva üzere ol. Rabbinin farzını yerine getir. Ehlinin işini yap. Yatağına girince; otuz üç kere tesbih, otuz üç kere tahmid, otuz dört kere de tekbir et. Böylece yüz eder. Bu senin için bir hizmetçiden daha hayırlıdır.
Ravi: Hz. Ali (r.a.)

40. Namazınızda imam okurken siz de mi okuyorsunuz? Öyle yapmayınız. Siz Fatiha'i şerifi kendi içinizden okuyun.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

41. Öndeki saffı tamamlayın, sonra onu takip edin. Öndekinde noksanlık yoksa, sonraki safta yer alın.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

42. Rükû ve secdeleri tam yapın. Nefsim yed'i kudretinde olan Allah'a yemin ederim ki Ben sizi, rükû ve secde yaptığınızda, arka tarafımdan görüyorum.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

43. "İsra" olunduğum gece Kesîbi Ahmer'de (Kudüs'e yakın bir yer) Hz. Musa (a.s.)'a uğradım. Kabrinde ayakta namaz kılıyordu.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

44. İsra gecesi bir kavme uğradım. Onların dudakları ateşten makaslarla kesiliyordu. Dudakları her kesilişde yeniden tamamlanıyordu. " Ya Cibril! Bunlar kimlerdir?" dedim. Buyurdu ki: "Bunlar ümmetinin hatipleridir ki, yapmadıklarını söylerler ve Allah'ın kitabını okurlar, fakat onunla amel etmezler."
Ravi: Hz. Enes (r.a.)
45. İsra gecesi bir kavme uğradım. Karınları evler gibi idi ve içi yılanlarla dolu idi. Ve bu yılanlar karınlarının dışından görünüyordu. Dedim ki: "Ya Cibril! Bunlar kimlerdir?" Buyurdu ki: "İşte bunlar faiz yiyenlerdir."
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

46. Sırat üzerinde ayağı sabit olanınız Ehlibeytimi ve Ashabımı sevmekte en üstün olanınızdır.
Ravi: Hz. Ali (r.a.)

47. Ey Hıra, sakin ol. Muhakkak ki senin üzerinde bir Peygamber, bir Sıddık ve bir Şehid var.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

48. Müminin mizanında en ağır basacak şey, güzel ahlaktır. Muhakkak ki Allah Teala işi ve sözü çirkin olan ve hayasızca konuşan kimseye buğz eder.
Ravi: Hz. Ebud Derda (r.a.)

49. İki kimse vardır ki, Allah Teala Kıyamet gününde onlara bakmaz; Sılai Rahmi kesene ve kötü komşuya.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

50. İki (kişi) bir'den hayırlıdır. Ve üç iki'den hayırlıdır. Ve dört de üç'ten hayırlıdır. Öyle ise siz cemaatle birlikte olunuz. Muhakkak ki Allah'ın eli (Rahmet ve yardımı) cemaat üzerindedir. Aziz ve Celil olan Allah ümmetimi ancak hidayet üzerinde birleştirir. Biliniz ki, cemaaten uzak olan her kişi için ateşe düşme vardır.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

51. İki kimse vardır ki, Cennette mekan edinirler. Kim ki iki çene arası ile iki bacak arasını korursa Cennete girer.
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)

52. Kardeşinize mukabelede bulunun. Ona bereketle dua edin. Zira bir kimsenin yemeği yenir, içeceği içilir de sonra ona bereketle dua edilirse işte bu misafirleri tarafından ona bir mukabeledir.
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)

53. Kardeşinin davetine icabet et. Zira kardeşin için, sen iki durumda bulunursun: Ya o hayır üzeredir. Ve sen o davette hazır olmaya layıksın, veya o şer üzerinedir. Ve sen onu ondan men eder ve hayırla emredersin.
Ravi: Hz. Ya'lâ İbni Murre (r.a.)

54. Yemeğinizi toplu halde yeyiniz. Ve (başlarken) Allah'ın ismini zikrediniz. Bu takdirde sizin için onda bereket olur.
Ravi: Hz. Vahşi (r.a.)

55. Kur'an üzerinde anlayışta birlik olduğunuz müddetçe toplanın, ihtilaf ettiğinizde kalkın.
Ravi: Hz. Cündüb (r.a.)

56. Helak edici şu yedi şeyden kaçınınız: Allah'a ortak koşmaktan, sihirden, haklı durum hariç Allah'ın haram kıldığı cana kıymaktan, faiz yemekten, yetim malı yemekten, savaş günü harpten kaçmaktan ve namuslu, mü'min, habersiz hanımlara iftira etmekten.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

57. Şu yedi büyük günahtan kaçınınız: Allah'a şirk koşmaktan, adam öldürmekten, harpten kaçmaktan, yetim malı yemekten, faiz yemekten, namuslu kadınlara iftiradan, hicretten sonra bekar kalmaktan.
Ravi: Hz. Sehl ibni Ebu Hayseme (r.a.)

58. İçkiden kaçının. Zira o her şerrin anahtarıdır.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

59. Tekebbürden kaçının. Zira kul, kibirlenmekte o kadar devam eder ki, Allah Teala: "Bu kulumu Cebbarlar'dan yazın" buyurur.
Ravi: Hz. Ebû Ümâme (r.a.)

60. Aşiret (malayani) meclislerinden kaçınınız.
Ravi: Hz. Eban ibni Osman (r.a.)

61. Allah Teala'nın nehy ettiği kötü şeylerden kaçının. Bunlardan bir şeye kim düşerse, Allah'ın örttüğünü o da gizli tutsun. Ve Allah'a tevbe etsin. Zira, her kimin durumu bize açıklanırsa Allah'ın kitabının hükmünü o kimse üzerine tatbik ederiz.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

62. İmamlarınızı en hayırlı olanlarınızdan yapın. Zira onlar sizinle Rabbınız arasında öncü ve aracıdırlar.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

63. Haramla aranızda helalden bir sütre edinin. Kim bunu yaparsa, dinini ve iffetini korumakta çok ihtiyatlı davranmış olur. Kim de kendi dilediği gibi yer, içerse, koru kenarında otlayan bir hayvana benzer ki, o koruluğa düşmesi yakındır. Her hükümdarın bir korusu vardır. Allah Teala'nın yer yüzündeki korusu ise haramlarıdır.
Ravi: Hz. Numan ibni Beşir (r.a.)

64. Namazlarınızdan bazılarını evlerinizde kılın. Ve onları kabir haline getirmeyiniz.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

65. Evet, Ben Kur'an'ı fehm ile okuyorum. Siz ise zahiri ile okuyorsunuz . Dediler ki: "Ya Resulallah, zahir ile batın (fehm)'in farkı nedir?" Buyurdu ki: "Ben Kur'an'ı okuyorum ve tefekkür ediyorum. Ve ahkamı ile amel ediyorum. Halbuki siz şöyle okuyorsunuz, buyurdu ve elini süratle geçirerek işaret etti. (Bu hadis-i şerif Ashabın peygamber Efendimize şöyle demeleri üzerine varid olmuştur: "Ya Rasülallah! Siz Kur'an-ı Kerim'i okuduğunuz zaman öyle bir manevi haz duyuyoruz ki, kendi kendimize okuduğumuzda bu halaveti duyamıyoruz.")
Ravi: Hz. Umeyr İbni Hani (r.a.)

66. Dünyayı talebte güzel davranın. Zira Allah Teala rızıklarınızı katiyetle tefekkül etmiştir. Herkese yapmakta olduğu kolaylaştırılmıştır. İşlerinizde Allah'tan yardım dileyiniz. Zira o dilediğini mahveder ve dilediğini de sabit kılar. Esasen Ana kitab O'nun nezdindedir.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

67. Davet edene icabet edin. Hediyeyi reddetmeyin ve müslümanları dövmeyin.
Ravi: Hz. İbni Mes'ud (r.anhüma)

68. Amellerin Allah Teala'ya en sevimli olanı, vaktinde kılınan namazdır. Sonra anaya ve babaya iyilik, sonra da Allah yolunda cihattır.
Ravi: Hz. İbni Mes'ud (r.anhüma)

69. Amellerin Allah Teala'ya en sevimli olanı, aç bir fakiri yediren, yahud onun borcunu ödeyen veyahud da ondan bir sıkıntıyı gideren kimsenin amelidir.
Ravi: Hz. Hakem ibni Umeyr (r.a.)

70. Amellerin Allah Teala'ya en sevimli olanı, Allah'a imandır. Sonra sıla-i rahim, sonra da emr'i bil Maruf ve Nehyi anil münker yapmaktır. Allah Teala'nın en çok buğz ettiği ameller ise, Allah'a şirk koşmak, sonra sıla-i rahimi kesmektir.
Ravi: Hz. Katade (r.a.)

71. Beldelerin Allah Teala'ya en sevimli olan yerleri, mescidleridir. Ve beldelerin Allah'a en sevimsiz olan yerleri de çarşı-pazarlarıdır.
Ravi: Hz. Cubeyr ibni Mut'im (r.a.)

72. Allah'a isimlerin en sevimlisi Abdullah, Abdurrahman ve Haris'tir
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

73. Allah Teala'ya cihadın en sevimli olanı, zalim hükümdara söylenen hak sözdür.
Ravi: Hz. Ebû Ümâme (r.a.)

74. Allah'a en sevimli yemek, çok elin uzandığı yemektir.
Ravi: Hz. Câbir ibni Abdullah (r.a.)

75. Allah'a en sevimli kelam, kulun: "Sübhanellahi ve bihamdihi" demesidir.
Ravi: Hz. Ebû Zerr (r.a.)

76. Allah Teala'ya en sevimli gelen şu dört sözdür: "Sübhanellahi, Velhamdülillahi, Ve lâ ilâhe illallahu, Vallahu ekber." Onların hangisinden başlarsan mahzuru yoktur. Erkek çocuğuna "Yessar, Rebbah, Necid ve Eflak" diye isim verme. Zira bir yerde (Bu isimlerden birisi için) "Orada var mı?" diye sorarsın. O çocuk da orada yoktur. Cevaben "Hayır" denir. Böylece ismin manasının aksine olarak hoş olmayan bir mana belirir.
Ravi: Hz. Semure ibni Cündüb (r.a.)

77. Aziz ve Celil olan Allah'a kullarının en sevimli olanları: Etkiya ve Ahfiyalardır. Ki, onlar gözden gaib oldukları zaman (aranıp) bulunmazlar. Hazır olduklarında ise bilinmezler. İşte bunlar hidayet önderleri ve ilim kandilleridir.
Ravi: Hz. Muaz (r.a.)

78. insanların Allah Teala'ya en sevimli ve kıyamet gününde O'na en yakın olanı, Adil hükümdardır. Kıyamet gününde Allah'ın en buğz ettiği ve azabı en şiddetli olan insan ise, zalim hükümdardır.
Ravi: Hz. Ebû Said el Hudri (r.a.)

79. Allah Teala'ya en sevimli kimseler, dinleri sebebiyle yurdlarını terkeden gariblerdir. Allah Teala, kıyamet gününde onları Meryemoğlu İsa (a.s.) ile baas eder.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

80. Sizin Allah Teala'ya en sevimli olanınız, yemesi en az ve bedenen en hafif olanınızdır.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

81. Sizin Allah'a en sevimli geleniniz, ahlakça en güzel olanlarınızdır. Onlar öyle mütevazi kimselerdir ki, başkaları ile ülfet ederler ve kendileri ile de ülfet olunur. Sizin Allah Teala'ya en sevimsiz olanlarınız ise, insanlar arasında laf taşıyan, onların hatalarını araştıran ve kardeşler arasını ayıran kimselerdir.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

82. Allah Teala şu kulu sever: Sattığında müsamahalı, aldığında müsamahalı, borcunu ödeme müsamahalı ve alacağı talebte de gene müsahamalıdır.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

83. Kendi nefsin için sevdiğini insanlar içinde sev.
Ravi: Hz. Esedul Karsi (r.a.)

84. Allah Teala'yı nimetleri ile sizi rızıklandırdığı için seviniz. Beni de, Allah Beni sevdiği için seviniz. Ehlibeytimi de Allah ve Ben onları sevdiğim için seviniz.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

85. Şu üç sebebden dolayı Arabı sevin: Ben arabım, Kur'an Arabçadır ve Cennet ehlinin lisanı da Arabçadır.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

86. Fakirleri sevin ve onlarla oturup kalkın. Arabı kalbden sev. Kendi nefsin hakkında bildiğin şeyler, seni diğer insanlardan men etsin. (Kendi kusurları ile meşgul olup diğer insanların ayıbları ile uğraşmamalı)
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

87. Arabı ve onların bekasını da sevin. Zira onların bekası İslam'da nurdur. Son bulmaları ise İslam'da zulmettir.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

88. Fakirleri seviniz ve onlara yakın olunuz. Siz onları severseniz Allah da sizi sever. Siz onlara yakın olursanız. Allah da size yakın olur. Siz onları giydirirseniz, Allah da sizi giydirir. Siz onları yedirirseniz, Allah da sizi yedirir. Siz cömerd olunuz ki, Allah Teala da size karşı cömerd olsun.
Ravi: Hz. Selman Farisi (r.a.)

89. Marufu ( iyiliği) ve ehlini sevin. Nefsim kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki, bereket ve afiyet onlarla beraberdir.
Ravi: Hz. Ebû Said (r.a.)

90. Mal sahipleri hakkında şu hususlarda dikkatli davranın. Damızlık veya iş yapan hayvanlar, develer ve hurmadan vacip olan hak.
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)

91. Ey insanlar! Alemlerin Rabbına hüsnü zanda bulunun. Zira rab, kulunun zannına göre ona muamele eder.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

92. Kanınızı kameri ayın onbeş, onyedi, ondokuz veya yirmi birinde aldırın. Zira fazla kan icabında insanın ölümüne sebep olur.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

93. Cennet ile Cehennem ihticacda bulundular. (Her biri haklılığı için delil ileri sürdü.) Cennet: " Bana zaifler ve miskinler girer" dedi. Cehennem de: "Bana da cebbarlar ve kibirliler girer" dedi. Bunun üzerine Allah Teala Cehennem için: "Sen Benim azabımsın, dilediğim kimseleri seninle cezalandırırım." Ve Cennet için de: "Sen Benim Rahmetimsin, dilediğim kimseye seninle Rahmetimi ikram ederim." (Ey Cennet ve Cehennem) sizden her birinizin doldurulması Bana aittir" buyurdu.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

94. Meddahların yüzlerine toprak atın.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

95. Uhud öyle bir dağdır ki, Bizi sever Biz de onu severiz. Siz ona geldiğinizde meyvasından yiyiniz. Oradaki "İdah" ağacının meyvesinden olsa bile, (İdah, dikenli büyük bir ağaçtır.)
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

96. Uhud, Cennet rukünlerinden bir rukündur.
Ravi: Hz. Sehl İbni Said (r.a.)

97. Size şu üç sözü kasemle söyleyeyim: Bir kulun malı sadakadan dolayı katiyyen noksanlaşmaz. Bir kul bir zulme uğrar da, o zulme sabrederse Allah Azze ve Celle o sebeble o kulun izzetini arttırır. Bir kul da isteme kapısını açarsa ( Devamlı olarak başkanlarından isteklerde bulunursa), ona da fakirlik kapısı açılır.
Ravi: Hz. Ebû Kebşe (r.a.)

98. Gizli şehvetten sakının. Bu, alimin, insanların kendi etrafında toplanmalarından hoşlandığ için ilmi tahsil etmesidir.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

99. Yüzleri sararmış olanlardan sakının. Bu sararma bir hastalık veya uykusuzluktan değilse, onların kalblerinde müslümanlara karşı besledikleri kindendir.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

100. Şu iki şöhretten sakının: Sof (yünlü) ve ipek (giyinmek)tir. ( Yani sofilere ve zenginlere benzemeye çalışmak)
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)

101. Sizleri Benden sonra vuku bulacak yedi fitneden sakınmaya davet ederim. Medine'den çıkacak bir fitne, Mekke'den çıkacak bir fitne, Yemen'den çıkacak bir fitne, Şam'dan çıkacak bir fitne, Şark'tan çıkacak bir fitne Garb'tan çıkacak bir fitne. Bir fitne'de Şam'ın merkezinden zuhur eder ki, işte bu Süfyan'nın fitnesidir. (Mehdi (a.s)'dan bir sene evvel çıkacak bir fitne.)
Ravi: Hz. İbni Mes'ud (r.anhüma)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder