Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

11 Ağustos 2022 Perşembe

40 HADİS - 3

 

 Kanaatkar kişinin kalbi denizden daha zengin ,münafığın kalbi taştan daha katıdır Hz Ali (r.a.)


Kim güzelce bir abdest alırsa tırnaklarının altına varıncaya kadar bedenin her yerinden hataları çıkar  gider ( Müslim)

İnsanlara müdara etmek idare etmek ve iyi geçinmek sadakadır (Beyhaki Şu'abul İman)

Kadın şu dört şeyden biri için nikahlanır : Malı için , soyu-sopu için , güzelliği için ve dini için . Elleri toprak dolası , sen dindar olanı seç (Buhâri)

Nerede olursan ol Allah (c.c.)'tan kork , (hasbel beşeriyye) işlemiş olduğun kötülüğün peşinden onu mahvedecek bir iyilik yap , insanlarla güzel ahlâklı olarak muâşeret et (Tirmizî)

Hayanın hepsi hayırlıdır (Müslim)

Allah (c.c.) kulunu severse tazarru (ile duasını) duymak için ona bela verir (Beyhakî)

Sabah uykusu rızka mani olur (Ahmed b. Hanbel (rah.)

Bir adam : "İnsanlar helak oldu " deyip durdukça o kimse onların en çok helâk olanıdır (Müslim)

Allah (c.c.) (verdiği) nimetin kulun üzerinde görünmesini sever (Tirmizî)

Kim insanlara merhamet etmezse , Allah (c.c.)'da ona merhamet etmez (Müttefekun Aleyh)

Biriniz kardeşinde bir bela görürse ona işittirmeden Allah (c.c.)'a hamd etsin (Muht^ru'l-Ehâdis)

Geçmiş ümmetlere verilmeyen şey benim ümmetime verildi . O da musibet anında "İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn" demeleridir (Muhtâru'l-Ehâdis)

Îmân yetmiş küsûr şûbedir . En üstünü Lâ ilâhe illallah demektir . En aşağısı ise eziyet vercek şeyleri yoldan kaldırmaktır . Hayâ da îmâmndan bir şûbedir .( Müttefekun Aleyh )

Kalbinde zerre kadar kibir bulunan kimse (Azâbını çekmedikçe ) cennete giremez . (Müttefekun Aleyh)

Bir kul hastalanır veya sefere çıkarsa ; mukîm ve sıhhatli iken yapmakta olduğu amellerin bir misli (ecri) yazılır (Buhârî)

Biriniz beni babasından , çocuğundan ve bütün insanlardan daha çok sevmedikçe tam iman etmiş olmaz (Buharî)

Müslüman kardeşini hor görmesi kişiye kötülük olarak yeter

Hz.Ömer (r.a.)'den şöyle dediği rivayet olunmuştur :"Hz. Peygamber (s.a.v.)'den umre için izin istedim verdi ve :"Ey kardeşciğim duândan bizi de unutma!" buyurdu . Bu söz beni , dünyanın benim olmasından daha fazla sevindirdi. "(Ebû Dâvûd)

Ey insanlar Allah(c.c.)'a tevbe ediniz ve ondan mağfiret dileyiniz . Muhakkak , ben günde yüz  defâ tevbe ederim (Müslim)  

Muhakkak ki Allah (c.c.)'a isimlerinizin en sevimli olanı Abdullah ve  Abdurrahman'dır (Müslim)                               

Kim Allah (c.c.) yolunda cihad edecek bir gaziyi techizederse , bizzat cihad etmiş gibi sevab kazanır .Kim cihada gitmiş gazinin ailesine ( ihtiyaçları hususunda) hayırlı halef olursa cihad etmiş gibi sevab kazanır (Müttefekun Alayh)

Mü'min bir erkek , mü'mine hanımına kin beslemesin . Onun bir huyundan hoşlanmazsa , bir başka huyundan hoşlanabilir .(Müslim)

Allah(c.c.)'dan korkun , evladlarınız arasında adil davranın (Muhtâru'l Ehâdis)

Kişi dostunun (arkadaşının) dini üzeredir . O halde her biriniz kimi dost edindiğine baksın (Ebu Dâvûd)

Şüphesiz ki İslâm'a girmek kendinden öncekileri (günahları) ortadan kaldırır (Ahmad b. Hanbel)

Başına bir musibet geldi diye hiç biriniz ölümü temenni etmesin . Mutlaka birşey yapacaksa " Yâ Rabbi benim için yaşamak hayırlı olduğu müddetçe beni yaşat , ölüm benim için hayırlı ise beni öldür" desin . (Müttefekun Aleyh)

İnsanlara mevki , makam ve seviyelerine göre muâmele ediniz (Ebû Dâvûd)

Ölüyü kabre kadaar üç şey takip eder : Çocuk çoluğu  , malı ve ameli . Bunlardan ikisi döner , biri kalır . Çoluk çocuğu ve malı döner , ameli (kendisiyle) kalır . (Müttefekun Aleyh)

Ümmetimden bana yetmişbin kişi verildi . Onlar cennete hesapsız girerler . Yüzleri ayın ondördü gibidir . (Muhtâru'l-Ehâdis)

Üzerine güneşin doğduğu günlerin en hayırlısı Cuma günüdür : Âdem (a.s.) o gün yaratıldı , o gün cennete kondu  , o gün cennetten çıkarıldı . Kıyamette ancak Cuma günü kopacaktır (Müslim)

Ben ilmin şehriyim Ali (k.v.) 'de kapısıdır (Tirmizî)

Allah (c.c.) size dedi-koduyu , mal israf etmeyi ve çok üstelemeyi yasaklamıştır (Muvatta)

Yâ Rabbi Receb ve Şabân'ı bize mübârek (bereketli) kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır (Heysemî , Mecmeu'z-Zevâid)

Biriniz insanlara namaz kıldırdığı zaman hafif tutsun ! Zirâ onların arasında zayıf , hasta ve yaşlılar vardır . (Ancak) Biriniz kendi başına namaz kılarsa dilediği kadar uzatsın (Müttefekun Aleyh)

Kul Kur'ân-ı Kerîm'i hatmettiği zaman üzerine bin melek rahmet okur (Deylemî)

Faiz yemeyen kimsenin kalmadığı bir zaman insanlar üzerine mutlaka gelecektir . Biri faiz yemese bile yine de ona tozundan (birşeyler) bulaşacaktır (Hâkim , el-müstedrek)

Müslümanın müslüman üzerindeki hakkı beştir , selâmı almak , hastayı ziyaret etmek , cenazeye iştirak etmek , davete icabet etmek ve hapşırana yerhamükellah demek (Müttefekun Aleyh)

 Her doğan çocuk İslâm fıtratı (yani müsliman olmaya elverişli bir hal) üzere doğar . Ancak ebeveyni onu yahudi , hıristiyan , veya mecusi yapar (Buhâri)

Müminin işine hayret ederim . Zira işinin hepsi onun için hayırlıdır . Bu halde ancak mümine mahsustur . Şayet başına sevinecek bir iş gelse şükreder ki bu onun için hayırdır . Eğer ona bir zarar dokunsa asbreder  . Buda onun için hayırlı olur . (Müslim)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder