Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

11 Ağustos 2022 Perşembe

40 HADİS - 2



Âhir zamanda cahil abidler ve fasık Kur'an okuyucuları olacaktır (Muhtaru'l Ehadis)


Şefâatim kıyamet günü muhakkaktır . Bu şefâate inanmayanlar şefâat ehli olamazlar (Câmiu's Sağir)


(Habibim) sen olmasaydın eflâki (mahlukatı)yaratmazdım (Keşfü'l Hafa)


Ashabım yıldızlar gibidir , hangisine uyarsanız hidayete erersiniz (Künûzü'l Hakâik)


Bana itaat eden Allah (c.c.)'a itaat etmiş , bana isyan eden Allah(c.c.)'a isyan etmiş olur . Emire itaat eden bana itaat etmiş , emire isyan eden bana isyan etmiş olur (Sahîh-i Buhâri)


Ağlayınız ! Fakat şeytanın çığırtkanı olmaktanda sakınınız ! Çünkü ağlamak göz ve kalpten olursa Allah (c.c.)'tandır ve rahmettir ; el ve dilden olduğu müddetçe şeytandandır  (Râmûzü'l Ehâdis )


Cenâb-ı Hak nezdinde kulların en sevimsizi , elbisesi amelinden daha güzel olan kimsedir  (Râmûzü'l Ehâdis )


Cenâb-ı Hak'ın en fazla buğz ettiği helal (eşini) boşamaktır (Râmûzü'l Ehâdis )


İnsanların Cenâb-ı Hakka en sevimsizi , sığırın dilini dolaştırdığı gibi (hakikatı saptırmak için) dilini dolaştıran belâgat sahibi kimsedir  (Râmûzü'l Ehâdis )


İnsanların Cenab-ı Hakka en sevimsizi üç kimsedir : Haremin (Mescid-i Haram) hürmetine riyaet etmeyen , İslam'da cahiliyye adetleri arzulayan ve haksız yere bir kişinin kanını dökmeye yol arayan  (Râmûzü'l Ehâdis )


İhtiyacını arz edemeyen kimsenin halini bildirin. Her kim hacetini arz edemeyen kişinin hacetini sultana (salahiyetli makama) bildirirse , Allah (c.c.) kıyamet gününde onun ayaklarını sırat üzerinde sabit kılar  (Râmûzü'l Ehâdis )


Cennete giren hiçbir kimse yeryüzündeki her şeyi kendisine verilecek olsa bile dünyaya geri dönmeyi arzu etmez. Sadece şehit- gördüğü ikram sebebiyle- tekrar dünyaya dönmeyin ve 10 defa şehit olmayı ister (Muttefekun Aleyh)


 Akıllı hayır ve şerri (sadece) bilen kimse değildir Gerçek akıllı hayrı gördüğü zaman ona tâbi olan şerri gördüğü zaman ondan kaçınan kimsedir (Ebu Nuaym, Hilye tül Evliya)


Kişiyi insanlardan korkusu hak bildiği şeyi yapmaktan (ve söylemekten) alıkoymasın (Ahmet Bin hanbel)


 Hiçbir (ana ve) baba evladına güzel ahlaktan daha değerli bir şeybağışlamamıştır,vermemiştir(Hakim El Müstedrek) 


İnsanların en şerlisi iki yüzlü olan (münafık) kimselerdir ki (iki sınıf halk arasında) onlara bir yüzle gelirler bunlara da başka bir yüzle gelirler (Buhari)


 İbrahim Aleyhisselam ateşe atıldığı zaman en son sözü " Hasbiyallahü ve nimel vekil"  olmuştur


Muhakkak İnsanlardan bazıları hayrın anahtarları ve şerrin kilitleri dir. İnsanlardan bazıları da şerrin anahtarları hayrın kilitleri dir. Allahu Teala'nın hayrın anahtarlarını elinde kıldığı kimseye müjdeler olsun. Allahu Teala'nın şerrin anahtarlarını elinde kıldığı kimseye de yazıklar olsun. (Süneni İbni Mace)


Sizden biriniz mal ve yaratılış (ve dünya ziynetleri) hususunda kendisinden üstün olan kimseleri gördüğü zaman (üzülmesin) hemen hali kendisinden aşağıda olanlara baksın (Muttefekun Aleyh)


Mazlumun duasından korkun . Çünkü onunla Allah Teâla arasında perde yoktur (Tirmizi)


Yalandan sakınınız . Muhakkak yalan günaha götürür . Günah da cehenneme götürür (Ebû Davûd)


Çok konuşanın hatası çok olur . Hatası çok olanın yalanı çok olur . Yalanı çok olanın yalanıda çok olur . Günahı çok olan kimseyede cehennem (cennetten ) daha layıktır (Kenzü'l -Ummâl)


  İnsanların arasını düzeltmek için hayır haber ulaştıran veya hayır söyleyen kimse yalancı değildir  (Muttefekun Aleyh)


  Işçiye alnının teri kurumadan ücretini veriniz Ücretini de işini yaparken ona bildiriniz (Muhtarul Ehadis)


Kim  Allahü Teâlâ'dan başka ilah olmadığına ve benim de Allah'ın Resulü olduğuma ihlasla şehadet eder, namazını kılar orucunu tutar, zekatını verir ve Beytullah'ı Hac ederse Allahu Teala onu cehenneme haram kılar (Taberani mucemul evsat)


Bana en sevgili olanınız ve kıyamet gününde bana en yakın mevkiide bulunacak olanınız ahlakı en güzel olanınızdır (Tirmizi)


 Peygamber Efendimiz SAV ahlak ,yaratılış hasep, nesep vesaire bütün hususlarda insanların en güzeli idi İnsanların en cömerdi idi İnsanların en şereflisi idi (Müslim) 


 Enes Bin Malik Hazretleri çocuklara rastladı ve onlara selam verip "Peygamber Efendimiz sav  böyle yapardı" dedi( Buhari)


 Peygamber Efendimiz SAV bir kimsenin yüksek sesle konuşmasını hoş görmezdi kısık sesle konuşmasını severdi (Taberani)


 Peygamber Efendimiz SAV ashabından birini herhangi bir iş için bir yere gönderdiği zaman şöyle buyururdu "müjdeleyiniz nefret ettirmeyiniz ,kolaylaştırınız zorlaştırmayınız" (Müslim)


 Peygamber Efendimiz SAV ancak tebessüm ile gülerdi (Ahmet Bin Hanbel)


Allahu Teala 60 yıl Ömür verdiği kişinin mazeret gösterme imkanı ortadan kaldırmıştır (Buhari)


 Akşam namazı için kâmet edildiği zaman yemek hazır ise yemeye başlayın (Buhari ve Müslim)


Her kul öldüğü hal (amel)  üzere diriltilir (Müslim)


Bir peygamber olmak müstesna Ebu Bekir (ra) insanların en hayırlısıdır (taberani el mu'cemu'l Kebir)


Bela Mümin erkek ve kadının kendinde çocuğunda ve malında Allahu Teâlâ'ya günahsız olarak kavuşuncaya kadar eksik olmaz (Tirmizi)


Gözlerin zinası harama bakmaktır Ahmet Bin hanbel


Kim Allah'a ve Ahiret gününe inanıyorsa ya hayır söylesin veya sussun (müttefekun aleyh)


Koyun sürüsüne dalmış iki aç kurdun sürüye verdiği zarar , kişinin mal ve şeref ( riyâset , mevkî , şöhret) kazanma hırsının dinine vereceği zarar kadar olamaz (Tirmizî)


 Kanaatten daha faziletli bir mal görmedim Hz Ömer (r.a.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder