Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

17 Temmuz 2022 Pazar

PEYGAMBERLERİN SIFATLARI NELERDİR

 


PEYGAMBERLERİN SIFATLARI NELERDİR

Mâlum olduğu üzere, peygamberler (aleyhimüsselâm) de insan­dır. Fakat diğer insanlara rehber, kılavuz ve önder olarak gelmişler­dir. Bu vazifelerinin tabiî bir neticesi olarak, Cenâb-ı Hakk tarafından, diğer insanlardan farklı bir takım sıfatlarla donatılmışlardır. Bu sıfatlar da; sıdk, emânet, fetânet, İsmet ve tebliğ olmak üzere beştir.

1. Sıdk, doğru ve dürüst olmak demektir. Peygamberler sâdıktır, her hususta doğru sözlüdür, kendilerinden asla yalan sâdır olmaz. Sözlerinin doğruluğu, gerektiğinde mûcizelerle te'yıt edilip desteklenir.

2. Emânet, güvenilir olmak demektir. Peygamberler emîn kimse­lerdir, kendilerinde aslâ hâinlik bulunmaz. Gerek peygamberlik husu­sunda ve gerekse diğer hususlarda itimâda sahip zâtlardır.

3. Fetânet; zekî, akıllı ve hikmet sahibi olmak demektir. Peygamber­ler son derece faffn, akıllı; kuvvetli görüş ve zekâya sahiptirler. Fetâ- net'in zıddı olan ‘‘akılsızlık” ve “gaflet” peygamberler için düşünülemez.

4. İsmet; ma'sumluk, günahsız oluş, Allah Teâlâ tarafından büyük veya küçük günahlardan koruma altında bulunmak demektir. Pey­gamberler son derece iffet ve ismet sahibidirler; gizli âşikâr her tünü günahlardan, seciyenin âdîliğini gösterecek bayağı hâllerden tama­men uzaktırlar.

Tebliğ, Allah’tan aldığı vahyi, insanlara olduğu gibi bildirmesi­dir. Bu tebliğde ne bir fazlalık, ne bir eksiklik yapamaz. Tebliğin zıddı “gizlemektir, peygamberler için asla düşünülemez. Onlar vahiyden hiçbir şeyi gizlememişlerdir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder