Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

5 Haziran 2022 Pazar

KEFFÂRET NEDİR

 


İLMİHAL: KEFFÂRET NEDİR?

Keffâret, silmek, temizlemek ve gidermek manasına­dır. Allâhü Teâlâ, bazı kusurları, birtakım vesilelerle affedip örttüğünden bu vesilelerden her birine keffâret denilmiştir.

Keffâretler; oruç keffâreti, zıhâr keffâreti, halk (tıraş) keffâreti, katil (adam öldürme) keffâreti ve yemin keffâ­reti olmak üzere başlıca beş nevidir. Bu keffâretler ya­saklanan şeyleri yapmaktan insanları caydırmaya hiz­met eder, yapılan bir günahın bir cezası gibidir. Aynı zamanda bir ibadet olduğundan günahların bağışlan­masına vesile olur.

Oruç Keffâreti: Ramazanı şerifte meşru bir özrü bu­lunmaksızın muayyen şartlar dâhilinde orucunu bozan bir mükellefin ödemesi gereken kefarettir. Bu keffâret kişinin, Müslüman veya gayr-i müslim bir köle veya cari­ye azad etmesi, buna imkânı yoksa iki ay peşpeşe oruç tutması, buna da imkânı yoksa altmış fakire (sabah- akşam) yemek yedirmesidir.

Katil Keffâreti: Bir Müslüman'ı veya bir zimmîyi kas- den değil de, hata ile öldüren bir Müslüman'a lazım gelen keffârettir. Gücü yetiyorsa bir mü’min köle veya cariye azat etmesi, buna imkânı yoksa iki ay peş peşe oruç tutmasıdır.

Yemin Keffâreti: Yaptığı bir yemine riayet etmeyip andını bozan bir Müslüman'a lazım gelen keffârettir. Gücü yetiyorsa Müslüman veya gayr-i müslim bir köle veya cariye azat etmesi veya on fakiri sabah akşam doyurması veya on fakire orta halde birer parça elbise giydirmesidir.

Bunlara gücü yetmeyenin, üç gün peş peşe oruç tut­ması lazımdır.

Halk Keffâreti: Hac için niyet edip ihrama giren kim­se bir özürden dolayı saçlarını vaktinden evvel tıraş ederse keffâreti üç günlük oruçtan ibarettir. Peş peşe olması şart değildir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder