Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

5 Haziran 2022 Pazar

İMAN NEDİR

 


İMAN NEDİR

iman, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) Allâhü Teâlâ tarafından getirip tebliğ buyurduğu hususları, hiç tered- düd etmeden tasdik etmektir.

Peygamber Efendimizin (s.a.v.) tebliğ buyurdukları­nın temeli; (imanın şartları): Allâhü Teâlâ’ya, melekle­rine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, kaza ve kadere iman etmektir.

Her müminin, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) tebliğ ettiği hususları tamamen tasdik etmesi lazımdır. Bunlar­dan birinde tereddüd ve şüphe etmek, iman şerefinden mahrum bırakır.

Mesela, Kur’ân-ı Kerîm Allâh’ın kelâmıdır, Peygam­ber Efendimiz’e (s.a.v.) gönderilmiş ve ondan bize tevâ- türen (yalan üzerinde ittifakları tasavvur olunamayan bir topluluğun rivayeti ile) gelmiştir. Bunu hiç tereddüt et­meden kabul etmek lazımdır.

Yine Kur'ân-ı Kerîmin kati olarak ve sarahaten; açıkça ifade ettiği hükümleri, haberleri ve Peygamber Efendi­mizin (s.a.v.) peygamberliğini, öldükten sonra dirilmenin hak olduğunu; namaz, oruç, zekât ve haccın farz oldu­ğunu; hırsızlık, zina ve şarap içmenin haram olduğunu hiç şüphesiz kabul etmek lazımdır. Bunlardan herhangi birini kabul etmeyen derhal iman şerefinden mahrum kalır.

îman kati sûrette kalb ile inanmaktan ibaret olunca, fazlalık ve noksanlığı kabul etmez. Bununla beraber, zühd ve takva sahibi ile günahkâr kimselerin imanındaki nur bir değildir.

Salih ameller ile kalb nurlanır, itikad kuvvetlenir; günah­larla da kalb kararır, itikad gevşer, zayıflar, iman nurunu kaybeder. Bu halin devamı imansız gitmeye sebep ola­bilir.

En büyük bir nimet olan imanı güzelce muhafaza için Allâhü Teâlâ’nın emirlerine riayet edip yasaklarından kaçınmak her mümin için lazımdır. Dinin farzlarından birini terk etmek veya yasaklardan birini işlemekle bir kişi iman dairesinden çıkmaz, ancak imanını tehlikeye düşürmüş olur.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder