Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

20 Haziran 2022 Pazartesi

FETVA VERMENİN ÖNEMİ

 


FETVA VERMENİN ÖNEMİ

Imâm-ı Â’zam Hazretlerinin hocaları çoktu. Ulemâ, “İmâm-ı Â’zam Hazretlerinin, tabiinden dört binden fazla hocası vardır, tamamını aaymak İmkân haricidir/' derler, önceleri ticaret İle meşgul olan İmâm ı A'zam Haz­retleri, imâm Şa'bi'nin delâletleriyle İlim tahliline koyuldu. Az zamanda ilm-i kelâmda kemâl mertebeye ulaş ti.

Birgün, bir kadın İmâm ı A'zam'a (r.h.), sünnete uygud olarak boşanmanın keyfiyetinden mâl etti. Bilemeyince, kadına, suâlini Hammâd Hazretlerl'ne sormasını ve ala­cağı cevâbı kendisine de bildirmesini tembih etti. Cevâ­bının güzelliğinin tesiri İle imâm ı A'zam, İmâm Ham- mâd'dan kendisinin de ders halkasına kabulünü rlcâ etti ve o günden Itlbâren fıkıh İlmiyle meşgul olmaya başladı.

Birgün kalbinde ders okutma, talebe yetiştirme arzu­suyla sabahladı. Bu arzusunu hocasına açma niyetiyle huzuruna çıktığında, Hammâd Hazretleri, yakınlarından birinin vefâtı sebebiyle İki ay ayrılması gerektiğini söy­ledi ve bu zaman zarfında talebelerinin dersleriyle meş­gul olmak üzere kendisini yerine bıraktı.

Böylelikle Imâm-ı A'zam Hazretleri İki ay hocasının nâipliğini yaptı.

Bu zaman zarfında kendisine sorulan altmış mesele­ye dâir verdiği fetvâları, döndüğünde hocasına arz etti.

imâm Hammâd bu fetvâlardan kırkını Isâbetll, yirmi­sini ise hatâlı buldu, imâm-ı A'zam Hazretleri İşin mesu­liyetinin farkına varınca, bir daha, hocası sağ olduğu müddetçe onun meclisinden aslâ ayrılmadı.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder