Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

20 Haziran 2022 Pazartesi

DİLİN AFETLERİ


 

DİLİN AFETLERİ

İnsanoğlunu an büyük felâketlere sürükleyen âzâsı dindir. Peygamber Efendimiz (a.a.v.) de bir hadîs-i şeriflerinde "Ademoğlunun hatalarının çoğu dlllndendlr." buyurmaktadır.

Csnâh ı Hak, Sûre-i Al-I Imrân’ın 61. âyet-i kerîmesinde mailen; "Dikkat ediniz kİ Hz. Allâh’ın lânetl, yalancıların Üzerinedir" buyurmaktadır.

Bir hadîe-l şerifte; "Şüphesiz doğru söz iyiliğe, iyilikte cen­nete götürür, İnsan doğru söylemeye devam ederse sonunda muhakkak Hz. Allâh katında ‘Sıddîk’ olarak yazılır. Şüphesiz yalan İse füoûra, fücur İse cehenneme götürür ve insan yalan söyleye söyleye muhakkak Hz. Allâh katında 'Kezzab' (çok yalancı) olarak yazılır." buyurulmuştur.

Imâm»ı Gazili Hazretleri; “Dil küçüktür, fakat cürmü büyük­tür, Bununla borâber tâat ve isyanı da büyüktür. Zîrâ, kulun şahadeti de küfrü de ancak dilindeki ifâdesinden anlaşılır. Dil ya hak konuşur ya da bâtıl.

tPHIn hayır ve İyiliklere götüren yolu olduğu gibi, şerre ve "kötülüklere götüren yolu da vardır. Dilini salıp dizginlerine sâhip olamayanı, şeytan her sahada oynatır. Onu büyük bir Uğurumun kenarına İterek helaka sürükler. Dilin kötülüğün­den ancak, onu dizginleyip fâideli sözlerde kullanan kurtu­labilir." buyurmaktadır.

Bir hadÎ8*l şertfte; “İnsanlar üç kısımdır. Bir kısmı kârda, bir kısmı selâmette, bir kısmı ise helâktedir. Kârda olanlar Allâhü Teâlâ'yı zikredenlerdir. Selâmette olanlar, diline sâhip olan­lardır. Holâke gidenler İse bâtıl ve boş sözlere dalanlardır.” buyurulmuştur.

. Hz. Süfyan Rasûlü Ekrem (s.a.v.)’e gelerek:

-Yâ Rasûlallâh bana İslâmiyet hakkında öyle bir şey öğret Kİ; artık başkasına bir şey sormaya lüzum kalmasın.” dedi. Rasûlü Ekrem de;

- "Hz. Allâh'a İnandım, de ve sonra da istikâmet üzere ol.” buyurdular. Süfyan (r.a.);

"En çok hangi âzâmı muhâfaza edeyim?" diye sorunca; Peygambeı Efendimiz (s.a.v.) de eli İle dilini göstererek;

| > "Buna sâhip ol” buyurdu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder