ANNE SÜTÜNÜN FAYDALARI
Doğumdan sonraki ilk 7 gün anneden salgılanan süte kolostrum denmektedir. Halk arasında ağız sütü olarak da tanımlanan bu süt, az miktarda salgılanan, sarımsı renkte ve koyu kıvamdadır. Özellikle proteinler, vitaminler ve minerallerden zengindir. Kolostrumdaki proteinler, bebeği hastalıklara karşı koruyan antikorlar ve bağırsak direncini artırıcı maddeler içerir. Doğumdan hemen sonra, ilk besin olarak kolostrumun verilmesi, bebekleri dış ortamdaki bakterilere karşı korur.
Anne sütündeki proteinlerin % 60-80’i biyolojik değeri ve kullanımı yüksek olan whey proteinidir. Anne sütü proteinlerinin vücut proteinlerine dönüşüm oranı %100 ’dür. Bu özelliğe sahip başka bir besinin olmaması, anne sütünü eşsiz yapmaktadır.
Anne sütündeki elzem yağ asitleri miktarı inek sütündekinden beş kat daha fazladır. EPA ve DHA içerir, n6/n3 oranı dengelidir.
Anne sütünde 20’den fazla enzim bulunmaktadır.
İnek sütündeki demirin % 5-10’u emilirken anne sütünde bu oran % 50-60 olup demirin biyoyararlılığı yüksektir.
Bebeğin henüz tam olarak gelişmemiş sindirim sistemine en uygun hazmı kolay olan bir besindir
İleriki dönemlerde hastalığa karşı korumada etkilidir.
Bebeğin ihtiyaç duyduğu besin ögelerini eksiksiz tamamlayan en iyi besin kaynağıdır.
Kronik hastalıkların oluşum riskini azaltır. (Obezite, tip 2 diyabet gibi.)
Bebekte alerjik özellik göstermez ve alerjilere karşı korur.
Bebeğin ruhsal, bedensel ve zeka gelişimine yardımcı olur.
Bağışıklık sistemini koruyucu etmenleri en yüksek miktarda içerir.
Çene ve diş sağlığı gelişimi için yararlıdır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder