Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

1 Mayıs 2021 Cumartesi

İyilik Üzere

 


İyilik Üzere

Fahr-i Kâinat Efendimiz [sallallahu aley­hi vesellem] buyurmuştur: “Yapamıyorsanız dahi iyiliği emredin, sakınamıyorsanız dahi kötülükten sakındırın" (İbnü’l Mübarek; Hey- semî). Yani Peygamber Efendimiz buyuruyor ki daima iyilik, doğruluk üzere olun, kendi­niz yapamasanız bile başkasına iyiliği tavsiye edin. Kötülük yapmayın, kötülükten sakına- masanız da başkasını kötülüğe, yanlışa sev- ketmeyin, kötülükten sakındırın.

Allah Resûlü [sallallahu aleyhi vesellem] her halükârda iyilik ve doğruluk üzere olma­mızı ve çevremizdeki insanları göz önünde bulundurmamazı, onlara kötü örnek olma­mamızı emrediyor. Çünkü müslüman kimse, hayatıyla, sözüyle örnek olandır. Peygamber Efendimiz buyurmuştur: “Mümin müminin oynaşıdır. Onun üzerinde bir şey gördüğünde onu alır, otar"(Münâvî).

Ebü'l-Leys Semerkandî hazretleri de şöyle buyuruyor: “İyiliği emreden ve kötülükten de sakındıran kimseler hayrın anahtarı, şerrin de kilididir. Bu gibi kimseler müminlerdir. Allah Teâlâ’nın âyet-i kerimesinde buyurduğu gibi: ‘Mümin erkekler ve mümin kadınlar birbirle­rinin dost ve yardımcılarıdır. İyiliği emreder, kötülükten menederler" (Tevbe 9/71).






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder