Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

22 Nisan 2021 Perşembe

Veliden Yardım İstemek




Veliden Yardım İstemek

[ Velide meydana gelen olağanüstü hal­ler Allah Teâlâ’nın kudretinin neticesidir. Bir velide keramet olan her şey, o velinin bağlı bulunduğu peygamber için bir mucize olur. Şu halde mucize ile kerametin meydana geliş ve tahakkuk itibariyle mahiyeti birdir. Allah Teâlâ’nın yaratmasıyla meydana gelirler.

t Allah Teâlâ’dan bir şey isterken, peygambe­rin veya falan velinin hatırına demek “teves- süPdür. “İstigâse” ise peygamber veya veliyi doğrudan doğruya çağırmaktır. Âlimlere göre tevessül ve istigâse caizdir. Faydaları vardır.

Kız: Sekîne Erkek: Nesim

Allah’a dua ederken vesile kullanan ya da doğ­rudan doğruya bir veliyi çağıran kimse, âlem­de tasarruf sahibi olanın yalnız Allah Teâlâ olduğunu bilir, inanır. Bu durumda tevessül ve istigâse tevhid inancına zarar verniez.

Kur’an-ı Kerîm’de bildirildiği gibi bazı kul­ların Allah yanında şefaat etme hakkı vardır. Allah Teâlâ bu şefaat hakkını sevdiği ve razı olduğu kullarına verir. Şu âyet-i celileler buna delildir: “İzni olmadan O'nun katında kim şe­faat edebilir?” (Mıtn 2/255). “Allah’ın huzu­runda kendisinin izin verdiği kimselerden baş­kasının şefaati fayda vermez” (Sebe 34/23).






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder