Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

15 Nisan 2021 Perşembe

Dini Yenilemek

 


Dini Yenilemek

Ebü’l-Hasan en-Nedvî hazretleri, “Dini yenileme, ihya, İslâm’da yüksek bir ma­kamdır. Hz. Peygamber’den sonra hiçbir peygamber gelmeyecektir. Bü bakımdan Allah Teâlâ, dini yenileme işini peygamber vârisi olan kâmil insanlara bırakır" demiştir.

Dini yenilemek nedir? Esasen din yenilen­mez, fakat zamanla içerisine katılan bid'at- lar, bozuk inançlar, âyet, hadis ve fıkıhtaki yanlış anlaşılmalar düzeltilir. Yani İslâm’ı bozmaya çalışan kötü fikir ve yanlış inanç­ların temizlenmesi dini yenilemek olur.

Allah Teâlâ peygamberleri ve salih kul­ları, kendisine yeryüzünde halife seçip, za­tına ayna, emir ve muradına âşinâ yaparak kullarının önüne bir delil olarak koymuştur. Böylece onları cehaletten ve sapmaktan kurtarmıştır.

İmâm-ı Rabbani hazretleri, “Müceddid, ümmete gelen bütün feyiz ve varidatın onun sayesinde geldiği kimsedir” buyurmuştur. Kusurlarından dolayı Allah'ın feyzini kabul etmeyen kalp sahiplerine bu kâmil insanlar gönderilmiştir ki nefisleri terbiye olup ku­surlarını bilsinler ve tövbe etsinler.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder