Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

6 Aralık 2020 Pazar

BALKABAĞI FAYDALARI C vitamini ve lif zengini

 


Günlük hayatta pek sık tüketilmesi de oldukça popüler bir yiyecek olan balkabağının faydaları oldukça fazla. Özellikle C vitamini ve lif açısından zengin 

Balkabağı her geçen gün daha fazla insan tarafından tüketiliyor. Özellikle tatlı yapımında önemli bir rol oynayan balkabağı aynı zamanda sağlığa faydalı yiyecekler arasında yer alıyor. Ancak her yiyecekte olduğu gibi balkabağını da dengeli tüketmek gerekiyor.

1. Balkabağı tohumları egzersiz sonrası hızlı toparlanma sağlar

İster salataya koyun, ister yoğurdun içine karıştırın, kabak çekirdeği egzersiz yaptıktan sonra yemeğinize dahil etmek için mükemmeldir. "Kabak çekirdeği, iyileşme için önemli iki besin olan çinko ve protein sağlar.

2. Kabak karaciğeri korumaya yardımcı olabilir.

Karaciğer, yağ, protein ve karbonhidratları parçalamak, kan dolaşımından zararlı bileşikleri çıkarmak ve gerekli vitamin ve besinleri depolamak gibi 500'den fazla işleve sahiptir.

Bannan'a göre, meyve, sebze ve antioksidan açısından zengin gıdaların (balkabağı gibi!) Diyetini yemek, karaciğer fonksiyonlarının desteklenmesine yardımcı olabilir. (Balkabağının birincil antioksidanları: vücudun A vitaminine dönüştüğü C vitamini ve beta-karoten)

3. Kabak sağlıklı kan basıncını destekler.

Hiç bu kadar stresli olursun, kanın damarlarından patlayabileceğini hissettin mi? Hayır? Benim? Her neyse, bunun için bir kabak var.

Kabak lif, potasyum ve C vitamini içerir ve doğal olarak sodyumda düşüktür - hepsi sağlıklı kan basıncını destekler, Bannan diyor.

Bonus: Tansiyonunuzu düşük tutmak koroner kalp hastalığı riskinizi azaltmanın harika bir yoludur.

4. Kabak sağlıklı kolesterolü destekler

Kabak iki tür lif içerir: çözünür ve çözünmez lif.

Bannan'a göre, çözünür lif esasen bir sünger gibi davranarak zararlı LDL kolesterolü siler. (Araştırmalar, arter duvarlarında çok fazla 'kötü' kolesterol birikmesinin kan akışını azaltabileceğini ve kalp hastalığı riskinizi artırabileceğini gösteriyor.)


Yüksek oranda alfa ve beta karoten içerir. Bu karatenodiler antioksidan özellikleri nedeniyle savunma sisteminin en büyük yardımcılarındandır.

Güçlü bir A vitamini kaynağıdır ve içeriğindeki zeaksantin isimli karotenoid ile göz sağlığının korunmasına yardımcı olur.

C vitamini bakımından zengindir. C vitamini vücudu mikroplara, patojenlere karşı savunan beyaz kan hücrelerinin üretimini uyararak vücut savunmasına destek olur. 1 porsiyon Balkabağı (100 gr) yetişkin bir bireyin günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 35'ini karşılar.

İyi bir lif kaynağı olan bal kabağı, hem kalp hem de bağırsak sağlığı açısından büyük önem taşır. Yarım fincan bal kabağı 3 gramın üzerinde lif içerir. Yüksek oranda lif tüketimi kolesterol seviyesinin düşmesine dolayısıyla kalp sağlığının korunmasında; bağırsak hareketliliğinin düzenlenmesi ile de kolon kanseri riskinde azalmada büyük bir role sahiptir. Lif tüketiminin artması ile tokluk süresi uzar.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder