Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

18 Ekim 2020 Pazar

İman, İbadet, Ahlak

  


İman esasları, geleneğimizde “âmentü" olarak öğretilen altı husustan ibarettir ve ne­lere ne şekilde inandığımızı belirler. Bunları öğrenmek, anlamak ilk vazifelerimiz arasın­da yer alır. Akaid ilminin delilleri doğrudan Kur’an-ı Kerîm’de ve sünnet-i seniyyede bu­lunur. Âlimlerimiz bunları kitaplarda ayrıntı­larıyla anlatmıştır.

Öğrenilmesi farz olan bilgiler hususunda, iman esaslarından sonra uygulamaya yönelik temel bilgiler gelir. Buna kısaca ilmihal (ha­lin, durumun bilgisi) diyoruz. Kısaca ilmihal bilgisi, kişinin dinî vazife ve sorumluluklarını bilmekten ibarettir.

Akaid ve ilmihalden sonra üçüncü husus, kişinin iç dünyasıyla alakalı bazı hususlardır. Bunlar arasında gizli şirk, ihlâs, riya, sabır, tevekkül, şükür gibi konular yer alır. Bu hu­suslar ahlâk konuları arasında yer alır. Takdir edilir ki hakiki manada kulluk için sadece görünür ameller yetmez, iç dünyamızın, nef­simizin de buna eşlik etmesi gerekir. Esasen görünür kulluğu güzel ve devamlı kılan, tezki­ye ve terbiye olmuş bir iç dünyadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder