KURBANIN ETİ VE DERİSİ
Nezir, (adak) olmayan kurbanın etinden sâhibi, zengin olsun olmasın yiyebileceği gibi fakir olmayan kimselere de yedirir ve dağıtabilir. Hiç olmazsa üçte birini; fakirlere hediye etmelidir. Kurban sâhibi orta hâili ve nafakasını temîn etmekle mükellef olduğu kimseler çok ise, kurbanın etini onların yemeleri için alıkoyabilir.
Kurbanın sütünden istifâde etmek, etini veya postunu satıp parasını almak veya demirbaş olmayacak bir şeyle; değiştirmek mekruhtur. Böyle bir şey yapılırsa kıymetini sadaka olarak vermek lâzım gelir. Eti ve derisi kasa|| ücreti olarak da verilmez. Kurbanın derisi sadaka olarak; verilir veya ondan seccâde gibi evde kullanılacak bir şey yapılabilir. Kesilmeden evvel yünlerini kırkmak mekruhtur. Kırkılacak olursa tasadduk edilmelidir. Fakat kesildikten sonra yünü yolunup veyâ kırkılıp kullanılabilir.
Bir kimse kesmediği kurbanın kâzâsına niyet ederek; kurban kesmiş olsa kazâ değil nâfile olur. Kesmemiş ol-: duğu kurbanın kazâsı için orta kıymette bir koyun veyâ! kıymeti tasadduk edilir, yanî sadaka olarak verilir. :
Ölen kimse için kurban kesmek: j
Ölen kişi adına Kurban bayramında kurban kesmek' câizdir. Eğer vefât eden kişi ölmeden evvel “Benim için! de kurban kesin.” demiş ise bu nezîr (adak) olur. Eğer! ölen kişi vasîyet etmeyip kesen kişi kendiliğindeni kesmiş ise o kurbanı kendi kurbanı gibi tasarruf eder.-Sevâbı ise ölen kişinin olur.
8 Nisan 2019 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder