Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

6 Nisan 2018 Cuma

TİRYÂKİ HAŞAN PAŞA'NIN BİR NUTKU



TİRYÂKİ HAŞAN PAŞA'NIN BİR NUTKU

Kanije’de Tiryaki Haşan Paşa'nın îrâd ettiği nutuk:

“Gâziler! Düşmanın hareketlerinde hücum emareleri görülüyor. Matiyos’un ordusuyla buraya gelişine bakılırsa serdârımız ya onların dediği gibi mağlup olmuş veyahut benim zannım gibi sefer mevsimi geçtiğinden bu kaleyi sizin gayretinize emânet bırakarak Muşta’ya avdet eylemiş. Hakîkat-i hâl herhangisi olursa olsun biz burada serdâr için harp etmiyoruz.

Elhâmdülillâh müslümanız. Mukâbelemize gelen düşmanla vazîfe-i cihâdı icra etmek üzerimize farzdır. Pâdişâh kuluyuz. Velînimetimiz olan halîfe-i İslâm’ın bir kalesi değil, bir avuç toprağı için canımızı fedâ ederek yediğimiz ekmeği kendimize helâl ettirmek cümlemize vâciptir.

Milletimiz serhaddin emniyetini bizim himmetimizden bekliyor. İki kavim arasında açılan meydan-ı mübâreze-nin kararını bizim gayretimiz verecek. Öç aydır aç kaldık, yastık yerine kılıca yaslandık. Bu kadar ihvânımız gözümüz önünde şehîd oldu. İçimizde yaralanmayan insan kalmadı. Gülleler içinde yuvarlandık. Bu kadar himmetin, bu kadar gayretin netîcesini bugün göreceğiz. Elhâmdülillâh, cümleniz biliyorsunuz ki düşman karşısında vefât edenlerimiz şehîd olur. Sağ kalanlarımız gerek dünyâda ve ğerek âhirette necât ve selâmet bulur. Ben düşmânın hücumunu bilirim. Bir kere yüzü dönerse mağlup olduğu gündür. Yerlerinizde sebât edin. İlk hücumdan yılmayın! Ondan sonra bi-avnillâh nusret (zafer) bizimdir.”

BEYİT:

Eşiğinde geceler, bağrımıza taş koruz

Yüzümüz yok ise de hizmete baş koruz. (Pertev Paşa)

Meskenetdir yaraşan insana

Çünkü benlik yakışur şeytana.

Meskenet: Beyitte tevâzu manâsınadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder