Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

13 Nisan 2018 Cuma

SİNİRLİ VE ÖFKELİ OLMAMAK



SİNİRLİ VE ÖFKELİ OLMAMAK  

Öfke, insanda bulunan bTrkuvvetttrRî mutedil orta derecede olanı şecâat cesâret, ifrat aşırı derecede olanı tehevvür, tefrît derecede normalin altı olanı ise korkaklıktır.

Tehevvür, insanın bir işe, sonunu düşünmeden pervasızca, hiddet ve şiddetle saldırmasıdır ki, çoğu kere kötülükle neticelenir.

Fert ve cemiyet için çok zararlı olan bu öfkeyi yenen kimseleri medh için Cenâb-ı Hak yüce kitabımız Kur’ân-ı Ke-rîmde (AldJmran, 134) meâlen sövle buyuruyor:

Ö müttekiler kî bollukta ve darlıkta infak ederler ve kızdıkları zaman öfkelerini yutarlar ve İnsanların kusurlarını affedicidirler . Allah da muhslnlerl sever"
Dini Kuran Dili 2/1175)

Rasûlüllah Efendimiz de: “Kuvvetli kimse güreşte hasmını yenen değildir: Asıl kuvvetli, sinirlendiği zaman nefsine mâlik olabilen kişidir" buyururlar. (Münâvi, Feyz-ül Kadir 5/358/7577)

öfkeye kapılan bir kimseye bunu yenebilmesi için Peygamber efendimizin tavsiyesi şudur "Biriniz ayakta iken öfkelenirse hemen otursun , şayet gazabı geçmezse yanı üzere yatsın "

 Diğer hadis-i şeriflerinde " sizden biriniz öfkelendiği zaman abdest alsın " buyurmuşlardır .

 " öfke ile kalkan zarar ile oturur " sözünü atalarımız boşuna söylememişler. Zarar deyince akla"dünyevî ve uh revî her iki zarar gelir. Öfkeli insanların etraflarına nasıl zarar verdikleri, insanların kalplerini nasıl kırdıkları ve cemiyet içerisinde telâfîsi imkânsız yaralar açtıkları açıktır

 Peygamber efendimiz bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyorlar "Bir kimse lisanını tutarsa Allah Teala onun utanılacak şeylerini örter , gazabını tutarsa Allah Teala kıyamet günü azabını ondan çeker , bir kimse Allah Teala'ya yalvarırsa  Allah Teala yalvarmasını kabul eder (İmam Rabbani Mektubat 1/98)

Akıl ve îmân kemâl bulursa, insan, öfkesine sâhib olur; hased ve kibre esir olmaktan kurtulur

Öfkenin aşırı olanından sakınmamız lâzım geldiğini anlatmaya çalıştık. Yoksa öfkelenmemek, hissiz ve hassâsi-yetsiz olmak değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder