Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

9 Nisan 2018 Pazartesi

SİHİR NEDİR ?



SİHİR NEDİR ?

 Lugatte; sebebi gizlemek gibi manâlara gelir. Sihir kelimesinin ıstılâhımızdaki mânâlarını beyân edecek olursak  

1 - Hakîkati olmayan, hayâl mahsûlü şey; hile. Meselâ:  el çabukluğu ve göz bağcılığı ile yapılan yapılan.hileler "Vaktâki atacaklarını attılar, insanların gözlerini büyülediler ve onları dehşete düşürdüler, hâsılı, büyük bir sihir gösrediler ( Araf Sûresi, 116) "Onların  ipleri ve sopaları sihirlerinden ona öyle tahyil (hayal)  olunuyor ki cidden bunlar konuşuyorlar "(Taha Suresi 66) Ayet-i Kerîmelerin meâlinae geçen sihir, bu mânâ üzerinedir. 

 2- Şeytanlara bir nevi yakınlık ile onların yardımını talep etmek. Sihirle meşgul olan kimse, dîne zıt olan fuhuş ve küfür lafızlarını kullanarak, şeytanların yardımını ister. Cenâbı Hakk’ın, âdetini icra etmesiyle de, sihir yapılan zât hakkında, kerîme’lerin meâlinde bu mânâ üzerine delâlet eder.

 3- Kendisiyle sûretler ve tabiatların değiştiği inanılan güç. Bazı kimseler sihri, “maddeleri bulunduğu hâlden çevirmek”, şeklinde târif ederek, sihirbazın su üzerinde ve havada yürüyebileceğine, insanı hayvan sûretine, hayvanı da insan sûretine çevirebileceğine inanırlar. Bu sâdece bir hayaldir. (Kitabü’l-Fısai fil Milel vel-Ehva ve’Nihal 5/2)

 4- Bazan güzellik, incelik ve tesir mânâlarında kullanılır. Peygamber Efendimiz: “Sihir gücünde olan ifâdeler vardır.”, buyurmuşlardır. (Bühari Tıb 10/237) Öir söz, güzelliği ve nüktesiyle kalpleri kendisine meylettirir. Böylece, kalplerin kendisine meyletmiş olduğu sihre benzemiş olur. Bu bakımdan, o söze sihir denir. Yine ifâde gücü olan kimse, kötü olan bir şeyi güzel güzel olan bir şeyi de kötü gösterebilir. Bu sebeple de böyle kimsenin sözü sihre benzetilebilir. (Allâme Ragıb-i İsfihânî, Müfredât-ı Elfâzıl ■ -^

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder