Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

10 Nisan 2018 Salı

ŞEYH’ÜL İSLÂM İBN-İ KEMAL



ŞEYH’ÜL İSLÂM İBN-İ KEMAL 

İbn-I Kemal Hazretleri 1468 (H. 878) tarihinde Edirne’de doğdu. Müderrislik ve Kazaskerlik yaptı. Şeyh’ül İslâm Zenbllll Ali Efendl’nin vefâtı üzerine 1526 yılında Şeyh’ül İslâm oldu. Sekiz sene bu vazifeyi ifâ ettikten sonra 16 Nisan 1534 senesinde vefât etti.

Kendisi için düşülen vefât tarihinde “İrtehale’l Ulum bil Kemal” (İlim, Kemal ile birlikte göç etti.), denilmesi onun ulema ve halk nezdindeki ilim ve itibârının derecesini göstermektir.

Ibn-i Kemal müellif olarak; Türkçe, Arapça, ve Farsça olmak üzere toplam 209 eser kaleme almıştır.

İstanbul kütüphanelerinde bugün mevcud olan bu eserlerinden Türkçe olanlar 19, Farsça olanlar 7, Arapça olanlar İse 183 adettir. Bu eserlerin mevzûları İse tıp, astronomi, ahlâk, siyâset, İslâm hukuku, tefsir, ve hadîs dil ve edebiyat, tarih, kelâm, felsefe, mantık, mezhepler tarihi ve tasavvuftur.

ilminde bu kadar büyük olan ibn-i Kemal Hazretleri, va-sîyyetlnde o kadar da mütevazidlr “ ... Her camide sâlâ verdlrmeyeler, Sultan Fâtih Camll’nde sâlâ vermek kâfidir. Ve dahi yunurken cehr İle zlkr etmeyeler ve blikmâllhi şöhret etmeyüp vech-l mesnûn üzere olmayanı terk idüp, dervişâne götüre-ler. Kabrimi mekâbir-l müsllmlnde yol üzerinde bir mürteflcp yerde edeler, üzerimi yüksek yapmayalar, alâmet için yonulmadık taş dikeler.”

İbn-i Kemâl Hazretleri Kur’ân-ı Kerîmin âyetlerini şöyle veciz bir şekilde ifâde etmiştir:

Bilmek İster isen eğer sen aded-i âyâtı,

Cümlesi altıbln ü altıyüz altmışaltı.

Bini vâ’d beyânında anın, bini vaîd, j

Binidir emr-i ibâdet, bini nehy ü tehdid,

Bini emsâl ü iberdir, bini ahbar u kasas.

Beşyüz âyâtı helâl İle harama muhtas,

Buldu yüz âyeti teşbih ü duâda çü rüsuh 

Altmış altısı dahi nâsıh ü mensûh,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder