Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

10 Nisan 2018 Salı

KURBAN HAKKINDA ÇEŞİTLİ MESELELER



KURBAN HAKKINDA ÇEŞİTLİ MESELELER

• Zenğin, yâni kurban nisâbına mâlik müslümanın aldığı kurban kesilmeden ölse yerine başkasını alması ıcâb eder. Fakirin kurbanı ölse başkasını alması lâzım gelmez. Zengin kimsenin aldığı kurban, kayıp olup veyâ çalınıp da yerine başkasını kestikten sonra bulunsa artık bunu da kesmesi lâzım gelmez. Çünkü vecîbesini îfâ etmiş bulunmaktadır. Fakat fakir kimsenin bu takdirde kesmesi lâzım gelir. Çünkü fakirin satın aldığı kurban, kurban olmak üzere taayyün etmiş, kendisine vâcib olmadığı hâlde bunun kurban olmasını iltizam eylemiş (kendisine vâcib kılmış)tır.

• Kurban edilmek üzere satın alınmış olan kurbanı kesılmeyip Kurban bayramı günleri geçmiş bulunsa, o hayvanın mevcut ise aynını, mevcut değil ise kıymetini fakirlere tasadduk etmek, sadaka vermek îcâb eder. Ertesi seneye bırakılamaz.

• Kurban bayramının üçüncü günü güneşin batmasın-

dan evvel zengin olan bir müslümana kurban vâcip olur. Üçüncü günün akşam vaktinden biraz evvel fakir düşen veya vefât eden müslümanlardan da kurban düşer vâcip olmaz. ’

• İki, üç kimse, yanlışlıkla birbirinin kurbanlarını kesecek olsalar, her kesilen hayvan, sâhibinin kurbanı olmak üzere câiz olur, birbirine bir şey borçlu olmaz. Bu halde her biri, kendi kurbanı mevcut ise etini alır. Yenilmiş veya dağıtılmış ise birbirine aradaki farkı helâl eder.

• Bir kimse kendine emânet olunan bir kurbanı, sâhibinin izni olmaksızın bayram günü sâhibi nâmına kesecek olsa bunu ödemez. Sâhibinin kurban vecîbesi sâkıt olur (düşer), çünkü buna delâleten izin vardır.

• Bir kimse, kendi parasıyla alıp sevâbını ölmüş birisine bağışlamak üzere bayram günü kestiği kurbanın etinden yiyebilir. Başkalarına da verebilir.

• Bir kimse yalnız, bir deve veya sığır alsa, bilâhare altı kişiyi daha ortak etse bunu birlikte kurban olarak kesseler câiz olur. Ancak bu mekruhdur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder