Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

11 Nisan 2018 Çarşamba

NİKÂHTA ŞAHİTLERİN ROLÜ



 NİKÂHTA ŞAHİTLERİN ROLÜ  

 Şâhidlik nikâh akdinin sıhhat şartıdır . Şahitler olmadan veyâ şehâdet şartları yerine getirilmeden akdedilen nikâh sahîh değildir  Nikâh akdi yapılırken, âkil, bâliğ, hür iki Müslüman erkeğin veyâ I bir erkekle iki mükellefe kadının bulunması lâzımdır. :

Şâhidlerin nikâh yapılırken hazır bulunmaları şarttır Nikah akdi: : icap ve kabul beyânları ile kurulur. Şâhidler hazır olmaksızın îcâp ve : kabul yapılıp daha sonra şâhidlere haber verilse nikâh sahih olmaz.: Şahitlerin Şehâdeti ile, fâsid olan nikâh akdi sahîh hale gelmez. Şâhıdlerin huzûrunda, îcâp ve kabûl beyânlarının yenilenmesi gerekir.:

Aynı şekilde şâhidlerden birisi varken yapılan îcâp ve kabul daha.sonra ikinci Şâhide bildirilse, onun şahâdeti ile nikah sâhih hâle gel-ş mez icâp ve kabûl beyânlarının tekrarlanması gerekir.

Tarafların sözlerini şâhitlerin işitmeleri ve ondan murat olunan mâ-; nayı anlamaları da şarttır.

 Uyuyan ya da duyduğunu anlamayan ve ayıldıktan sonra da ha-i fırlamayan sarhoşun ve sağır kimsenin şâhidliği makbul değildir. Fakat ıkı tarafın sözlerini işiten ahresin veyâ dili tutulmuş kimsenin şahadeti ile nikâh olur.

Netîçe olarak nikâh akdinde iki şâhidin hazır bulunması gerekli fa-, kat kafi değildir. Aynı zamanda şâhitlerin konuşulan lisâna vâkıf ol-i maları, anlamaları, tarafların îcâb ve kabul beyanlarını her ikisinin de: beraberce işitip anlamaları şarttır. (Hukuk-ıı islamlye ve ıstılahat-ı fıkhıyye kamusu 2-29/30)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder