Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

10 Nisan 2018 Salı

ABÂDİLE



ABÂDİLE


Ashâb-ı Kirâm arasmda Abdullah isimli, Hadîs ve Fıkıh ilimlerinde meşhur olmuş dört sahabî hakkında kulanılan bir ıstılâhtır. “Abd”in değil de “Abdullah” kelimesinin cem’idir.


Peygamber (s.a.v) Efendimizin ashâbı arasında Abdullah isminde 300 kadar sahâbînin ismi görülür. Ancak bunlar içinden dört tanesi gerek hadîs ve gerekse fıkıh ilminde temayüz edip şöhret bulmuşlardır. İşte bu dört sahâbî için hassaten Abâdile / Abdullahlar tâbiri kullanılmıştır ki onlar; hepsi de Kureyş kabilesine mensup olan Abdullah b. Abbas. Abdullah b. Ömer, &hHllllah h znh*Y~r ve Abdullah b. Amr h. As’dır. Radivallahü anhüm. Ahmed b. Hanbel (r.h)'de Abâdile’nin kimler olduğu kendisinden sual edilince bu isimleri saymıştır. Görüldüğü gibi Abâdile arasında Abdullah b. Mes’ûd (r.h)’un ismi geçmemektedir. Beyhakî (rh), Fıkıh ilmindeki mertebesine rağmen Abdullah b. Mes’ûd (r.h)’un saylamamasını, diğerlerine nazaran daha erken vefât etmesiyle îzâh etmiştir. Zîrâ Abdullah b. Mes’ûd h.32/m.652 senesinde vefat etmiştir. Diğerleri ise yetmişer seneden fazla yaşamışlardır. ..içlerinden en son vefât eden (73/692-93) Abdullah b. Ömer (r.h);dir. Seksen beş veya seksen yedi yaşında dâr-ı bekâya irtihal etmiştir. Daha uzun yaşamaları dolayısıyla insanlar onların ilimlerinden daha fazla istifade etmişlerdir. Zaten Abâdile tabiri de Abdullah b. Mes’ûd (r.h)’un vefâtından sonra ortaya çıkmıştır. Aralarında Allâme Zemahşerî’nin de bulunduğu bazı alimler her ne kadar onu Abâdile’den sayarlarsa da bu usûl âlimlerince kabul görmerm§tyJ3azj,eser-lerdeki mâlûmâta nazaran ise Abâdile;,. ÇaoemSâ göre Abdullah h. Mes’ûd (r.h). Abdullah b. Qmer-(eh)-v»Ab-dullah b. Abbas (r.h)’dan, ibarettir.


Abâdile (r.h)’nin muhtelif görüş ve fetvâları tefsîr, hadîs ve fıkıh kitaplarında yer almıştır. İttifak ettikleri fikirler için “kavlü’l-Abâdile”, amelde ittifakları için “fi’lü’l-AbâdlIe” veya “mezhebü’l-Abâdile” tâbirleri kullanılmıştır.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder