Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

5 Ekim 2017 Perşembe

İLİM TALEBESİNE NASİHAT



İLİM TALEBESİNE NASİHAT
Âlimlerden biri talebesine şöyle nasihat etti:
Gıybetten sakın. Faydasız ve çok konuşan kimse ile oturma ve böyle kimselerle arkadaş olma. Zîrâ çok ko­nuşan kimse senin ömründen çalar ve vaktini zâyi eder.
İlim talebesi, fâsıklardan, Allâhü Teâlâ’ya âsî olanlar­dan ve ömrünü boşa harcayanlardan da uzak durmalıdır. Onlarla beraber olmak ve onlara yakınlık şüphesiz insa­na zarar verir.
İki kişi ilim tahsili için gurbete gittiler. Aynı dersleri okudular, iki sene sonra biri fıkıh âlimi oldu. Diğeri ise ilim tahsil edemeden köyüne döndü. O köyün âlimleri bu hususu araştırdılar. Talebelere, tahsil esnâsında hasta olup olmadıklarını, nasıl çalıştıklarını, dersleri nasıl tek- rşr ettiklerini, hatta ilim öğrenirken nasıl oturduklarını bile sordular. Âlim olanın, kıbleye dönerek ders çalıştığını, diğerinin ise kıbleye arkasını dönerek oturduğunu öğ­rendiler. Bundan anladılar ki kıbleye dönerek oturmanın bereketiyle ve Müslümanların duâlarıyla âlim oldu.
\ Bundan dolayı talebe, sünnetleri ve edepleri hafife al­mamalıdır. Çünkü bunları hafife alan farzlardan mahrum kalır, onları da hafife alır. Farzları hafife alan da âhirette cennet nimetlerinden mahrum kalır.
.. Talebe nâfile namaz kılmalı, huşu ile kılanlar gibi kıl­maya gayret etmelidir. Nâfile namaz ilim öğrenmesi için oha manen yardımcı olur. (Ta'lîmü’l-Müteallim)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder