Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

10 Haziran 2017 Cumartesi

ROBOT EL



Robot el projelerine bir yenisi daha eklendi. Dokuz Eylül Üniversitesi IEEE mühendislik kulübü öğrencileri tarafından yaratılan bu el kablosuz çalışıyor.

Özellikle protez ihtiyacı duyan bireyler için tasarlanan robot eller, ABS hastası olup parmak ve el gelişimi tamamlanamamış olan bireyler ve kaza sonucu uzuv kaybı yaşayanlar için tek-no-sosyal bir çözüm sunuyor.

Öğrencilerin tasarladığı bu prototip, bir veri eldiveni kullanarak parmak hareketlerini yapay ele gönderen ve robot elin bu hareketleri taklit etmesine dayanan bir sistem. Kablosuz tasarlandığı için kablolardan kaynaklanan kullanım zorluklarını da ortadan kaldırmakta. Veri eldiveni, parmak hareketlerini algılayan sensorlara sahip. El ve parmaklar hareket ettirildiğinde sensorlar bu verileri eldivenin bilek kısmında bulunan elektronik devrelerle işliyor. İşlem sonucunda oluşan yeni veriler de kablosuz ve eşzamanlı olarak yapay ele aktarılıyor. Üç boyutlu yazıcıyla basılan el toplamda 35 parçadan oluşuyor.

Robot el birbirinden bağımsız hareket edebilen parmaklara sahip. Birbirlerine misinalarla bağlı olan parmaklar, bilek kısmında bu misinaları gerdirip serbest bırakan motorlar yardımıyla çalışıyor. Yine bilekte bulunan elektronik alıcı devresi, kendisine kablosuz aktarılan verileri toplayıp motorlara iletmekte. Böylece veri eldiveninden gelen bilgiler robot elde harekete dönüşmüş oluyor.

Robot elin yaratıcıları şimdi bu projelerini geliştirerek, sadece parmakları değil, bilek ve dirsek hareketlerini de sağlamayı hedefliyor. Öyle görünüyor ki bu el sadece uzuv kaybı yaşayanlarda değil, uzaktan kontrol edilerek çalışabildiği için tehlikeli olarak nitelendirilen işlerde de can güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılabilir. Örneğin bomba imha ekipleri böyle bir robot elden yardım alarak çalışabilirler.Tasarımlarıyla, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü tarafından düzenlenen ve üniversitelerin mühendislik kulüplerinin katıldığı IZTECH Roboleague ıö’da serbest kategori ve 24 saatlik tasar-la-yap—yapıştır dallarında yarışıp, her ikisinde de 3.lük ödülü kazanan Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencilerini kutluyor, sosyal sorunlara sundukları teknolojik çözümlerin devamını da görmeyi diliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder