24 Nisan 2017 Pazartesi
Dört Hak Mezhep
Abdülvehhâb-ı Şa'rânî Hazretleri, Şâfiî mezhebinde za-mânının en büyük âlimi idi. Devrinde bâzı câhil din adamlarının Hanefî mezhebinin kurucusu İmâm-ı Azam Ebû Hanîfe'ye (r.h.) ve talebelerine dil uzatmalarına şiddetle karşı koyardı. Böyle düşüncelere,kapılan bir talebesine şöyle nasîhat etti: “Ey kardeşimi İmâm-ı Â'zam Ebû Hanlfe (r.h.)’ye ve onun mezhebini taklit eden fıkıh âlimlerine dil uzatmaktan kendini koru! Câhillerin sözlerine ve yazılarına aldanma! O yüce İmâmın ahvâlini, zühdünü, verâsını ve din İşlerindeki ihtiyâtını, titizliğini bilmeyenlere uyarak, onun delilleri zayıftır dersen, kıyâmette onlar gibi felâkete sürüklenirsin. Sen de benim gibi, Hanefî mezhebinin delillerini incelersen, dört mezhebin de sahih olduğunu anlarsın!“
Mezheplerin doğru olduğunu, öğle güneşini görür gibi, açık olarak anlamak istersen, ehlullâh yoluna sarıli Tasavvuf yolunda ilerle ilminde ve amelinde ihlâslı ol. O zaman, dînî ilimlerin kaynağını görürsün. Dört mezhebin de dîni bu kaynaktan yayıldıklarını, bu mezheplerin hiçbirinde şeriata muhalif hiçbir hüküm bulunmadığını anlarsın. Mezhep imâmla-rına ve onları taklit eden âlimlere karşı edepli davrananlara müjdeler olsun! Allâhü Teâlâ, onları kullarına saâdet yolunu göstermek için imâm eyledi. Onlar, insanlara Allâhü Teâlâ’nın büyük ihsânıdır. Cennete giden yolun rehberidirler.
BİZE VASİYETTE BULUN
İrbaz bin Sariye (r.a.) anlatıyor: Bir gün Peygamber Efendimiz {s.a.v.), beliğ bir hutbe îrâd etti, ondan kalbier ürperdı ve gözler yaşardı, bunun üzerine “Yâ Resûlallâh: Bu öğüt ayrılış öğüdüne benziyor; binâenaleyh bize vasiyette bulununuz,“ dedik. Peygamber Efendimiz (s.a.v.):
“Allâh’tan korkmanızı, üzerinize, bir Habeşî köle emir tayin olsa dahi sözünü dinlemenizi ve ona itaat etmenizi tavsiye ederim, sizin içinizden hayatta kalanlar birçok ihtilâflar görürler; binâenaleyh benim sünnetimden ve hidâyete nâil olan Hülefa-i Raşidîn’in sünnetinden ayrılmayınız, ona sımsıkı sarılınız, dinde Ihdâs edilmiş bidatlerden sakınınız, zîrâ her bfd'at dalâlettir“ buyurdular.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder