Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

21 Mart 2017 Salı

İLMİHAL: NAMAZLARDA KA DE-İ AHİRE


İLMİHAL: NAMAZLARDA KA DE-İ AHİRE
Namazların sonunda teşehhüt miktarı (et-tahıyyatü... okuyacak kadar) oturmak namazın bir farzı, bir rüknüdür. Sabah namazında olduğu gibi kendisinden evvel başka ka'de bulunmasa bu oturmaya da ka'de-i ahire (son otu­ruş) denir.
İkindi gibi dört rekatlı bir namazda beşinci rekata kalk­mış olan, bir rekat daha ilâve edip sonra selâm verir. Sahih olan kavle göre bu halde secde-i sehiv lâzım gel­mez. Bu mesele. İmam-ı A'zam ile İmam Ebû Yusuf'a göredir. İmam Muhammed'e göre bu namaz esasen na­maz olmaktan çıkar, nafile de olmaz.
Bir kimse, namazın sonunda teşehhüt miktarı oturduk­tan sonra namazdaki tilâvet secdesini hatırlayıp secde­ye varsa, namazı fasit olur. Çünkü bu halde son ka’de bulunmamış sayılır. Ancak bu tilâvet secdesinden sonra tekrar teşehhüt miktarı oturursa namazı olur.
Son kadenin tamamını uyku içinde geçiren bir kimse, uyandıktan sonra tekrar bir teşehhüt miktârı oturmazsa namazı fasit olur. Çünkü uyku içindeki bir fiil, kendi isteği ile olmadığı için muteber değildir. Nitekim namazda uyku halinde yapılan kıyam, kıraat rükû gibi fiiller de muteber değildir. (B. İslam İlmihali)
Âyet-Hadîs meal ten &ukımJu9undan takvim yapraklarını yerlere atmayınız.

CENNETE ANCAK İMAN İLE GİRİLİR
Bir adam ResûluHâh Efendimize (s.a.v.) gelip selam verdi ve:
'Ey Allâh'ın Resulü! Siyah ve çirkin olmam cennete girmeme mâni olur mu?' diye sordu.
Resûlullâb (s.a.v):
“Hayır, nefsim kudretinde olan Allâh'a yemin ederim ki. sen Allâh azze ve celle'den korkup, onun peygamberi (Muhammed Mustafâ)'nm getirdiklerine îman ettikçe (si* yahlığın, çirkinliğin cennete girmene) mâni olmaz' buyur­dular. (Üsdü'l-Gâbe) ^

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder