Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

23 Ocak 2017 Pazartesi

İSLAMİ EVLİLİK SİTELERİ

                                                                                                                                                      Internet toplumdaki iletişim kopukluğunu gidermek için doğru bir  yer olabilir mi acaba ?  Internet sanal kimlikle insanların kendilerini adeta yeniden ve mükemmel olarak inşa ettikleri bir gezegen. Her teknolojik alet  takipçisini buluyor. Bizim bu ortamı doğru yada yanlış bulmamız onun yeni takipçiler edinmesini engellemiyor ne yazık ki. Insanlar internet üzerinden iş buluyor ,alışveriş yapıyor, eğitim görüyor, kabirdeki yakınlarını ziyaret ediyor. Iki kere tıklayıp Fatiha ve Yasini Şerif gönderiyor.  Internet üzerinden uzaktaki arkadaşının akrabasının düğününe tanık oluyor. Evliliği de bu bütünlük içinde düşünün. Diğerlerine şaşırmıyorsak internet sitesi üzerinden evlenmeye de şaşırmamak gerekir.
  Kar amacıyla hazırlanan evlilik sitelerinin ne kadar ahlaki olduğu tartışılır. Bu sitelere hazırlayanlar değişik isimlerle başka kesimler üzerinden de para kazanıyor.
  İslami evlilik siteleri kullanıcılarının sosyo ekonomik kültürel düzeyinin üst seviyelerde seyrettiğini söylese de biraz incelendiğinde öyle olmadığı görülüyor. Özensizce hazırlanmış dil yanlışlarıyla dolu bu sanla ortamlar bayağılığı temsil ediyor. Bir iki tanesi haricinde ciddiyeti hissetmek mümkün değil. Belki aralarında gerçekten ciddi bir  müessese olarak çalışanlar da olabilir.
 Kendini koruma üzerine ilişki tarzı geliştiren günümüz insanının davranış biçimi inancımızda olmayan filörte alternatif arayan dindar eğitimli şehirli gençlerin çıkmazına sebep oluyor. Küçüklerden sorumlu büyükler için sonucunda kendilerine zarar gelmesinden korkarak çok iyi tanıdığı iki insanı bir araya getirmek için gayret sarf etmiyor. Gençlere de başka yollar aramak düşüyor. 
  Internetteki bu sitelerin varlığı toplumdaki ne tür bir dönüşümün sapmanın varlığına işaret ediyor olabilir. Internet sitesi üzerinden evliliklerde sormamız gereken soru şu, neden insanlar gördükleri ile değil de görmedikleri ile daha rahat ilişki kuruyor? Sosyal olaylara da moda teorileri olarak bakılabilir. Nasıl ki moda her 30 yılda bir geri gelir ama geri gelen asla bir öncekinin aynısı değil. Sosyal olaylarda öyledir. Mesela internet ortamında evlilik modern öncesi evliliklerin teknoloji üzerine tekrarlanması ve yenilenmesi gibi. 19 yüzyılda erkekler çarşafını peçenin içindeki kadının yürüyüşünden çantasını tuşundan ona aşık oluyordu , ilgi duyuyordu .  Internet ortamını da Sadabat ortamının sanal olarak geri gelmesi diye kabul edilebilir belki. Nasıl ki o dönemde bütün erkekler ve kadınlar sadabata çıkmıyordu bugün de bütün erkekler ve kadınlar İnternet ortamında evlenmiyor
  Böylesine kutsal bir olayın internet aracılığıyla gerçekleşmesi İslami toplumların sağlığı için bir tehlike arz edebilir mi?  İnternet üzerinden evliliği tek başına tehlikeli, sakıncalı görmek pek bir şey ifade etmez. Bu durum makineleşmenin bir parçası. Nasıl ki karşımızdaki insanlarla değilde sesi cep telefonundan gelen ile daha uzun konuşabiliyor , nasıl ki aç yatan komşumuzu görmüyor ama ekran üzerinden açlığına tanık olduğumuz uzaktaki insan için gözyaşı döküyorsak , uzaktakini de evlenmek için daha ideal düşünebiliriz belki. Çünkü o da biraz önce saydığımız durumlar gibi makine üzerinden kurduğumuz bir ilişki biçimidir. Hayat hızla makineleşirken çöpçatanlık da bir müessese olarak makineleşiyor . Acaba bir tehlike arz ediyor mu, bu durumu diğer makineleşme lerden ayırmadan değerlendirmek gerekir belkide.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder