1- “Ben kıyâmet günü cennet kapısına gelir ve onun açılmasını ister (ve kapıyı çalarım) da Hazin yani cennet bekçisi: Sen kimsin? Der. Ben de Muhammed’im derim. Bunun üzerine Hazin 'Senden önce bu kapıyı kimseye açmamakla emr olundum.' diyecektir." (Müslim, İman, 85).
2- iyilği yap fenalıktan kaçın insanlarla bulunduğun meclisten kalktığın zaman senin hakkında söylenenlere bak olumlu ise yapmaya devam et , şayet olumsuz ise yaptıklarını terk et
3- "İlmin afeti unutmaktır. Ehli olmayanlara onu anlatmak da onu zayi etmektir.
4- Dinin afeti üçtür: Günâhkâr fâkih, cahil müctehid , zâlim hükümdar
5- Münafığın alâmeti üçtür: Konuştuğunda yalan söyler, söz verdiğinde sözünde durmaz, kendisine bir şey emanet edildiği zaman ona hıyanet eder." Buhârî, Îmân, 24
6- Allah c.c. nezdinde dercenizin yükselmesini isteyin Ashab dan birisi sordu '' ne ile ya Resullallah s.a.v. buyurdu '' sana cehaletle hareket edeni hilimle karşılaman , ve sana vermeyene vermenle ''
7- Allah c.c. nezdinde kulların en fenası elbisesi amelinden daha güzel olandır . O kimsedir ki elbisesi peygamberlerin giydiği Zühd-ü Takva elbisesi ibidir fakat ameli zalimlerin ameli gibidir
8- İhtiyaç ve derdini gereken yere ulaştırmaya gücü yetmeyenin isteğini yerine getiriniz . Kim bunu yaparsa Allah c.c. onun ayağını kıyamet günü Sırat-ı Müstakim üzerinde sabit kılar .
9- Ey ademoğlu Rabbine itaat etki akıllı denilesin , Rabbine isyan etmeki cahil denilmeyesin
10- Allah c.c. katında en menfur (sevimsiz , tiksinti verici ) helal , hanımını boşamaktır
11- Cebrail (as) Hz. Peygamber aleyhissalatü vesselama şöyle demiştir:
Ey Muhammed, dilediğin kadar yaşa! Sonunda öleceksin! Dilediğini sev, bir gün ondan ayrılacaksın. İstediğini yap, sonunda mutlaka karşılığını göreceksin. Şunu iyi bil ki müminin şerefi gece namaza kalkmaktır teheccüdle geceyi ihya etmektir. İzzeti ise, insanlardan istememek (onlara karşı müstağni davranmak)tır. (Hâkim, Müstedrek, 4/360)
12- “Rasulullah (sas) “Bana Rabbim tarafından gönderilen Cibril gelmiş ve “Ümmetinden her kim Allah Teala’ya hiçbir şeyi ortak tanımayarak ölürse, o kimse cennete girer.” diye haber verdi” buyurdu. Ben “Ya Rasulallah! O adam zina etse ve hırsızlık yapsa yine cennete girer mi?” diye sordum. Resul-i Ekrem (sas) “Evet, zina etse ve hırsızlık yapsa da cennete girer.” diye cevap verdi
13- Cebrail a.s. dediki Ümmetinden kim sana bir kere salat ederse Allah c.c. ona on hasene yazar , on seyyiesini yok eder , derecesini on kat yükseltir , Ayrıca ona yaptığı salatın mislini verir .
14- (Ey kalbinin kasvetinden şikayet eden kişi) kalbinin yumuşamasını ve istediğini elde etmeyi sever misin?
O halde yetime şefkat göster,başını okşa,yemeğinden ona yedir ki kalbin yumuşasın ve istediğini elde edesin.
15- “Nerede ve nasıl olursan ol, Allah’dan kork.
Bir kötülük işlersen, hemen arkasından iyilik yap ki, o kötülüğü silip süpürsün.
İnsanlarla güzel ahlaklı geçin!”
16- Allah c.c.tan kork şeriatın güzel gördüğü hiçbir şeyi hakir görme . Velev bu su çekmek için kuyu başına gelen birinin kovasına su koymak veya din kardeşini güler yüzle karşılamak olsa bile .
İzarını (elbiseni) sarkıtmaktan kaçın . Zira izarını sarkıtmak kibirdendir . Allah c.c. ise kibiri sevmez .
Kim sana küfreder sende olmayan bir ayıpla seni ayıplarsa sende onda olan bir ayıpla onu ayıplama . Onu bırak . Zira vebali onun sevabı senindir .
17- İzzet ayet şudur '' Deki oğul edinmeyen , mülkünde ortağı olmayan kendini zül ve acizden kurtarmak için bir yardımcıyada ihtiyacı bulunmayan Allah c.c. a hamdolsun , Onu büyük bil büyüklükle an .
18- Allah c.c. tan kork ve evlatların arasında adaleti gözet.
19- Müminin firasetinden (keşfetme , sezme) kork . Çünkü o Allah c.c. ın nuru ile bakar .
20- Mazlumun bedduasından sakın.Çünkü onunla Allah c.c. arasında hiçbir perde ve engel yoktur .
21- Allah c.c. ın haram ettiği şeylerden sakın ki insanların en fazla ibadet edeni olasın .
Allah c.c. ın taksimine razı olki insanların en zengini olasın.
Komşuna iyi muamele etki kamil mümin olasın.
Kendin için sevdiğini bir başkası içinde sevki kamil müslüman olasın.
Çok gülme zira çok gülmek kalbi öldürür.
22- Allah c.c. tan korkun beş vakit namazı kılın . Ramazan orucunu tutun.
Gönül hoşluğu ile ve gözünüz arkada kalmayarak malınızın zekatını verin.
Emir sahiplerine itaat ediniz ki cennete girebilesiniz.
23- Mazlumun bedduasından korkunuz.Zira bu beddua bulutlara yüklenir Allah c.c. ın huzuruna varır . Allah Azze ve Celle buyurur ki '' Ey mazlum epey bir zaman sonra olsada izzet ve celalim hakkı için sana mutlaka yardımcı olacağım.
24- Başkasının ırz ve namusuna veya herhangi bir tabii hakkına tecavüz etmek suretiyle zulmetmekten kaçınınız.Zira dünyadaki zulüm ahirette karanlılardır.
Mal hırsı ve cimriliktende kaçınınız.Çünkü bu sizden öcekileri helak etmiş , onların birbirlerinin kanlarını dökmeye,haram olan şeylerini helal görmeğe sürüklemiştir.
25- Allah c.c. ın nimetlerinden bahsetmek şükür,şükretmemek nankörlüktür.
Aza şükretmeyen çoğada şükretmez.
İnsanlara şükretmeyen Allah c.c. ada şükretmez.
Cemaatte rahmet ayrılıkta azab vardır.
26- Teenni (yavaş ve ihtiyatlı hareket) Allah c.c. tan,aclecilik şeytandandır.
27- İki kimse vardır ki kıyamet günü yüzlerine rahmet nazarı ile bakılmaz.Sıla-i Rahmi kesip akrabaya iyilikte bulunmayanla,kötü komşu.
28- İki şey vardır ki adem oğlu onlardan hoşlanmaz.Ölümden hoşlanmaz.Halbuki ölüm sağ kalıpta yapacağı çeşitli günah ve fitnelerden daha hayırlıdır.
Malın azlığındanda hoşlanmaz.Halbuki malın azlığı hesabın ve sualin daha az olmasını gerektirir.
29- İki şey vardır ki Allah c.c. bunların cezasını dünyada iken vermekte acele eder.Zulüm(serkeşlik),ana babaya asi olmak.
30- Kibirden (büyüklenmekten) kaçınınız.Zira mütekebbir kul kendini büyük görmede ısrar ederse sonunda Allah c.c. meleklerine ''bu kulumu zalimler defterine yazın buyurur''
31- Nafile namazlarınızı evinizde kılınız , evlerinizi mezarlığa benzetmeyiniz.
32- Helak edici yedi büyük günahtan kaçınınız.Bunlar Allah c.c. a şirk koşmak,büyücülük(sihir),(kısas gibi) haklı yerlerin dışında Allah c.c. ın haram kıldığı canı katletmek,faiz yemek,yetimin malını yemek,harpte cepheden kaçmak,iffetli ve namuslu mümin kadınlara zina isnat etmek.
33- Allah c.c. ın nezdinde amellerin en sevimlisi az da olsa devamlı olandır.
34- Allah c.c. ın nezdinde amellerin en sevimlisi,Allah c.c. ın zikrinden dilin yaş(dilin zikirle meşgul)olduğu halde ölmendir.
35-Allah c.c. ın indinde namazların en sevimlisi,Davud a.s. ın namazı,oruçların en sevimlisi Davud a.s. ın orucudur.Davud a.s. geceyi altıya bölerdi,altıda üçünü uyku ile altıda ikisini ibadet ile ,(son kısım) altıda birinde yatardı.
Oruç tutma şeklide şuydu.Bir gün tutar,bir gün yerdi.
36- Allah c.c. ın nezdinde sözlerin en güzeli kulun''Subhanellahi ve bihamdihi '' demesidir
37- Kendin için sevip istediğini insanlar içinde iste.
38- Babanın dostları ile dostluğunu iyilik etmek suretiye muhafaza et.Onlarla ilgini kesmeki Allah c.c. iman nurunu söndürmesin.
39- Allah c.c. indinde en makbul söz dörttür,Sübhanellah,Elhamdülillah,Lailaheillallahi,Allahuekber
40- Allah c.c. nezdinde evlerinizin en sevimlisi içinde bir yeetime ihsanda bulunulan evdir.
41- Allah c.c. bir şeyi satarken satın alırkenborcunu öderken ,alacağını isterken,müsamaha eden ve kolaylık gösteren kulunu sever.
42- Allah c.c. indinde sevgili olanınız en az yiyeniniz ve bunun neticesi olarak bedeni en hafif olanınızdır.
43- Üç şeyden dolayı arabları seviniz.Çünkü ben Arabdanım,Kur'an-ı Kerîm arabçadır,cennet ehlinin konuşması arabçadır.
44- İnsanlara (yaptıkları ve söylediklerinde samimi ve doğru olmadığı ihtimali ile ) suizanda bulunarak kendinizi fenalıklardan koruyunuz.
45- Sevdiğin kişiyi ölçülü sev birgün düşmanın olabilir,sevmediğin kişiyede ölçülü ol birgün dostun olabilir
46- Ümmetimin başına gelmesinden en fazla korktuğum şeylerin en korkuncu çok yemekten dolayı karın şişkinliği,devamlı uyku,tembellik ve zayıf imandır.
47- Allah c.c. ın üzerine farz kıldığı şeyleri eda et ki insanların en çok ibadet edelerinden olasın.Allah c.c. ın sana haram kılıdığı her şeyden kaçın ki insanların en müttakilerinden olasın.Allah c.c. ın sana taksimine razı ol ki insanların en zenginlerinden olasın.
48- Çocuklarınızı şu üç hasletle terbiye ediniz.Peygamberinizi sevmek,onun ehli beytini sevmek,Kur'an-ı Kerîm okumaktır.
Zira Hamele-i Kur'an (ve gereğince amel edenler) Allah c.c. ın gölgesinden başka hiçbir gölgenin bulunmadığı (kıyamet gününde) Allah c.c. ın Peygamberleri ve en çok sevdiği dostları ile birlikte Cenabı Hakkın (rahmet ve hidayet ) gölgesindedirler.
49- Allah c.c. a kabul olunacağına kesin olarak inandığınız halde dua ediniz.Ve biliniz ki Allah c.c. gaflet içerisinde ve başka şeyler ile meşgul olan kalbin duasını kabul etmez.
50- Allah c.c. sana bir mal bir nimet verdiği zaman o nimet ve ihsanın eseri üzerinde görünsün
51- Namaz kılmaya sekinet (vakarla) gidin.Namazın yetiştiğiniz kısmını imamla kılın.Geri kalanını imam selam verdikten sona tamamlayın.
52- Allah c.c. bir kulu sevdimi tazarruunu (inilti ve yakarışlarını) işitmek (ve böylece günahlarını af ile sevablarını ziyade etmek) için onu türlü musibetler uğratır.
53- Kişi güzel namaz kılıp onu rüku sücud adabıyla yerine getirdiği zaman namaz ''Beni koruduğun gibi Allah c.c. da seni korusun'' der ve o namaz (kabul edilerek) göklere yükseltilir.
Kişi namazı adabıyla kılmaz , rüku ve sücudunu tamamlamazsa namaz,''Beni zayi ettiğin gibi Allah c.c. da seni zayi etsin der.ve o namaz paçavranın dürülmesi gibi dürülerek yüzüne vurulur.
54- Cuma günü müezzin ezan okuduğu zaman çalışmak haramdır.
55- Yatmak istediği vakit namaz için aldığın abdestin aynını al . Sonra sağ yanına yat ve '' İlahi bütü varlığımla sana yöneldim , bütün işlerimi sana bıraktım , sırtımı sana dayadım,bunların hepsini severek ve sayarak ve azabından korkarak yaptım.Senden ancak sana sığınmak,necât bulmak mümkündür.Allah c.c. ım indirdiğin kitaplara,gönderdiğin peygamberlere inandım'' de.
56- Allah c.c. bir kul hakkında iyilik murat ettiğnde zenginliği nefsine,Allah c.c. korkusunu kalbine yerleştirir.Bir kul hakkında şer murat ederse,fakirlik ve ihtiyaç halini iki gözünün ortasına yerleştirir.
57 — Allah, kulunun iyiliğini isterse, onu dinde anlayışlı ve dünyaya aşırı derecede bağlanmaz yapar, kusurlarını da ona gösterir.(Beybakî: Enes «RA.»)
58 — Allah, bir kulunun İyiliğini İsterse dünyada cezasını tâcil (çabuklaştırma, hızlandırma).eder. Bir kulunun da kötülüğünü murat ederse, ona kıyâmet günü cezasını tam olarak vermek için dünyada vermez, tehir eder.(Taberanî: Ammar bin Yâsir)
59 — Allah, bir kulu hakkında iyilik murat ettiğinde, kalbinin kilidini açar ve içine sağlam bir imanla doğruluğu yerleştirir. Ve kalbini, içine girenleri saklayacak kap yapar. Ve (yine) kalbini manevî hastalıklardan kurtulmuş, dilini doğru (sözlü), seciyesini mutedil ve müstakim, kulaklarını hakikati ve İlâhî emirleri işitici, gözlerini de gerçeği görücü yapar.
(Şeyh: Ebî Zer «RA.»)
60 — Allah, kaza ve takdirini yerine getirmek istediğinde, akıl sahiplerinin aklını alır. Kaza ve takdirini icra ettikten sonra akıllarını iade eder ve (o zaman) pişmanlık meydana gelir.(Deylemî: Enes «RA.»)
61 — Bir iş yapmak istediğinde (o işin) netice ve âkıbetini (bütün çarelere başvurarak) inceden inceye düşün. Eğer (bundan sonra) o işi hayırlı (görürsen) yap, hayırlı görmezsen (onu yapmayı) bırak.
(İbnül-Mübarek)
62 — Bir iş yapmak istediğin zaman teenni ile hareket etmen gerekir. Allah, sana bir kurtuluş yolu ve çaresi gösterinceye kadar;
Başka bir mânaya göre; bir iş yapmak istediğin zaman sebatkâr olman lâzım; Allah, sana hayırlı bir netice gösterinceye kadar. (Buharî)
63 — Başkalarının kusurlarından bahsetmek istediğin vakit, kendi kusurlarını hatırla. (O zaman başkalarının kusurları ile alâkadar olmaya hakkın olmadığını anlarsın).(Rafiî)
64?— Allah'ın seni sevmesini istersen dünyayı hor gör. (Ona Allah’ı unutacak kadar sarılma). İnsanların, seni sevmesini istersen malının (ihtiyacından) artan kısmını onlara dağıt.(Hatîb: Reb'i bin Hıraş)
65 — Kişi uyanıp ailesini de uyandırarak birlikte (teheccüt, yahut başka bir niyetle) iki rek’at namaz kılarsa (Kur’ân-ı Kerîm’in gufrana mazhar olacaklarını müjdelediği) Allah’ı çok zikredenlerden yazılırlar.
(Hıbban: Ebî Said)
66 — Sizden biriniz uykusundan uyandığı vakit: «Bana ruhumu (şuur ve diğer duygularımı) iade eden, bedenimi sıhhata kavuşturan, beni zikrine muktedir kılan Allah’a hamdolsun» desin.(İbni Seni: Ebî Hureyre «RX»)
67 — (Bir yerinden) şikâyet ettiğin zaman (bir yerin ağrıdığı zaman) elini şikâyet ettiğin yere koy ve sonra:
«Bismillah, başıma gelen bu ağrının şerrinden Allah’ın izzet ve kudretine sığınırım» de. Sonra elini kaldır. Bu işi tek olarak tekrarla (üç, beş, yedi gibi).
(Tirmizî: Encs «R.A.»)
68 — Birinize, bir musibet uğradığı vakit: «Biz yalnız Allah’ın kuluyuz ve (yine) yalnız O’na döneceğiz. Allah’ım! (Bana verdiğin musibete sabredip riza göstererek) musibetimin sevabını senden umarım. Beni, bu yüzden mecur kıl (mecburiyet ,şart) ve bana ondan daha hayırlısını ver.(İbni Mace: Ebî Seleme)
69 — Sabaha kavuştuğunuz zaman: «Allahım! (Senin üzerimize bir nimetin olarak) sabaha kavuştuk, akşamladık, yaşıyoruz ve öleceğiz, dönüşümüz de ancak sanadır.» deyin. (İbni Mace: Ebî Hureyre «R.A.»)
70 — Yatağa uzandığında: «Allah’ın gazabından, ıkabından (maddi veya manevi ceza), kullarının şerrinden, şeytanların vesvese ve aldatışlarından, yanımda hazır bulunmalarından Allahü Zülcelâlin tam olan kitap ve sıfatlarına sığınırım.» de.
(Ebî Nasr El Sencerî: Ömer «R.A.»)
71 — İstemeden (fazla çalışıp uğraşmadan) sana bir nimet verildiği zaman (ondan hem) ye, hem de (şükür borcunu edâ için) tasadduk et.(Nesaî: İbni Ömer «R.A.»)
72 — İçinizden biriniz orucunu açmak istediği zaman hurma ile açsın. Çünkü (bu, oruç sebebi ile azalmış olan göz nurunu iade ettiği için) berekettir. Hurma bulamazsa su ile orucunu açsın. Çünkü temizleyicidir.
(İmam-ı Ahmed)
73 — Kişi az yediği zaman, içi (sıhhat, ibâdet, neş’e ve istek gibi) nurla doldurulur.(Deylemî: Ebî Hureyre)
74 — Akşam namazı için ikamet edildiği zaman, yemek hazırsa önce yemeğe başlayın. (Hadis-i Şerifte her ne kadar akşam yemeği denilmekte ise de, yemeğin namaza takdimi huzur ve huşu’un ihlâl edilmemesi hikmetine dayandığı için diğer vakitler için de hüküm aynıdır.)(Buharı, Müslim)
75 — İçinizden biriniz yemeğe başlarken Allah’ın ismini ansın. Şayet unutursa (hatırladığı zaman) «Bismillâhi alâ evvelihi ve âhırihî» desin.
76 — İçinizden biriniz yemek yerken sağ eli İle yesin, sağ eli ile içsin, sağ eli ile alsın; sağ eli İle versin.
(Haşan timi Süfyan)
77 — İçinizden biriniz bir cemaata İmamet ettiği vakit (namazı) uzatmasın. Çünkü cemaat arasında çocuk vardır, İhtiyar vardır, zayıf vardır, hasta vardır, işi ve derdi olan vardır. Tek başına kıldığı zaman (namazını) dilediği kadar uzatsın.(Tilmizi: Ebî Hureyre)
78 — İsrafa kaçmamak ve haddi aşmamak şartı İle kadın, kocasının malından (gerek evin ihtiyaçları için, gerekse sadaka için) harcarsa, infak karşılığı olarak kendisine ve malı kazandığı İçin kocasına ve (muhafaza karşılığı olarak) bekçisine ayrı ayrı ecir vardır. Hiçbirinin ecri diğerinin ecrini azaltmaz.
(Buharı, Müslim: Aişe «RA.)
79 — Biriniz esnediği zaman, elini ağzına kapasın, ağzını yayıp tuhaf tuhaf sesler çıkarmasın. Çünkü şeytan onun böyle yapmasına güler.(İbni Mace: Ebî Hureyre)
80 — Bir kulun kötülük ve mâsıyeti (Meşrû emir ve isteklere uymama) son haddini bulduğu zaman o kul, gözlerine hâkim olur; istediği zaman yaş dökerek ağlar.(İbni Adiyy; Akabe tbni Amir)
81 — Bir kul ana babası için duayı terkettiği zaman gerçekten rızkı kesilir.(Deylemî)
82 — Bizden biriniz zevcesiyle cinsî temasta bulunduğu zaman, kendi hacetini yerine getirmeyi sevdiği gibi, zevcesinin de ihtiyacını tatmin etmeden uzaklaşmasın.
(İbni Adiyy: Talik)
83 — Ölülerinizin yanında bulunduğunuz zaman (ölüm gerçekleşince) gözlerini kapatın. Zira gerçekten göz ruhu tâkip eder, ölünün hakkında İyi konuşun. Zira melekler, (ölünün hakkında) ailesinin söylediklerine (âmin) derler.(İmam-ı Ahmed: Şeddad tbni Evs «RA.»)
84 — Hâkimin (ictihad ederek) verdiği kararda isabeti halinde iki sevap vardır. (Birisi araştırmanın, İkincisi hakka İsabet etmenin karşılığı). Hatâsı halinde tek ecri vardır.(Buharı, Müslim)
85 — Bir kul kur'an-ı Kerîmi hatmettiğinde, altmış bin melek onun için .Allah’dan mağfiret diler.
(Deylemî: Amr bin Şuayb)
86 — Biriniz sefere çıkarken din kardeşlerine (helâllaşıp) Allaha, ısmarladık desin, (dualarını istesin). Zira, sefere çıkmak isteyene dua edenlerin, dualarına Allah bereket verir.(İbni Asakir: Zeyil ibni Erkam)
87 — Biriniz, bir meclise girdiği zaman (etrafına bakınsın, Meclistekiler tarafından) bir yer gösterilirse oraya otursun. Zira bu Allah'ın bir ikramıdır ki, din kardeşleri tarafından ifa edilmektedir. Şayet bir yer gösterilmezse meclisin en boş yerine otursun.
(Haris: Ebî Şeybet’l-Hudrî)
88 — Bir misafir, bir kavmin yanına gelirse rızkı ile beraber gelir. (Misafire lâyık olduğu iyilikler ihsan edilip) ayrıldığı zaman da, (kavmin günahlarının) afv ve mağfireti ile ayrılır.(Deylemî: Enes «R.A.»)
89 — Kişi, karısını yatağa çağırır da karısı imtina eder, o da öfkelenerek gecelerse, bu yüzden sabaha kadar melekler, karısına lanet eder.(İmam-ı Ahmed: Ebî Hureyre «R.A.»)
90 — Biriniz bir ziyafete davet edildiği zaman gitsin. ( Davet sünnet İse de icabet vacibdir.)(Buharı, Müslim)
91 — Biriniz, camiye girdiği zaman oturmadan önce iki rek’at namaz kılsın ( Bir müslüman camiye girince oturmadan ve bir şeyle meşgul olmadan Allah rızası için en az iki rek’at namaz kılması sünnettir. Kerahat vakitlerinde kılınmaz.).(Cemaat)
92 — Ramazan ayı gelince, (Allah’ın rahmetinin bol olarak inmesi, oruç tutanların sevabının yükselmesi, makbul olması için) cennet kapıları açılır. (Şehvetin azalması, günah işlenmemesi dolayısı ile de) cehennem kapılan kapanır. (Oruç tutanların sevaplarını eksiltmemek için) şeytanlar zincirlenir.(Buharı, Müslim)
93 — Biriniz hoşlanmadığı bir rüya görürse (o rüya şeytandan olduğundan) sol tarafına üç kere tükürsün ve üç kere (rüyaya sebep olan) «şeytanın şerrinden Allah’a sığınırım.» desin ve (üzerinde rüya gördüğü) yandan diğer yana dönsün.(Müslim: Câbir)
94 — Biriniz sevindirici bir rüya görünce bu rüya Allahü Teâlâ’- dan olduğundan (bunu bir nimet sayarak şükrünü ifa niyeti ile) Alah’a hamdetsin, halka da söylesin. Böyle güzel rüyadan başka hoşa gitmeyecek bir rüya görünce de bu rüya şeytandan olduğu için Allah’a sığınsın ve başkasına da söylemesin. Zira (Allah’a sığındıktan sonra) kendisine zarar verecek değildir.(Buharı: Ebî Said «R.A.»)
95 — Ramazanda semanın doğusunda kırmızı direğe (benzer bir çizgi) görürseniz, o senenin yiyeceğini biriktirip saklayınız. Zira o sene kıtlık senesidir.
(Taberani)
96 — Sizden biriniz (karşıdan gelmekte olan) bir cenazeyi görür de cenaze ile gitmeyecekse, onu geçirinceye veya cenaze onu geride bırakıncaya kadar ayağa kalkıp beklesin. Yahut (Cenaze başka tarafa git miyor da yanında bulunuyorsa) cenaze yere konmadan önce oturmasın. (Cenazeler için kıyam edilmesine dair bu hüküm diğer bir hadîs-i şerif ile mensuhtur.)
(Buharı, Müslim)
97 — Sizden biriniz, güzel bir kadın görür ve ondan hoşlanırsa, hemen (evine) karısına koşsun. Çünkü avret mahalli birdir. (Ondaki onda da vardır). (Hatîb: Ömer)
98 — Sizden biriniz, din kardeşinin bir belâya mâruz kaldığını görürse, Allah’a hamdetsin. (Fakat gönlünü kırabileceği için) ona duyurmasın.(îbni Neccar: Cabir)
99 — Bir kişiyi sık camiye devam eder görürseniz, onun imanlı olduğuna şehadet edin.(Beyhakî: Ebî Said)
100 — "Bir yerde yangın vuku’ bulduğunu gördüğünüz zaman ‘‘Allahü Ekber’ diyerek tekrar tekrar tekbîr alınız. Zîra tekbir yangını söndürür.” (Ramuz el-Hadis)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder