Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

19 Eylül 2023 Salı

KIRK HADİS 24

Resûlillah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kıyâmet gününde en şiddetli azâba uğrayacak olan insan, (amel etmediği için) ilmi kendisine fayda vermeyen âlimdir." (Beyhakî, Şuabü’l-îmân)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Muhakkak karıncalar elbette (Allâh’ı) teşbih ederler.” (Suyûtî, ed-Dürru’l-Mensûr)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Ameller(in hükmü) ancak niyetlere göredir. Herkesin niyet ettiği ne ise eline geçecek olan ancak odur.” (Sahîh-i Buhârî)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular “Sizin Allâhü Teâlâ’ya en sevgili olanınız yemeği en az yiyeniniz ve bedenen en hafif olanınızdır.” (Kenzü’l-Ummâl)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Muhakkak şu ateş size düşmandır. Uyuyacağınız zaman onu söndürün.” (Kenzü’l-Ummâl)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "Muhakkak Allâhü Teâlâ çocuklarınız arasında, onları öpmekte bile adâletli olmanızı ister.” (Kenzü'l-Ummâl)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular “Kim mescidden (insanlara) eziyet veren bir şeyi çıkarırsa, Allâhü Teâlâ, onun için cennette bir köşk yaratır." (Sünen-i îbn-i Mâce)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Acı da olsa hakkı (doğruyu) söyle." (Sahîh-i İbn-i Hıbbân)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Sabır, sıkıntıdan kurtulmanın, ferahlığa kavuşmanın anahtarıdır. Zühd (dünyaya rağbet etmemek) ebedî zenginliktir.” (Deylemî, Müsnedü’l-Firdevs)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Muhakkak insanların en cimrisi selam vermekte cimrilik edendir. İnsanların en âcizi de duâ etmekten âciz olandır." (Beyhakî, Şuabü’l-îmân)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Muhakkak ihtiyar bir müslümana tazim ve hürmette bulunmak Allâhü Teâlâ’ya hürmettendir.” (Sünen-i Ebû Dâvud)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Bir kimse Allâhü Teâlâ ve meleklerden başka hiç kimsenin kendisini görmeyeceği tenha bir yerde iki rek’at namaz kılsa onun için cehennemden (kurtulduğuna dâir) berât yazılır.” (Kenzü’l-Ummâl)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "Yediklerinizi Allâhü Teâlâ’yı zikir ve namaz ile eritiniz.

Yemek yedikten sonra (hazmetmeden) hemen uyumayınız. Yoksa kalbleriniz katılaşır.” (Taberânî, el-Mu’cemu’l-Evsat)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Muhakkak bu ümmetten ilk kaldırılacak olan şey hayâ ve emânettir. Öyleyse siz Allâhü Teâlâ’dan bu ikisini (hayâ ve emâneti) isteyiniz.” (Beyhakî, Şuabü’l-îmân)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Şükreden karnı tok kişi(nin sevâbı), sabreden oruçlu(nun sevâbı) gibidir.” (Müsned-i Ahmed)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Müezzin ezân okumaya başladığı zaman semâ kapıları açılır ve yapılan duâlar kabûl olunur.” (Suyûti, el-Câmiu’s-Sağîr)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "Kulun, gecenin son üçte birinde kıldığı iki rek’ât (da olsa) namaz, bütün varlığı ile dünyadan ve dünyadakilerden hayırlıdır. Eğer ümmetime ağır geleceğinden korkmasaydım, bu iki rek’ât namazı onlara vâcib kılardım.” (İbn-i Mübârek, ez-Zühd ve’r-Rekâik)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Muhakkak Allâh’ın ni’metlerinin bir takım düşmanları vardır.” buyurdu. ‘Onlar kim?’ diye sorulunca “Onlar, Allâh’ın fazlıyla insanlara verdiği şeylere haset eden kimselerdir.” buyurdular. (İthâfu’s-Sâde)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “İlmi olan kimse (onu öğreterek) ilminden tasaddukta bulunsun, malı olan kimse de malından tasaddukta bulunsun (zekât ve sadaka versin).” (Kenzü’l-Ummâl)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Allâhü Teâlâ, mü’minin bedenine isâbet eden ve ona eziyet veren her şey sebebiyle muhakkak onun günahlarını affedip örter.” (Müsned-i Ahmed)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Her gece Vâkıa Sûresi’ni okuyan kimseye fakirlik isâbet etmez.” (Beyhakî, Şuabü’l-îmân)

Ebû Berze’den (radıyallâhü anh) şöyle rivâyet olunmuştur: “Resûlullâh Efendimize (sallallâhü aleyhi ve sellem): ‘Yâ Nebiyyallah, bana kendisiyle faydalanacağım bir şey öğretseniz.’ dedim. Şöyle buyurdular: ‘Müslümanların yolundan (onlara) eziyet veren şeyi kaldır.” (Sahîh-i Müslim)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Bevilden kaçınınız. Zîrâ kulun kabirde ilk hesâba çekileceği şey bevildir.” (Taberânî, el-Mu’cemu’l-Kebîr)


Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular “İnsanları hidâyete (inkârdan îmâna, isyandan itâate ve gafletten uyanmaya) davet eden kimseye, kendisine uyanların sevâbı kadar sevap verilir. Bu onların sevâbından da bir şey eksiltmez.” (Sünen-i Tirmizî)

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular “Sizden biriniz yiyeceği zaman sağ eliyle yesin, içeceği zaman sağ eliyle içsin.

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Güzel ahlâk suyun buzu erittiği gibi hatâları eritir. Kötü ahlâk ise sirkenin bah bozduğu gibi (sâlih) amelleri ifsât eder.” (Taberânî, el-Mu'cemü’l-Kebîr)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Seni ziyâret etmeyeni sen ziyâret et, sana hediye vermeyene sen hediye ver.” (Beyhakî, Şuabü’l-îmân)

Resûlüllah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "Muhakkak kul bir günah işlediği vakit, kalbine siyah bir nokta konulur. Eğer (bu günâhı) terk edip istiğfar ve tevbe ederse kalbi o noktadan temizlenir. Tekrar günâha dönerse o noktalar artar da nihâyet kalbini kaplar.” (Sünen-i Tirmizî)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Dünya sevgisi bütün hatâların başıdır.” (Süyûtî, el- Câmiu’s - Sağîr)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Büyük bir sıkıntı içine düştüğünüz zaman ‘Hasbünallâhü ve ni’me’l-vekil, deyiniz.” (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular "Size iki şey bıraktım. Onlara yapıştığımz müddetçe dalâlete düşmezsiniz. Bu iki şey Allâh’ın kitabı ve peygamberinin sünnetidir.” (İmâm Mâlik, Muvatta')

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Sizden biriniz abdest alır ve abdestini eksiksiz olarak tamamlar, sonra da ‘Eşhedü en lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerike leh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh’ derse kendisine cennetin sekiz kapısı muhakkak açılır, dilediği kapıdan cennete girer.” (Müsned-i Ahmed)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kıyâmet günü Allâhü Teâlâ’mn en sevdiği ve ona (rahmetine) en yakın olan kişi âdil idârecidir. Allâhü Teâlâ’mn en sevmediği, insanlardan ve ondan (rahmetinden) en uzağı zâlim idârecidir.” (Sünen-i Tirmizî)

“Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) suyu üç nefeste içer, (her nefesin) evvelinde besmele çeker, sonunda da Elhamdülillâh derdi.” (Kenzü'l-Ummâl)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "Büyüklerin (ehlullâhın) meclisinde bulunun, âlimlere sorun ve hikmetli zâtlarla beraber olun." (Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)

Muhakkak ki şeytan sol eliyle yer ve sol eliyle içer.” (Sünen-i Ebû Dâvûd)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "İlim ikidir. Biri dilde olandır ki bu, Allâhü Teâlâ’mn kullan aleyhine bir delilidir; diğeri de kalpte olan ilimdir. İşte (asıl) faydası olan ilim budur.” (İhyâu’l-Ulûm)


Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "Şarap (içki), bütün kötülüklerin anasıdır ve en büyük günâhlardandır.” (Taberânî, el-Mu‘cemü’1-Kebîr)


Resûlullâh Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Konuştuğu zaman doğru söyleyen, hüküm verdiği zaman âdil olan ve (kendisinden) merhamet istendiği zaman merhametli olan idâreciden (kıyâmet günü) daha üstün derecede kimse yoktur.” (Kenzü’l-Ummâl)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder