Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

20 Eylül 2023 Çarşamba

Faize Bulaşmış Veya Namaz Kılmayanın Lokması Yenir mi

Fetva yönünden, malının yarısı helal olan bir kimsenin yemeği yenebilir. Yani kazancının çoğunluğu faizden ise yenilmez azı ise yenebilir. Yese haram işledin denilmez.

Fakat azimet yönünden, faiz gibi büyük bir günahı işleyen bir insanın malını yememek gerekir. Takva sahibi Müslümanlar fetva ile değil azimet ile amel işlemeyi tercih ederler.

Namaz kılmayanın yemeğini yemek hakkındaki hükme fıkhî kaynaklarda rastlayamadık. Kaynaklarda namazı terk edip başlamamakta ısrar edenin cezası, üç mezhebde idam, hanefi mezhebinde ise tekrar başlayıncaya kadar hapsedilmek olarak geçiyor. Dinin bu kadar şiddetli ceza biçtiği bir adamın yemeği yenilmez diyebiliriz.

İnsanın yediği lokmanın helal olması onun maneviyatını ve ihlasını doğrudan doğruya etkiler. Eskiden beri evliyalar, helal lokmaya dikkat edilmeden maneviyatta ilerlenemeyeceğinin üzerinde çok durmuşlardır. Bu sebeble bahsi geçen kimselerin ikramlarını yemek caiz olsa dahi kişinin ihlasına ve maneviyatına zarar verebilir. Bunu önemseyen bir Müslümanın böyle şaibeli yemeklerden uzak durması gerekir.

Eğer akrabalık bağları gibi sebeblerle yenilme mecburiyeti olursa da bunun karşılığı olarak verilecek bir hediye, söz konusu sakıncaları giderir. Takva sahibi kimseler böyle yapmaktadırlar


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder