Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

20 Haziran 2023 Salı

RAMUZ 4

1. (Helal, haram veya diğer hususlarda) Çeşitli şeylerde ve hadis-i şeriflerin çoğaldığı zamanda doğru yol, sana tereddüt vereni bırakman ve sana itminan vereni almandır.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

2. Bir yolun genişliği hususunda ihtilafa düştüğünüzde, yolun genişliğini yedi zir'a (arşın) yapınız.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

3. Müezzin ezan okumaya başladığı zaman Rab, rahmet elini onun başının üzerine koyar. Ezan bitinceye kadar bu böylece devam eder. Sesinin eriştiği yer vus'atınca ona mağfiret eder. Ezanı bitirdiğinde de Allah teala: "Kulum doğru söyledi. Ey kulum Hakka şehadet ettin. Sana müjde olsun" diye buyurur.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

4. Sizden biriniz, uyumak için yatağına girdiğinde, Fatiha ile birlikte bir süre okusun. Bu takdirde Allah Teala o kimse için bir melek görevlendirir ki, o kimse nereye gitse melek de onunla beraber gider.
Ravi: Hz. Şeddad İbni Evs (r.a.)

5. Yatağına girdiğinde şöyle dua et: "Allahım! Tamam olan kelimelerine sığınırım. Onun gazab ve ikabından, kullarının şerrinden, şeytanların vesveselerinden ve yanıma gelmelerinden."
Ravi: Hz. Velid İbni Muğire (r.a.)

6. Sizden biri, yağ sürünmek istediği zaman kaşlarından başlasın. Zira böyle yapması baş ağrısını giderir. Kaşlar, Ademoğlunun vücudunda ilk biten tüylerdendir.
Ravi: Hz. Katade (r.a.)

7. Malının zekatını verdiğinde onun şerrini kendinden gidermiş olursun.
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)

8. Malının zekatını verdiğinde üzerinde olan borcunu ödemiş olursun. Kim haram mal toplasa ve sonra da onu tasadduk etse, kendisi için o sadakada bir ecir yoktur, üstelik de o malın günahı ve ağırlığı kendi üzerinde kalır.
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)

9. Müezzin ezan okuduğunda o Aziz ve Celil olan Allah'ın direğidir. İmam öne geçtiğinde o Allah'ın nurudur ve saflar hizaya girince o saflar Allah'ın rukünleridir. Öyle ise Allah'ın direğine koşunuz. Allah'ın nurundan alınız ve yer yüzünde Allah'ın rukünleri olunuz.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

10. Müezzin ezan okuduğu zaman şeytan mescidden sür'atle çıkar, müezzin sükut edince de geri döner. Müezzin kamet alınca, şeytan sesli bir şekilde yellenerek yine mescidden çıkar, sükut edince tekrar döner de namazda bulunan müslüman kişi ile nefsi arasına girer. Böylece o şahıs namazını fazla mı, yoksa noksan mı kıldı bilemez olur. Sizden biriniz böyle bir durumla karşılaştığında, otururken, selam vermeden önce, iki secde yapsın ve sonra selam versin.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

11. Aziz ve Celil olan Allah bir kula hayır murad ettiğinde onu: "İsti'mal eder". Denildi ki: "İsti'mal etmesi ne demektir?" Buyurdu ki: "Onu ölümden önce salih amele hidayet buyurur, sonra da onun ruhunu bu hal üzere kabz eder."
Ravi: Hz. Amr ibni Hamik (r.a.)

12. Kul günah işlediği zaman kalbinde siyah bir nokta meydana gelir. Eğer tevbe ederse o leke kaldırılır. Tekrar günaha dönerse o leke büyür ve kalbini tamamı ile örter.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

13. Aziz ve Celil olan Allah bir kula hayır murad ettiğinde, onu "ballandırır". Denildi ki: "ballandırma nedir?" Buyurdu ki: "Onu komşularına sevdirir."
Ravi: Hz Amr ibni Hamık (r.a.)

14. Allah Teala bir kula hayır murad ettiğinde onu dinde fakih ve dünyada zahid kılar ve ona ayıblarını görecek basireti verir.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

15. Allah Teala bir kula hayır murad ettiğinde, onun günahının cezasını dünyada acele verir. Allah bir kula da şer murad ederse, günahının cezasını kıyamette verinceye kadar geciktirir. Bu yüzden o kimse de kendi reyini beğenmiş biri (veya yaban eşekleri gibi) olur.
Ravi: Hz. Ammar (r.a.)

16. Allah bir kula hayır dilediği zaman onun güzel işlerini ve iyiliklerini emanete ehil kimseler (iyiliğin kadir ve kıymetini bilip teşekkür edenlere) isabet ettirir. Allah bir kula da şer murad ederse, onun güzel ve iyi işlerini emanete ehil olmayan kimselere rastlatır.
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)

17. Allah bir kula hayır murad ettiğinde, onun zenginliğini nefsinde ve takvasını kalbinde kılar. Bir kula da şer murad ederse, onun fakirliğini gözleri önüne koyar.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)


18. Allah bir kula hayır murad ettiğinde, onun kalbinin kilidini açar. Ve onun kalbinde yakın ve sıdk hasıl eder. Onun kalbini, içine girenleri koruyan, bir mahfaza kılar ve o kimsenin kalbini selim, lisanını sadık, ahlakını müstakim, kulağını işitici ve gözünü de görücü kılar.
Ravi: Hz. Ebû Zerr (r.a.)

19. Allah bir kula hayır murad ettiğinde, o kulu için yaptığı taksime kendisini razı eder ve onda bereket kılar.
Ravi: Hz Ebu Hureyye (r.a.)

20. Allah bir kula şer murad ettiğinde, ona kerpiç ve çamuru ve bunlarla bina yapmayı güzel gösterir.
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)

21. Allah bir kula zilleti murat ettiğinde, ona malını binada, suda ve çamurda harcatır.
Ravi: Hz. Muhammed ibni Beşir (r.a.)

22. Allah kullarına hayır murad ettiğinde, onları maişetlerinde kolaylıkla rızıklandırır. Kullarına şer murad ettiğinde ise, onları maişetlerinde zorlukla karşılaştırır.
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)

23. Aziz ve Celil olan Allah, nutfeden bir insan yaratmak murad ettiğinde, Rahimler meleği şöyle sual arzeder: "Ya Rabbi bu Said midir? Şaki midir? Erkek midir? Dişi midir? Ey Rabbim kırmızı mı, yoksa siyah mıdır? Allah Teala da emrini bildirir. Sonra o insanın iki gözü arasına ( alnına) karşılaşacağı iyilik ve kötülük, hatta göreceği meşakkate kadar hepsi yazılır.
Ravi: Hz. Ömer (r.a.)

24. Allah bir kula hayır murad ettiğinde onu "ballandırır" "Ballandırmak" nedir bilir misiniz? Ölümünden önce, komşuları kendisinden razı oluncaya kadar, iyi işler yapmaya onu muvaffak kılar.
Ravi: Hz. Amr ibni Hamık (r.a.)

25. Allah Teala bir insanı yaratmak dilediğinde, erkek hanımına yakın olur. Ve onun suyu kadının her damar ve sinirinde cereyan eder. Yedinci gün olunca Allah o cenini birleştirir. Sonra onu hazırlayıp insan biçiminde terkib eder. Dedi ve şu mealdeki ayeti okudu: "Rabbın seni dilediği şekilde terkib etti".
Ravi: Hz. Malik ibni Hureyris (r.a.)

26. Allah Teala, emrini vayhetmek murad ettiği zaman, o vahyi tekellüm eder. Vahyi tekellüm ettiğinde, Allah Teala'nın korkusundan gökleri şiddetli bir sarsıntı alır. Gök ehli bunu duyunca hepsi birden düşüb secdeye kapanırlar. Başını secdeden ilk kaldıran Cebrail (a.s.) olur. Allah Teala dilediği vahyini Cebrail (a.s.)'a bildirir. Cebrail (a.s.) da o vahyi meleklere intikal ettirir. O her semaya uğradıkça gök ehli ona sorar: "Rabbımız ne buyurdu" Cebrail (a.s.) da: "Rabbımız hak olanı buyurdu. O pek yüce ve büyüktür" der. Bunun üzerine gök ehlinin hepsi Cebrail (a.s.)'ın söylediği gibi söyler. Cebrail (a.s.) emrolunduğu ilahi vayhi böylece semadan yere getirir.
Ravi: Hz. Nevvas (r.a.)

27. Allah bir ev halkına hayır murad ettiğinde, onları dinde fakih kılar. Küçükleri, büyüklerine hürmet eder. Onlara rızıkları hususunda kolaylık verir ve nafakalarında iktisadlı kılar. Kedilerine ayıplarını gösterir ve onlar da hemen tevbe ederler. Allah Teala bir ev halkına da hayırdan başkasını murad ederse, onları kendi hallerine bırakır.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

28. Allah bir yer halkına azab murad ettiğinde, onlara gelmiş olan açlık ve susuzluğa bakar da, kendilerine azabdan sarfınazar eder.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

29. Allah, yumuşaklık ihtiva eden bir emri, mukarrebin olan meleklere vahyetmek murad ettiğinde onu Farsça, vahyeder. Şiddet ihtiva eden bir emri vahyetmek dilediğinde ise, onu açık bir Arapça ile bildirir.
Ravi: Hz. Ebû Ümâme (r.a.)

30. Allah Teala halkını korkutmak murad ettiğinde, korkutucu bir şeyden pek azını arz'da izhar ede de mahlukat ondan ürperir. Onları helak etmeyi dilediği zaman ise, o şeyin hepsini birden izhar eder.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)


31. Allah bir emire hayır murad ettiğinde, ona sadık bir vezir ihsan eder. Unuttuğu zaman ona hatırlatır, hatırladığı zaman ona yardım eder. Allah bir emire de hayırdan başkasını murad ederse, ona kötü bir vezir verir. Unuttuğu zaman ona hatırlatmaz, hatırladığı zaman da yardım etmez.
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)

32. Allah bir kavme bereket murad ettiğinde, onları semahat ve afiflikle rızıklandırır. Bir kavim için de bereketin kesilmesini dilerse, onların üzerine hıyanet kapısını açar.
Ravi: Hz. Ubâde (r.a.)

33. Allah, bir kavme hayır murad ettiğinde, onların fakihlerini çoğaltır ve cahillerini azaltır. Fakih konuştuğu zaman yardımcılar bulur, cahil konuştuğunda ise yalnız kalır. Bir kavme de şer dilediğinde, cahillerini çoğaltır ve fakihlerini azaltır. Cahil konuştuğunda yardımcılar bulur, fakih konuştuğunda ise yalnız kalır.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

34. Allah bir kavme hayır murad ettiğinde, onların başına hilim sahiblerini geçirir, aralarında alimleri hüküm verir, serveti de en cömert olanlarına ihsan eder. Allah bir kavme de şer murad ederse, akılsızları onların başına amir olarak geçirir, aralarında cahiller hüküm verir ve serveti de en cimri olanlara verir.
Ravi: Hz. Mihran (r.a.)

35. Allah bir kavme hayır murat ettiğinde, onlara misafir hediyye eder. Misafir, rızkı ile gelir ve rızkı ile gider. Allah Teala da o ev halkına mağfiret eder.
Ravi: Hz. Ebû Kirsâfe (r.a.)

36. Allah bir kavme kıtlık murad ettiğinde, gökten bir melek şöyle nida eder: "Ey mide genişle! Ey göz sakın doyma ve ey bereket ortadan kalk!"
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

37. Allah bir kavme bir afet vermek murad ettiğinde, mescidlerin ehline nazar eder de onlardan o belayı önler.
Ravi: Hz Enes (r.a.)

38. Allah bir karyeyi (beldeyi) helak etmek murad ettiğinde, orada zinayı izhar eder.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

39. Allah Teala hilafet için bir kul yaratmak murad ettiğinde, kudret eliyle onun nasiyesini mesh eder.
Ravi: Hz Ebu Hureyye

40. Allah bir kulu (haktan) meylettirmek isterse, tedbir almakta basiretini kapalı kılar. (Doğruya yol bulamaz)
Ravi: Hz. Osman (r.a.)

41. Allah kaza ve kaderini infaz etmek murad ettiğinde, kaza ve kaderinin hükmünü infaz edinceye kadar, akıl sahiplerinin akıllarını alır. Emrinin hükmü yerine geldikten sonra ise, onların akıllarını iade eder de onlarda nedamet vuku bulur.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

42. Allah bir kulun ruhunu bir yerde kabz etmek murad ettiğinde, o kimse için o yerde bir ihtiyaç halkeder.
Ravi: Hz. Ebû Ğarre el Huzeli (r.a.)

43. Sizden biriniz helaya gitmek isterse, namaza da kamet getirilmiş olsa bile, o kimse (önce) helaya gitsin.
Ravi: Hz Abdullah İbni Erkam (r.a.)

44. Sizden biriniz sefere çıkmak murad ettiğinde, kardeşlerine (veda edip) selam versin. Zira Allah onların duaları sebebiyle o kimsenin hayrını artırır.
Ravi: Hz. Zeyd ibni Erkam (r.a.)

45. Sizden biriniz bir yeri mü'min kardeşine ziraat için vermek isterse, atiyye olarak versin. Üçte bir veya dörtte bir (kira ile) vermesin.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

46. Gazaya gitmek istediğinde yağız olan, sağ ön ayağı müstesna ayakları ve alnı beyaz bir at satın al. Böyle yaparsan ganimete erişir ve selamette olursun.
Ravi: Hz. Ukbe ibni Amir (r.a.)


47. Bir işi yapmak istediğinde, sonunu iyice düşün. Eğer neticesi hayır ise onu yap, neticesi şer ise ondan vazgeç.
Ravi: Hz. Abdullah ibni Misver (r.a.)

48. Eğitilmiş av köpeğini, Allah'ın adını anarak avın üzerine gönderdiğinde, o köpeğin senin için avladığını ölü olsa da ye. Eğitilmemiş olan köpeğini av üzerine gönderdiğinde, yakaladığını kendin yetişip boğazlarsan onu da ye. "Bismillah" diyerek attığın okunun vurduğu avın ölmüş olsa da onu da ye.
Ravi: Hz. Ebû Salebe (r.a.)

49. Talim görmüş av köpeklerini, Allah'ın adını anarak av üzerine gönderdiğin zaman, senin için tuttukları avı öldürmüş olsalar bile onu ye. Ancak köpek yakaladığı avı yemiş ise (onu yeme.) Korkarım yakaladığı avı kendi nefsi için tutmuş olur. Onlara başka köpekler karışmış ise sakın yeme. Zira onu hangisinin öldürdüğünü bilemezsin. Ava attığında, onu bir yahut iki gün sonra bulsan da üzerinde senin okunun izinden başka yara izi yoksa onu da yiyebilirsin. Av suya düşmüşse sakın yeme.
Ravi: Hz. Adiyy İbni Hatem (r.a.)

50. Sizden biriniz üç defa izin istediğinde, kendisine izin verilmezse geri dönsün.
Ravi: Hz Cündüb (r.a.)

51. Sizden birisi, kardeşinden kendi kirişini onun duvarına koymak için izin isterse mani olmasın.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

52. Sizden birisi, hanımı mescide gitmek için izin isterse ona mani olmasın.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

53. Sizden birisi (taharet için) taş kullandığında tek sayıda kullansın. Zira Allah Teala tektir ve teki sever. Görmez misin gökler yedidir, arzlar yedidir, günler yedidir, tavaf ve cemreler de yedidir.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

54. Bu ümmet şarabı üzüm suyu, faizi alış veriş, rüşveti hediye gibi kabul eder ve zekatı (öşrü) ticaret vesilesi yaparsa, işte bu, günahı artırdıklarından dolayı helaklerine sebep olur.
Ravi: Hz. Huzeyfe (r.a.)

55. Ümmetim şu beş şeyi helal saydığı zaman, helak onların üzerine hemen gelir. Aralarında lanetleşmenin ortaya çıkmasını, ipekli giyilmesini, şarkıcı kadınlar ittihaz edilmesini, şarab içilmesini, erkeğin erkekle, kanının kadınla iktifa etmesini.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

56. Sultan öfkelendiği zaman şeytan ona musallat olur.
Ravi: Hz. Urve Bin Muhammed (r.a.)

57. Kadınlar kadınlarla, erkekler de erkeklerle yetinirlerse, onlara doğu tarafından çıkacak kızıl bir rüzgarı haber ver. O rüzgar, onların bir kısmının suretlerini değiştirir, bir kısmını da yere batırır. "Bu ise onların isyanları ve aşırı gitmeleri sebebiledir."
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

58. Ehli Cennet, Cennette karar kıldıklarında, kardeşlerden bazıları bazılarını görmek isterler. Birinin sediri diğerinin sedirine, berikinin sediri ötekinin sedirinin yanına gider. Onlar buluşunca her ikisi de yaslanır ve dünyada aralarında olan şeyleri karşılıklı konuşmaya başlarlar. Birisi şöyle der: "Ey kardeşim, hatırlar mısın biz dünyada falan mescitte iken Allah'a dua etmiştik. İşte Allah da bizi bağışladı."
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

59. Sabi (yeni doğan çocuk) hayat belirtisi gösterdikten sonra ölürse, üzerine cenaze namazı kılınır, kendisine varis olunur ve kendisi de varis olur.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)


60. Adam gece uyanır, ailesini de uyandırır, kalkarlar ve ikişer rek'at namaz kılarlarsa, Allah'ı çok zikreden zâkirîn ve zâkirât zümresinden yazılmış olurlar.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

61. Sizden birisi uykusundan uyandığında, elini üç kere yıkamadıkça bir kaba sokmasın. Zira o kimse elinin nerede gecelediğini bilmez.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

62. Sizden biriniz uykudan uyandığı zaman şöyle desin: "Hamd olsun O Allah'a ki, ruhumu bana iade buyurdu, bedenime afiyet verdi ve Kendisini zikretmeme izin verdi."
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

63. İnsan uykusundan uyandığı zaman, ona sür'atle bir melek ve bir şeytan yaklaşır. Melek kendisine: "Hayırla başla", şeytan ise: "Şerle başla" der. Eğer o kimse: "Hamd olsun O Allah'a ki, ölümümden sonra nefsime hayat verdi. Hamd olsun O Allah'a ki, göğü arz üzerine düşmekten alıkoydu. Hamd olsun O Allah'a ki, üzerine ölüm hüküm olunanı tutar, diğerlerini belirli bir müddete kadar bırakır" der ise, melek şeytanı kovar ve o kimseyi muhafaza eder.
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)

64. Allah Teala Cennet ehlini Cennette iskan ettiğinde, geriye geniş bir mekan kalır. Allah Teala oraya herbiri, yaratıldığından sona ereceği güne kadar ki dünyadan daha büyük olan, üç yüz altmış alemi iskan eder.
Ravi: Hz. Ebû Saidil Hudri (r.a.)

65. Bir kul (yeni) müslüman olduğu ve islamı da güzel olduğu zaman, Allah o kimsenin evvelce yapmış olduğu her hasenesini yazar, evvelce yaptığı bütün seyyielerini ise silip atar. Bundan sonra yeni hesap başlar, her hasenesi on mislinden yedi yüz misline kadar yazılır. Günahı (Seyyiesi) ise misliyle kaydolur. Ancak Allah Teala'nın vazgeçtiği seyyie hariç.
Ravi: Hz. Ebû Said el Hudri (r.a.)

66. Müslüman, müslüman kardeşine silahla işaret ederse, her ikisi de Cehennemin kenarında olurlar. Biri diğerini katlederse, her ikisi de ona düşerler.
Ravi: Hz. Ebû Bekre (r.a.)

67. Sıcak şiddetlendiği zaman, namazı daha serin zamana bırakınız (Öğle namazını). Zira hararetin şiddeti, Cehennem ateşinin şiddetindendir.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

68. Açlık şiddetlendiği zaman, sana düşen bir parça ekmek ve bir kırba su ile yetinmen ve "Dünya ve ehli için helak" demendir.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

69. Sizden biriniz et aldığında, onun suyunu çoğaltsın. Zira sizden birine et isabet etmese bile tiridi isabet eder ki, o da iki etten biridir.
Ravi: Hz. Abdullah el Müzeni (r.a.)

70. Ayakkabı satın aldığında sağlamını al, elbise satın aldığında da iyisini al, bir binek satın aldığın zaman ise, alnı beyaz olanını tercih et. Bir kavmin şerefli bir hanımı yanında olduğu zaman ona ikramda bulun.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

71. Satılacak bir şeyi satın aldığında, onu kabz ve teslim almadıkça satma.
Ravi: Hz. Hakim ibni Hizam (r.a.)

72. Sizden biri hastalıktan şikayet edince, elini elem duyduğu yere koysun ve sonra yedi defa şöyle desin: "Eûzü bi 'izzetillâhi ve kudretihî min şerri mâ ecidu ve uhâzirü." (Elem duyduğum ve çekindiğimin şerrinden Allah'ın izzetine ve onun kudretine sığınırım.)
Ravi: Hz. Osman İbni Ebil As (r.a.)


73. Mü'min hasta olduğu zaman bu hastalık onu, tıpkı demirci körüğünün demirin pasını temizlemesi gibi günahlardan temizler.
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)

74. Mümin kul hasta olduğu zaman, Allah Teala kiramen katibine şöyle buyurur: "Bu kulum için, hastalığını devam ettirdiğim müddetçe, sıhhatte olduğu zaman yapmakta olduğu şeyin mislini yazın. Eğer ruhunu kabzedersem, hayra kabzetmiş olurum. Eğer afiyet verirsem, etini kendi etinden daha hayırlısı ile ve kanını da kendi kanından daha hayırlı bir kanla değiştiririm."
Ravi: Hz. Ata İbni Yesar (r.a.)

75. Müslim bir kul hastalandığı zaman, yazıcı meleklere Allah Teala şöyle buyurur: "Onu, hastalığından kurtaracağım zamana kadar, kendisine sıhhatte iken yaptığından daha faziletlisini yazınız.
Ravi: Hz. İbni Amr (r.a.)

76. Sizden birinin hastası, canı bir şeyi çektiği zaman, onu yedirsin.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

77. Sizden biri bir düşmana mızrağı ile hamle eder de, mızrağın ucu o kimsenin tam gırtlağına geldiği sırada da olsa o adam: "Lâ ilâhe illallah" derse, mızrağı ondan derhal kaldırsın.
Ravi: Hz. İbni Mes'ud (r.anhüma)

78. Sizden birine gam veya keder isabet ettiğinde şöyle desin: "Allah, Allahü Rabbî, lâ üşriku bihî şey'en. Allah, Allahü Rabbî, lâ üşriku bihî şey'en. (Allah, Allah Rabbimdir. Ona hiçbir şeyi ortak koşmam.)
Ravi: Hz. Âişe (r.anha)

79. Sizden birine bir gam veya hüzün isabet ederse yedi defa: "Allah, Allahü Rabbî, lâ üşriku bihî şey'en" desin.
Ravi: Hz. Abdulaziz (r.a.)

80. Sizden birine bir musibet isabet ettiği zaman: "İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râci'ûn." Ey Allahım, bu musibetimin sevabını sen muhafaza et, ondan bana ecir ver. Ve halimi o musibetten daha hayırlı olan şey'e tebdil et." desin.
Ravi: Hz. Ümmü Seleme (r.anha)

81. Bir "Mukatebe" köleye "had" tatbik edilecekse veya bir mirasa varis oluyorsa, kölelikten kurtulduğu nisbette mirasa hak kazanır. Ve kendisine aynı ölçüde had (ceza) tatbik olunur.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

82. Adem oğlu sabaha erişince azalarının hepsi hal lisanı ile ona şöyle der: "Bizim hakkımızda Allah'tan kork. Zira biz sana aidiz. Sen müstakim olursan, biz de doğru oluruz. Sen müstakim olmazsan, biz de öyle oluruz."
Ravi: Hz. Ebû Said (r.a.)

83. Sizden birisi sabaha eriştiğinde şöyle desin: "Ey Allahım, ancak senin yardımınla sabaha eriştik. Ve Senin lütfunla akşama ulaştık. Senin emrinle hayat bulur ve Senin emrinle ölürüz. Ve gidiş de yalnız Sanadır..." Akşama ulaştığında da şöyle desin: "Ey Allahım, Senin yardımınla akşamı bulduk. Senin lütfunla sabaha ulaştık. Senin nimetlerinle yaşar ve Senin takdirinle ölürüz. Ve dönüş de ancak Sanadır."
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

84. Şeytan sabaha eriştiğinde askerlerini etrafa gönderirken onlara şöyle der: "Kim bir müslümanı haktan saptırırsa, ona taç giydiririm." Sonra askerlerinden biri ona gelir ve şöyle der: "Ben, birisinin karısını boşayıncaya kadar yanından ayrılmadan çalıştım." Bunun üzerine şeytan: "Mümkündür ki, o tekrar evlensin." Diğer biri gelir ve şöyle der: "Bu gün birisini ana ve babasına isyan ettirinceye kadar başından ayrılmadan uğraştım." Bunun üzerine şeytan: "Umulur ki, o kimse onlara iyilik yapsında iyilerden olsun" der. Başka birisi gelir ve şöyle der: "Ben, bir insanı Allah'a şirk koşuncaya kadar saptırmaya devam ettim." Bunun üzerine şeytan: " İşte aradığım sensin, sen" der ve tacı ona giydirir.
Ravi: Hz. Ebû Mûsa (r.a.)


85. Sabaha eriştiğin zaman üç kere şöyle de: "Allahümme ente Rabbî Lâ şerîke leh. Esbahnâ ve esbahal mülkü Lillahi Lâ şerîke leh." Akşama eriştiğinde yine bunun benzerini söyle. Zira bu sözler iki vaktin arasındakilere (hata ve günahlara) kefaret olur.
Ravi: Hz. Selman (r.a.)

86. İki müslüman beraber giderken aralarına bir ağaç, toprak veya bir kaya girerse, biri diğerine selam versin ve selamı çoğaltsınlar.
Ravi: Hz. Ebud Derda (r.a.)

87. Bir erkek çocuk üç gün arka arkaya oruç tutmaya muktedir oluyorsa, Ramazan orucu onun üzerine vacip olur.
Ravi: Hz. Lebibe (r.a.)

88. Bir adam birine eman verdikten sonra onu katlederse, kıyamet gününde kendisi için "gadr sancağı" dikilir.
Ravi: Hz. Amr İbni el Hamık (r.a.)

89. Sizden biri sağ yanı üzerine yatar da sonra: "Ya Rabbi ben nefsimi Sana teslim ettim ve yüzümü Sana tevcih ettim ve sırtımı Sana dayadım (Sana tevekkül ettim.) ve işimi Sana havale ettim. Senden başka, Senden sığınacak yer yoktur. Senin kitabına ve Resulüne iman ederim" derse ve o kimse o gece ölürse Cennete girer.
Ravi: Hz. Rafi (r.a.)

90. Mecbur kaldığınız zaman onları (mecusilere ait kabları) su ile yıkayınız ve onlarda yemek pişiriniz.
Ravi: Hz. İbni Amr (r.a.)

91. Sizden birisi hiçbir kimsenin olmadığı bir yerde, bir şeyini kaybeder veya bir yardıma ihtiyacı olursa şöyle desin: "Ey Allahın kulları bana imdat ediniz. Ey Allahın kulları bana yardım ediniz." Muhakkak ki her yerde Allah'ın görünmiyen bir kısım kulları bulunur.
Ravi: Hz. Ebû Mûsa (r.a.)

92. Allah birinize mal ihsan ettiğinde ikrama, önce kendisinden ve ehli beytinden başlasın.
Ravi: Hz. Câbir ibni Semure (r.a.)

93. Bir adam cariyesini azad ettikten sonra onunla yeniden bir mehirle nikahlanırsa, o kimse için iki ecir vardır.
Ravi: Hz. Ebû Mûsa (r.a.)

94. Adam bir köleyi azad ederse, köleye aid mal da o köleye tabi olur. Ancak azad edenin bir şartı varsa o müstesna.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

95. (Efendisinin izni ile birisine nikahlanmış olan) Bir cariye azad edilirse, henüz zifaf olmamışsa muhayyerdir. Dilerse o adamdan ayrılabilir. Eğer zifaf olmuşsa kadın için ihtiyar yoktur, ayrılamaz.
Ravi: Birçok ashabdan

96. Sizden birisine reyhan (kokulu çiçek) verildiğinde onu reddetmesin. Zira o Cennetten çıkmıştır.
Ravi: Hz. Ebû Osman el Mehdi (r.a.)

97. Sizden biriniz (yürürken) yorulup aciz kalırsa adımlarını geniş atsın, zira bu şekil yürüme yorgunluğu giderir.
Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma)

98. Kadın "âdet" den dolayı yıkanacağı zaman örülü bulunan saçını çözer ve hatmî ve çövenle yıkar. Cünüplükten dolayı yıkanacağı zaman ise çözmeyib başına su döker ve saçını yıkar.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

99. Sizden birisi, bir kadın veya erkek hizmetçi veya bir hayvandan fayda gördüğü zaman, elini onun alnına koyup bereketle dua etsin ve şöyle desin: "Allahım, bunun hayrını ve tabiatının hayırlı tarafını Senden niyaz ederim ve Allahım onun şerrinden ve tabiatının şerrinden Sana sığınırım." Eğer aldığı hayvan deve ise eliyle devesinin hörgücünü tutsun (gene bereketle dua etsin.)
Ravi: Hz. Amr bin Şuayb (r.a.)


100. Sizden birisi eli ile, arada hiçbir hicab, bir perde olmadan fercine dokunursa abdest ona vacib olur. Bu takdirde abdest alsın. (Bu husus şafilere göredir. Hanefilerde abdest bozulmuyor.)
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

101. Sizden biri iftar edeceği zaman hurma ile iftar etsin, zira o berekettir. Şayet hurma bulamazsa su ile iftar etsin, çünkü o tertemizdir.
Ravi: Hz. Selman (r.a.)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder