Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

4 Mart 2023 Cumartesi

KIRK HADİS 14

 “Gidin ve Mescid-i Aksâ’da namaz kılın. Şayet gidemez ve orada namaz kılamazsanız, oranın kandillerini aydınlatacak yağ gönderin.” (Ebû Dâvûd, Salât, 14)

“Allah’ım! Ben kendime çok zulmettim.Günahları bağışlayacak ise yalnız sensin. Öyleyse tükenmez lütfunla beni bağışla, bana merhamet et...” (Buhârî, Ezân 149)

“Komşuna ihsanda bulun, mümin ol. Kendin için istediğini başkaları için de iste, Müslüman ol! Fazla gülme. Çünkü fazla gülmek kalbi öldürür.” (Tirmizî, Zühd, 2)

“Ey insanlar! Sizin Rabbiniz birdir. Babanız da (Âdem) birdir. Bilesiniz ki; Arap’ın Arap olmayana, Arap olmayanın da Arap olana, beyazın siyaha, siyahın da beyaza üstünlüğü yoktur...” İbn Hanbel, Müsned,V, 411

“Müslüman, elinden ve dilinden Müslümanların selâmette olduğu (zarar görmediği) kimsedir. Muhacir de Allah’ın yasakladığını terk eden kimsedir.” (Buhârî, İmân, 4)

“Bu din kendisine düşmanlık besleyenlere üstün olmaya devam edecektir. Dine karşı duranlar ve onu terk edenler ise ona zarar veremezler.” (İbn Hanbel, V, 100)

Resûlullah (sav) (Medine”de) dolaşırken yüksekçe bir bina gördü ve şöyle buyurdu: “Mutlaka gerekli olan binalar dışında, yapılan her bina, sahibi için bir vebaldir.(Ebû Dâvûd, Edeb, 156)

“Allah’a hamd ile başlanılmayan her önemli iş noksandır, bereketsizdir.”

(İbn Mâce, Nikâh, 19)

“Kim Kur’ân-ı Kerîm’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mim bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mim de”. (Tirmizl, Fezâilü’l Kur’an

“Namazı benden gördüğünüz gibi kılın.”(Buhâri, Ezân, 18.)

İsrailoğulları bilginlerinin onu bilmesi, onlar (Mekke müşrikleri) için bir delil değil midir? ”

“Allah’a duadan daha değerli bir şey yoktur” (İbn Mâce, Dua, 1)

Allah âcizliği kınar, hâlbuki akıllı olmalısın. Bir işin üstesinden gelemediğin zaman, ‘Allah bana yeter, O ne güzel vekildir? de. (Ebû Dâvûd, Kadâ’ (Akdiye), 28)

Sadaka, malı eksiltmez. Allah, affeden kulunun saygınlığını artırır. Bir kimse Allah için tevazu gösterirse Allah ancak onun şerefini yüceltir. (Müslim, Birr, 69)

“Sizden biriniz kendisi için istediğini mümin kardeşi için de istemedikçe iman etmiş olmaz.” (Tirmizî, Sıfatü’l-kıyâme, 59)

Sizden kim bedeni sıhhat ve afiyette, canı ile malı emniyette ve günlük azığı yanında olarak sabaha ulaşırsa, sanki bütün dünya kendisine verilmiş gibidir. (İbn Mâce, Zühd, 9)

“Sizin cemaat halinde bulunmanız gerekir. Ayrılıktan, tek başına kalmaktan sakının. Şüphesiz şeytan tek başına kalanla beraberdir. O, (Allah için beraber olan) iki kişiden uzak durur.”

Peygamber Efendimiz [sallallahu aleyhi vesellem] uyarıyor: “Allah adamlarını hafife alanın kendisi alçalır.” (Tirmizî, Ahmed) 

 “Büyüğümüzü (hürmet ve edeble) yüceltmeyen, küçüğümüze merhamet göstermeyen, alimimizin (kıymet ve edebini) bilmeyen bizden değildir.” (Ahmed, Hakim, Tirmizî) 

Müslüman dilinden ve elinden müslümanların emin olduğu kimsedir Buhari İman

(İbadet için) sadece üç mescide yolculuk yapılır: Mescid-i Haram , Mescid-i Nebî ve Mescid-i Aksâ (Buhari Mescidü Mekke)

Kim kalbiyle tasdik ederek Allahc.c. 'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed (s.a.v.) in Allahc.c. ın Resulü olduğuna şehâdet ederse Allah c.c. ona cehennemi haram kılar (Buharî ,ilim)

Allah c.c. yolunda şehit olmak sonra diriltlip tekrar şehit olmak yine diriltilip tekrar şehit olmak isterim (Buharî , İman)

Sözün en güzeli Allah c.c. ın kitabıdır . Rehbeerliğin en güzeli ise Muhammed (s.a.v.) in rehberliğidir.


Allah’ım! Huşû duymayan kalpten, kabul edilmeyen duadan, doymayan nefisten ve fayda vermeyen ilimden sana sığınırım. Bu dört şeyden sana sığınırım.
(Tirmizî, Deavât, 68)

Âdemoğlu “Benim malım, benim malım.” der. Ey Âdemoğlu! Acaba yiyip tükettiğinden, giyip eskittiğinden ve sadaka verip biriktirdiğinden başkası senin malın mıdır? (Müslim, Zühd, 3)

İlim öğrenmek, (kadın-erkek) her Müslümana farzdır. (İbn Mâce, Mukaddime, 17)

Ne bozguncu, ne yaptığı iyiliği başa kakan, ne de cimri cennete girebilir. (Tirmizî, Birr, 41)

“Kim Allah’a kavuşmayı arzu ederse, Allah da o kimseye kavuşmayı arzu eder.” (Buhârî, Rikâk, 41)

Kişi dostunun dini üzeredir. Bu yüzden her biriniz, kiminle dostluk ettiğine dikkat etsin. (Tirmizî, Zühd, 45; Ebû Dâvûd, Edeb, 16)

Ameller niyete göredir. Herkes sadece niyetinin karşılığını alır. (Müslim, İmâre, 155)

“Sizden biriniz, beni anne-babasından, çocuğundan ve bütün insanlardan daha çok sevmedikçe (tam anlamıyla) iman etmiş olmaz.” (Buharı, İmân, 8)

İnsanların Allah’tan en uzak olanı, katı kalpli kimselerdir. (Tirmizî, Zühd, 61)

Cenazeyi mezara kadar üç şey takip eder. Bunlardan ikisi geri döner, biri ise onunla kalır: Onu ailesi, malı ve ameli takip eder. Sonra ailesi ve malı geri döner, ameli ise kendisiyle kalır. (Tirmizî, Zühd, 46)

Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer , içerse orucunu tamamlasın  , bozmasın . Çünkü onu Allah c.c. yedirmiş içirmiştir .  (Buhari)

Emanete riayet etmeyenin imanı yoktur , ahde vefa göstermeenin ise dini yoktur . (ibn .Hanbel r.a.)

Müslüman bir kimse mescitleri namaz ve zikir için kendine yer-yurt edindiğinde Allah c.c. onun bu durumuna gurbetten dönen kişiye ailesinin sevindiği gibi sevinir (İbn. Mace ,Mesacid )

Allah c.c. Âdem a.s. i yeryüzünün her tarafından aldığı bir miktar topraktan yarattı (Ebu Dâvud ,Sünnet ,16)

Allah c.c. sizin suretlerinize ve mallarınıza bakmaz ancak kalplerinize ve amellerinize bakar (Müslim , Birr )

Dikkat edin! Yalancılıktan sakının çünkü ister ciddi olsun ister şaka yollu olsun, yalan söylemek Müslümana yakışmaz. Sakın hiçkimse yerine getiremeyeceği bir şeyi küçük yaştaki çocuğuna bile vadetmesin. (İbn Mâce, Sünnet, 7)


Allah Teala nın arefe günü insanları bağışladığından daha fazla bağışladığı bir gün yoktur . Allah Teala şüphesiz kullarına merhameti ile yaklaşır (İbn.Mace,Menasık)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder