Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

4 Mart 2023 Cumartesi

KIRK HADİS 11

 Kızdığı zaman öfkesini yenerek yumuşak davranan kimseyi, Allahü teâlâ çok sever. Hadîs-i şerîf

Günahlarını azalt ki; ölüm sana kolay gelsin. Borcunu azalt ki; hür yaşayasın. Hadîs-i şerîf

Her fenalıktan uzak kalmanın yolu, dili tutmaktır. Hadîs-i şerîf

Her kim namazdan sonra hemen Âyet-el kürsîyi okursa, Hak teâlâ, ona her harfi için 40 sevap verir. Hadîs-i şerîf

İlâçların en iyisi, Kur'ân-ı kerîmdir. Hadîs-i şerîf

İstemeden verilen şeyi alınız! Çünkü o, Allahü teâlânın gönderdiği bir rızıktır. Hadîs-i şerîf

İstişâre eden (Danışan kimse), pişman olmaz. Hadîs-i şerîf

Lezzetleri yıkan, eğlencelere son veren ölümü çok hâtırlayınız! Hadîs-i şerîf

Evinde çok namaz kıl ki; hayır bereketi artsın! Ümmetimden kime rast gelirsen selâm ver ki; sevapların çok olsun! Hadîs-i şerîf

Dünya nimetlerinin en hayırlısı, sâliha bir hanımdır. Hadîs-i şerîf

Hasta ziyaretine gittiğinizde ona, ömrü ve hastalığı konusunda güzel sözler söyleyip, ümit veriniz! Hadîs-i şerîf

İlim öğrenin! İlim öğrenmek, ibâdettir. İlim öğretene ve öğrenene cihat sevabı verilir. Hadîsi şerîf

Kim bir Müslümanın ayıbını örterse, Allahü teâlâ da onun dünya ve ahirette ayıbını örter. Hadîsi şerîf

Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Ona zulm etmez. Onun yardımına koşar. Hadîsi şerîf

Yalan yemîn ederek bir Müslümanın hakkını alan kimsenin gideceği yer, Cehennemdir. Hadîsi şerîf

Allahın en çok sevdiği kulu, O’nun nimetlerinin kullarına ulaşmasına vasıta olan kimsedir. Hadîsi şerîf

Her kim Şa’bân ayında 3 gün oruç tutarsa, Hak teâlâ Cenneti âlâda ona bir yer hazırlar. Hadîsi şerîf

Ananıza ve babanıza ihsan ederseniz, çocuklarınız da size ihsan eder. Hadîsi şerîf

Faziletlerin en üstünü; sana gelmeyene gitmen, vermeye ne vermen ve kötülük edene iyilik etmendir. Hadîsi şerîf

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kabir azâbı haktır, (vardır). Buna inanmayan kimse azâp olunur.” (Kenzü’l-Ummâl)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak kul, namazını hem aşikâre kıldığı zaman ve hem de gizli kıldığı zaman (huşû ve tadîl-i erkâna riâyet ederek) güzel yaparsa Allâhü Teâlâ, ‘İşte şu, benim hakîkî kulumdur.’ buyurur.” (Sünen-i İbn-i Mâce)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kalbinde Kur’ân-ı Kerîm’den bir şey bulunmayan kimse, harap olmuş ev gibidir.” (Sünen-i Tirmizî)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “İsraf ve cimrilik etmeksizin ailenize harcamış olduğunuz şey, Allah yolunda harcanmıştır.” (İbn-i Mübârek, ez-Zühd ve’r-Rekâik)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kim, günde yüz defa ‘Sübhânallâhi ve bihamdihî’ derse -deniz köpüğü kadar da olsa- günahları dökülür (affolunur).” (İmâm Mâlik, Muvatta’)

Ashâb-ı Kirâm, “Yâ Resûlallâh, kula verilen en hayırlı şey nedir?” diye suâl ettiler. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Güzel ahlâktır.” buyurdular. (Sünen-i İbn-i Mâce)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kişinin hayatta ve sıhhatli iken bir dirhem sadaka vermesi, onun için, ölmek üzere iken yüz dirhem sadaka vermesinden daha hayırlıdır.” (Sahîh-i İbn-i Hibbân)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Oruç tutun ki sıhhat bulasınız.” (Taberânî, el-Mu‘cemü’l-Evsat)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak Allâhü Teâlâ, sizin dış görünüşünüze ve mallarınıza itibar etmez. Ancak sizin kalplerinize ve amellerinize itibar eder.” (Sahîh-i Müslim)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Her kim Allah yolunda (sırf Allah rızâsı için) bir gün oruç tutarsa Allâhü Teâlâ, onun vücudunu yetmiş yıl(lık mesafe) Cehennem’den uzaklaştırır.” (Sahîh-i Buhârî)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Sizin en hayırlınız, kendisinden hayır ve iyilik umulan ve şerrinden de emin olunan kimsedir. En şerliniz de kendisinden hayır umulmayan ve şerrinden de emin olunmayan kimsedir.” (Sünen-i Tirmizî)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “İlmi olan kimse (onu öğreterek), ilminden tasaddukta bulunsun. Malı olan kimse de (zekât ve sadaka vererek) malından tasaddukta bulunsun.” (Kenzü’l-Ummâl)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kim (bir mümine) zarar verirse, Allâhü Teâlâ da o kimseye zarar verir, kim de (bir mümine) meşakkat verirse, Allâhü Teâlâ da ona meşakkat verir.” (Sünen-i Ebû Dâvûd)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “…Ramazan ayın(da günahlar)dan sakınınız. Çünkü bu ayda iyilikler(in sevabı), diğer aylarda olmadığı kadar katlanır. Günahlar da böyledir.” (Taberânî, el-Mu‘cemü’s-Sağîr)

Resûlullah (s.a.v.) buyurdular: “Muhakkak Allâhü Tebârake ve Teâlâ, Ramazan orucunu size farz kıldı. Ben de gecelerinde kıyamı (terâvihi) size sünnet kıldım. Kim inanarak ve karşılığını yalnız Allah’tan bekleyerek bu ayın orucunu tutar, geceleri de (terâvih, teheccüd kılarak) kâim olursa, annesinin onu dünyaya getirdiği günkü gibi günahlarından temizlenir.” (Sünen-i Nesâî)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kullar, Ramazan ayında ne (kadar sevap ve fazilet) olduğunu bilselerdi, ümmetim, senenin tamamının Ramazan olmasını temenni ederdi.” (Müsned-i Ebû Ya’la)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Bir kişinin din ve dünya işlerinde güvenilir olması, kendisine saadet (bahtiyarlık) olarak yeter.” (Kenzü’l-Ummâl)

Hazret-i Ali radıyallâhü anh’den rivayet olundu, buyurdular ki: “Riyâ ve süm‘a (yani insanlar görsünler ve işitsinler) kastı ile yaptığın infâk var ya, işte o, Şeytan’ın nasibidir.” (Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ey insanlar! Amellerinizi Allah Azze ve Celle için ihlâslı yapınız. Zira Allâhü Teâlâ ancak kendisi için ihlâsla yapılan amelleri kabul eder.” (Sünen-i Dârekutnî)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak kul, bir günah işlediği vakit, kalbine siyah bir nokta konulur. Eğer (bu günahı) terk edip istiğfar ve tevbe ederse kalbi o noktadan temizlenir. Tekrar günaha dönerse o noktalar artar da nihâyet kalbini kaplar.” (Sünen-i Tirmizî)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kaderi inkâr eden, muhakkak Muhammed sallallâhü aleyhi ve sellem’e indirileni (Kur’ân-ı Kerîm’i) yalanlamış, inkâr etmiş olur.” (Taberânî, el-Mu‘cemü’l-Evsat)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder